Mânevi ihtiyaç giderilmeli

Mânevi ihtiyaç giderilmeli

KADEM tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Sadece yol, su, kanalizasyon yapmak yetmiyor. Toplumun ihtiyaçlarını görerek, toplumun maddi ve mânevi ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyor” dedi

Konya Büyükşehir Belediyesi Aile Destek Merkezi (KADEM) faaliyetleri ve 2016 projelerinin anlatıldığı bilgilendirme toplantısı Novotel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Müftüsü Prof.Dr.Ali Akpınar, Basın Yayın Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Aliye Mavili, Çağdaş Aile Derneği Başkanı Hüseyin Bulut, STK temsilcileri, gazete ve televizyonların temsilcileri katıldı.

Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Anarşi, terör, şiddet aslında ruhlardaki anarşinin bir sonucudur. Ruhlardaki şiddet bitirilmeden terör, şiddet ve anarşi bitirilemez” dedi. Konya’nın kadına şiddet ve diğer şiddet olaylarıyla anılmaması için çalışılması gerektiğine işaret eden Başkan Akyürek, şöyle konuştu : “Bu konuda 0 tolerans gösterilmelidir. Zaman zaman bu tür olaylara şahit oluyoruz. Bu noktada kurumlar olarak örnek şehir olma noktasında çalışmalar yürütmeliyiz. Biz diğer kurumlarla yaptığımız anlaşmalar çerçevesinde bu çalışmayı yürütüyoruz. Kadına şiddetin temeli kadına yönelik ayrımcılığa dayanıyor.Aile içi şiddeti engellemeden toplumda huzur sağlanamaz. Kadın istihdamındaki ücret farklılıklarında ve diğer alanlarda hep kadına yönelik bir ayrımcılığa şahit oluyoruz. Bu durum siyasette de yaşanıyor. Son yıllarda bu gidişat değişiyor. Konya’da ilk defa kadın belediye başkanı, milletvekilleri ve meclis üyeleri çıkartıldı. Kadın vekillerimiz Konya’yı en iyi şekilde temsil ediyor. Yeni Bakanlar Kurulu kabinesinde 2 kadının bulunması da anlamlıdır.”

DİĞER İLLERE ÖRNEK OLDUK

Aile içi ve kadına yönelik şiddeti önleme konusunda çok sayıda çalışmaya imza attıklarını ifade eden Akyürek, sözlerine şöyle devam etti: “Aile Destek Merkezi’mizin kurulması Türkiye’de bir farklı çalışmanın başlamasına vesile oldu. KADEM sayesinde bugüne kadar 10 binlerce insanımıza katkı yapmaya ve eğitim vermeye vesile olduk. Bu proje başka illerde de örnek alınarak yürütüldü. Aile içi şiddet irtibat masası oluşturularak şiddete maruz kalan vatandaşlarımıza yardımcı olundu. Bin kadına grup danışmanlığı, 100 bin civarında yayın dağıtımı, resim ve fotoğraf yarışmaları, tiyatro gösterileri, seminerler yapıldı. Belediyecilik olarak hayatın her alanında faaliyet yapma mecburiyetimiz var. Sadece yol, su, kanalizasyon yapmak yetmiyor. Toplumun ihtiyaçlarını görerek, toplumun maddi ve mânevi ihtiyaçlarının giderilmesini de kapsıyor. KADEM projesi Ak Parti Genel Merkezi tarafından da ödüllendirildi.  2015 yılında Aile Destek merkezimiz ile 31 bin 160 kişiye ulaştık. 3 bin 200 birebir danışmanlık seansı ücretsiz olarak verilerek ailelerin parçalanmasının ve aile içi huzursuzluğun önüne geçilmesi sağlandı. Bu danışmanlık hizmetlerinin çok önemli olduğuna bizzat şahit olduk. Toplumdaki komşuluk ilişkilerinin zayıflamasıyla, aile bağlarının çözülmeye başlamasıyla, sosyal dokudaki problemlere dur diyecek insan sayısının cemiyette azaldığını görüyoruz. Küçük uyarılarla problemlerin azaldığına şahit olduk.”

MANEVİ KALKINMA İHTİYACI VAR

KADEM çalışmalarını değerlendiren Akyürek, 2016 hedeflerini açıkladı. Gelecek yılda KADEM vasıtasıyla Konyalı ailelerle buluşacaklarını ifade eden Akyürek, şöyle konuştu: “İlk planda bin anne veya adayının gelişimini sağlayan ‘Anne Üniversitesi’ni hayata geçireceğiz. Bir diğer proje ise ‘Genç okulu’. 2016’da bire bir danışmanlık hizmetimiz ile 5 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Medeniyet Okulu kapsamında hedef 25 bin veli olmak üzere kurslar, eğitim seminerleri düzenleyeceğiz. Konya’nın tüm ilçelerinde Kur’an kurslarında öğrencilere evlilik öncesi eğitimi, aile içi iletişim gibi eğitimleri düzenliyoruz. ‘Bilgehaneler’de de eğitimler sürüyor. Konya’da başlattığımız mahalle meclisleri çalışmasını yaygınlaştırarak Konya’daki 212 mahallemizin tamamında düzenlediğimiz toplantıları 584 mahallemizde gerçekleştireceğiz. Vatandaşımızın dilek, temenni ve tenkitlerini dinleyeceğiz.1-1,5 yıl içinde Konyamız’ın tamamını belediye yöneticilerimizle birlikte tarayacağız. Sosyal çalışmalarımızın tabana yayılması gibi konularda mahalle düzeyine geçerek mahalle meclislerinin farklı bir versiyonu olarak yapacağız. Şehir kültürü ve kentlilik bilinci ile ilgili 8-9 yıl önce başlatılan fakat aynı hızda devam edemediğimiz projeyi yeniden başlatacağız. Çünkü şehir merkezi nüfusumuz 700 binlerden 1 milyon 300 binlere geldi. Nüfus 10 yılda iki katına çıktı. Mülteciler de geliyor, kontrolsüz bir artış oldu. Konya’da yaşayan herkesin şehir kültürü ve şehirlilik bilinci çalışmalarından geçirilmesi gerekiyor. Böylece kadına yönelik şiddetin, aile içi problemlerin ve kişinin iç dünyasındaki anarşinin önlenmesi imkânına kavuşulmuş olacak. Toplumsal huzura katkıda bulunmuş olacağız. Maddi kalkınma olarak bilerli bir seviyeye geldik, bu konuda kendimize güveniyoruz. Fakat mânevi kalkınma olarak yapacağımız daha çok şey var. Sadece şehircilik bir şey ifade etmez.” Konuşma sonrası KADEM tarafından düzenlenen resim ve fotoğraf yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Hediye töreni sonrası ise “Medyada kadın algısı” konulu bir sunum yapıldı.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.