Mevlana’nın kemikleri sızladı

Mevlana’nın kemikleri sızladı

Mevlana Celaleddin Rumi'ye atfedilen "Gel, ne olursan ol yine gel" sloganı, Türkiye'nin en büyük spor kulüplerinden Beşiktaş'ın bir uluslararası tanıtım kampanyasında kullanılarak Mevlevilik'e ait 'sema' gibi değerler çarpıtıldı.

Pek çok kişi İslam için yaşamış din alimi Mevlana Celaleddin Rumi'ye ait değerlerin çarpıtılarak, İslami değerlere ters unsurlar ile birlikte kullanılmasına tepki gösterdi. Kampanyaya ait görüntülerde, Mevlana’ya atfedilen, "Gel, ne olursan ol yine gel" sloganı, “Come come whoever you are” yazısı ile İngilizce olarak kullanıldı. Görüntüde siyah-beyaz etek giydirilmiş ve semazene benzetilmeye çalışan kişilerin sema ritüellerine benzetilerek döndüğü görülüyor. Ayrıca balerin giysisi ile yarı çıplak giyinmiş bir kadının semazenlere benzetilerek döndüğü görülüyor.

“Bu canım var oldukça ben Kur'an’a tutsağım, Muhammed Mustafa’nın (SAS) yolundaki toprağım, benden başkaca bir söz nakledenler olursa hem onu söyleyenden hem o sözden uzağım” diyen Mevlana’nın fikirlerine ve özüne ters, kemiklerini sızlatacak videoda İslam’a aykırı pek çok unsur da bulunuyor.

vlcsnap-2018-01-15-11h57m28s942.png

Öte yandan Mevleviliğe ait ‘sema’nın izinsiz olarak bir ticari unsurda kullanılmasının da yasal olmadığı ifade ediliyor. Geçtiğimiz yıl Konya Valiliği yaptığı bir açıklama ile Şeb-i Arus ve Mevlana Anma törenlerine ait unsurların  Türk Patent ve Marka Kurumu Markalar Dairesi Başkanlığınca Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü adına tescilinin gerçekleştirildiğini ve  izinsiz ve uygun olmayan zaman ve yerlerde yapılacak kullanımlarda yasal hakların geçerli olduğu belirtilmişti.

Mevlana’ya ait unsurların, İslam ve Mevlevilik’ten uzak görüntüler eşliğinde, ticari bir meta gibi kullanılması pek çok Konyalı ve hassasiyet sahibi vatandaşların da tepkisini çekti. Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün izinsiz bir şekilde kullanılan Mevlana ve Mevlevilik ile ilgili unsurlar ile ilgili yasal yollara başvurması bekleniyor.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum