Meclis uyum yasaları ile başlayacak

Meclis uyum yasaları ile başlayacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni dönem uyum seçim yasalarından başlayacak.

Başkanlık Sistemi esaslı anayasa değişikliği ve referandumun ardından Türkiye 2019’da resmen geçeceği yeni sisteme uyum yasaları için acil düzenleme gereken alanlarda düğmeye bastı. İktidar, başkanlık sistemine geçiş amaçlı anayasa değişikliğine uyum için ilk etapta 6 seçim yasasını yeniden kaleme alıyor. Seçim barajı ve benzeri temel düzenlemeler üzerindeki tartışmalar sürerken, siyasi partiler yasaları gözden geçirildi.

UYUM, SEÇİM YASALARINDAN BAŞLAYACAK

İlk aşamada Adalet ve İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar yeni yasama döneminde yasalaşması bekleniyor. Buna göre; Siyasi Partiler Yasası, Seçimin Temel Hükümleri Yasası, Milletvekili Seçim Yasası, Mahalli İdareler Seçim Yasası, Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası ve Halkoylaması Yasası’nın tüm maddeleri tek tek taranarak, yeni sisteme uyarlanıyor. Başkan seçim kararı alırsa hemen yapılacak. Seçim kararı alınması hâlinde, 90 gün içinde seçime gidilmesine yönelik mevcut süre 60 güne indiriliyor. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için her parti tek aday gösterecek. Ancak başkan adayının ölmesi durumunda partinin adaysız kalacak olması için tartışma yapılsa da yeni bir hüküm belirlenmedi.

 

 

PARTİLİ, AMBLEMLİ BAŞKAN ADAYLARI OLACAK

Partili cumhurbaşkanı adayları, YSK’nın oy pusulasında parti amblemi ile birlikte yer alacak. Kampanyada ise partilerinin amblem, logo, bayrağını da kullanabilecek. 100 bin imza ile aday olanların ise muhtarlık seçimlerinde olduğu gibi oy pusulasında sadece isimleri yer alacak. Uyum yasalarında muhtarlık, belediye başkanlığı, milletvekilliği adaylığı için 18 yaş uyumu da yer alan düzenlemeler arasında.

 

ANA MUHALEFET TARİH OLUYOR

Uyum paketleriyle birlikte ‘Ana muhalefet’ olarak nitelendirilen ve Meclis’te iktidardan sonraki çoğunluğa sahip parti, yeni sisteminde ‘İkinci parti’ olarak yer alacak. Bu kapsamda, yasalardaki ‘Ana muhalefet’ ifadesi ayıklanacak. Meclis’teki partiler ‘birinci, ikinci, üçüncü’ şeklinde tanımlanacak. Kulislerde, seçim barajında değişiklik yapılıp yapılmayacağı konusu da konuşuluyor. Ancak bu konunun siyasi gelişme ve tartışmalara göre netleşebileceği ifade ediliyor. Yapılan tüm uyum değişikliklerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılacak istişareden sonra Meclis’e sevk edilmesi öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.