MEB'den özel okullara zam uyarısı

MEB'den özel okullara zam uyarısı

Özel okullar yine fahiş zamlar ile gündemde… Zamlar velilerin cebine zarar verirken MEB, okullara uyarı gönderdi…

Özel okullar, 2024-2025 eğitim yılı için öğrenim ücretlerine zam uygulamaya başladı. Henüz resmi olarak açıklanmayan zam oranlarına rağmen, bazı okullar yüzde 60 ile yüzde 100 artışla öğrenci kayıtlarını almaya başladı. Özel okulların bu adımına karşı Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) okullara uyarı gönderirken özel okul temsilcileri ile de bir görüşme gerçekleştirildiği belirtildi. Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz ise erken kayıt döneminin olması gerekenden erkene çekildiğinin altını çizerek, velilerin mağdur olduğunu belirtti.

MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği dahilinde geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenleme ile özel okulların yapabileceği tavan zam belirleniyor. Henüz resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen tavan zam miktarı yüzde 56,89 olarak belirlenmesi beklenirken bazı özel okullar erken kayıt ücretlerini şimdiden yüzde 100’ün üzerinde belirlemeye ve velilere sunmaya başladı. Veliler yapılan fahiş zamlara tepki gösterirken MEB, okullara uyarı gönderdi.

“ÖZEL OKULLARI UYARIYORUZ”

Özel okul temsilcileri ile geçtiğimiz hafta görüştüklerini ifade eden MEB Bakanı Yusuf Tekin, temsilciler ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de görüştüğünü kaydederek, “Bu konuda kendileriyle fikir alışverişine devam edeceğiz, kendilerini uyarıyoruz biz de bu konularda. Ara sınıflarla ilgili yönetmelik hükümlerine tabiler. Ama başlangıç sınıflarıyla ilgili fiyat belirleme yetkileri özel okullarda” dedi. Açıklamanın ardından özel okullara fahiş zamlara ilişkin uyarı gönderildiği ortaya çıktı.

“TAVAN ZAM BELİRLENMEDEN ZAM YAPILDI”

Özel okulların erken kayıt dönemlerini öne çektiğine dikkat çeken Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, tavan zammın da belirlenmediğini kaydederek, “Erken kayıt dönemi Ocak ayına çekildi, MEB’in tavan zammı belirlenmeden fiyatlar fütursuzca artırıldı. Henüz tavan zammını açıklamadı fakat öngörülen zam miktarı yüzde 56,89 olarak belirlenmesi. Ancak özel okullar bunu beklemeden ücretlerine yüzde 100’e varan zam yaptı. Tavan zam miktarının açıklanması ile birlikte veliler mağdur olacak” dedi

DENETİM ŞART

Uygulanan eğitim politikalarının zararlarını velilerin çektiğini belirten Yılmaz, OECD ülkeleri arasında eğitim harcamalarında başı Türkiye’nin çektiğini kaydederek, “Uygulanan politikalar nedeniyle nitelikli eğitim için veliler özel okullara yönelmek zorunda kalıyor. Eğitimde izlenen özelleştirme politikaları ve denetim eksikliği nedeniyle mağduriyet katlanarak artıyor. Özel okullar sadece ücretler konusunda değil yemek, servis, kırtasiye ürünleri gibi uygulamalarda da fütursuzca fiyat artırıyor. Bu sene 40-45 bin TL olan yemek önümüzdeki sene 80-85 bin TL olacak. Bu sene 20-25 bin TL olan kitap harcamaları da seneye artacak. Bunlar sebebiyle özel okullara denetimlerin gerçekleştirilmesi gerekli. Özellikle yapılan zamların neye göre yapıldığı ve elde edilen gelirlerin nerelere kullanıldığı denetlenmeli” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.