Kurslar kalifiye elemanyetiştiriyor

Kurslar kalifiye elemanyetiştiriyor

Konya Büyükşehir Belediyesi, Karatay, Meram ve Selçuklu Belediyeleri yaklaşık 10 yıldan bu yana açtıkları meslek edindirme kurslarına bu yıl da devam etti.

 KOMEK, KARMEK, MERMEK ve SELMEK’te çeşitli branşlarda eğitim gören kursiyerler, kurs bitiminde alanlarıyla ilgili sertifika alıyor. Daha çok ev hanımlarının istihdamına yönelik olan bu çalışmalar neticesinde kursu başarı ile bitiren kursiyerler kendi iş yerlerini açabiliyor, evde alanlarıyla ilgili işleri yapabiliyor veya bir iş yerinde çalışma fırsatı buluyor. Belediyeler, gelen talebe göre şekillenen kursların daha da yaygınlaşması için çalışıyor.

KOMEK’TE YILLIK 15 BİN KİŞİ EĞİTİM GÖRÜYOR
Belediyelerin istihdama yönelik çalışmaları kapsamında 2004 yılından bu yana hizmet veren Konya Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) 100’den fazla branşta hizmet veriyor. Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre KOMEK’te istihdama yönelik kursların yanı sıra sanatkar yetiştirilen ve bireysel yetenek geliştiren kurslar bulunuyor. Yabancı dilden bilgisayar kullanımına, bahçıvanlıktan aşçı çırağı yetiştiriciliğine, enstrümandan çiniye, diksiyondan eğitici anneliğe, ebrudan etkili iletişim ve halkla ilişkilere, fotoğrafçılıktan işaret diline, kuaförlükten giyime, nakıştan takı tasarıma, neyden resme, stepten aerobike, satış görevlisi kursundan yiyecek hazırlama ve pişirme kursuna kadar farklı kesimlere hitap eden kurslar bulunuyor. Meslek edindirme kurslarında yıllık yaklaşık 15 bin kişi eğitim görüyor.
Kurslarda, ara eleman konusunda, sanatkarlar yetiştirilmesi konusunda ve hanımlara yönelik meslek dallarında hizmet verdiklerini bildiren yetkililer, “2004 yılından bu yana 90 bine yakın kişinin katıldığı bu kursların istihdama önemli katkıları oldu. Bazı bölümlerde mezun olmadan istihdama yönelik talep gören öğrencilerimiz olduğu gibi kursları tamamlayıp işyeri açan kursiyerlerimiz de bulunuyor. Kurslarımıza kayıtlar başvuru esasına göre yapılıyor. Son 2 dönemdir başvuruları www.konya.bel.tr internet adresi üzerinden alıyoruz. Buradan istediği kurs ve branşı seçen hemşerimiz, daha sonra seçtiği kursa eğitim durumlarını gösterir belgeyi teslim ederek başvurularını tamamlıyor. Bu başvurular o dönemki kontenjana göre değerlendiriliyor. Yabancı dil, bilgisayar ve halkla ilişkiler gibi kurslarda lise mezunu olma şartı aranıyor” dedi.
KOMEK ÖĞRENCİLERİ ÖDÜL ÜSTÜNE ÖDÜL KAZANDI
Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) tarafından düzenlenen Hünerli Eller isimli ödüllü yarışmanın sonuçları belli oldu. 12-24 Eylül tarihleri arasında başvuruları alınan eserlerin değerlendirmeleri alanlarında uzman öğretim üyeleri ve sanatkarlar tarafından yapıldı. Geleneksel Türk İşlemeleri, Çini ve Ebru branşlarındaki yarışmaya KOMEK’in 2011 yılı kursiyerleri 109 eser ile katıldı. Yapılan değerlendirme sonucunda Geleneksel Türk İşlemeleri dalında Fadimana Anlaş birinci Neslihan Sarılmaz ikinci, Emine Zıvlak üçüncü olurken; jüri özel ödülü Rukiye Karakulak’a layık görüldü. Çini dalında Emel Koç birinci, Fatma Uçar ikinci, Nurten Tok üçüncü oldu. Ebru dalında ise; Ömer Faruk Baysal birinci, Ayşe Koçak ikinci, Cengiz Büyükkaragöz üçüncü oldu. Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2011 Kurdele Nakışı Yarışması’nda birincilik, ikincilik ve üçüncülüğün yanında verilen 10 adet mansiyonun 9’unu alan KOMEK öğrencileri İstanbul’da düzenlenen törenle ödüllerini aldı.
KARMEK, KADINLARI İŞ SAHİBİ YAPIYOR
Karatay Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ayşe Gündoğar Karatay Belediyesi bünyesinde kurulan Karatay Meslek Edindirme Kursları’nın Karatay özellikle ev hanımlarının bir meslek sahibi olmalarını ve öğrendikleri meslek dalında istihdam edilmelerini sağlamalarını amaçladığını söyledi. Kurslarda bilgisayar, ney, ebru, çini, sim sırma, makine nakışı, ahşap boyama, kumaş boyama, mefruşat ve kuaförlük başta olmak üzere belirlenen dallarda, her yıl ortalama 350 kişiye, farklı yerleşim yeri ve derslikte eğitim verildiğini belirten Ayşe Gündoğar, 8 ay süren kurslar sonunda öğrencilere kurs bitirme belgesi verildiğini bildirdi.
Kursta açılan bölümlerin talebe göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Gündoğar, “Kursumuzdaki bölümler her yıl talebe göre değişiyor. Yeni branşlar ekleniyor veya ilgi görmeyenler çıkarılıyor. Şu an 9 farklı branşta hizmet veriyoruz. Bu yıl makine nakışı, kırk yama, takı tasarım, giyim, yemek, kuaförlük, fitness, mefruşat bölümlerinde kurslarımız var. Bizim kurslarımız daha çok ev hanımlarının, genç kızların bir meslek sahibi olmasına ve iş hayatına atılmasına yönelik. Örneğin kuaförlük bölümünü başarı ile bitirmiş olan bir kursiyerimiz evinde saç tasarımı yapabiliyor veya bir kuaförün yanında çalışabiliyor” dedi. KARMEK bünyesinde eğitim veren hocaların büyük çoğunluğunun üniversite mezunu ve alanında uzman kişiler olduğunu söyleyen Ayşe Gündoğar, meslek lisesi mezunu olan öğreticilerin de yaklaşık 11 yıldır Karatay Belediyesi bünyesinde eğitim veren tecrübeli kişiler olduğunu dile getirdi.
KURSA GELEN DAHA SOSYAL OLUYOR
KARMEK bünyesinde eğitim gören kursiyerlerin istihdamına yönelik olarak zaman zaman AB ile ortak çalışmalar yürüttüklerini de belirten Karatay Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ayşe Gündoğar, “Perakende satışla ilgili AB ile ortaklaşa bir proje yapmıştık. O zaman 300 kursiyerimizi işe yerleştirmiştik. Burada eğitim alanlardan kendi iş yerini açanlar oldu. Pastacılık üzerine veya ev yemekleri yapan kursiyerlerimiz var. Çeyize yönelik gelip çeyizini tamamlayanlar var. Her yaş grubundan bayanlar geliyor. Bizim kurslarımız sadece bayanlara hitap ediyor” diye konuştu. Kursiyerlerin sosyal hayatta daha aktif olmalarını sağlamak için eğitim faaliyetlerinin dışında kültürel ve sosyal faaliyetler de düzenlediklerini dile getiren Ayşe Gündoğar, “Biz sadece ders vererek kursiyerlerimizi sıkmıyoruz. Kültürel faaliyetlere de ağırlık veriyoruz. Öğrencilerimizle birlikte gezi programları düzenliyoruz. Müzeler, Huzurevi ziyaretleri farklı şehirlere yapılan ziyaretler oluyor. İnsanımız daha sosyal hale geliyor. Mesela hiç deniz görmemiş olan öğrencilerimiz var burada. Geçen yıl bir Güneydoğu Anadolu turu düzenlemiştik. Fırat Nehri üzerinde bir tekne turu yaptık. Kursiyerlerimiz burada hoş vakit geçirmişti. Belediyemiz ev hanımlarının, genç kızların meslek sahibi olması ve sosyal hayata katılmasını sağlamak için gerekli bütün desteği sağlıyor. Bizim kurslarımıza sadece Karatay ilçesi sınırlarında ikamet etme şartı aranmıyor, her yöreden insanımız gelebiliyor. Ücretsiz servisimiz kursiyerlerimizi taşıyor. Burada yapılan hiçbir çalışmadan ücret talep edilmiyor. AB desteği ile bu yıl 25 engelli, 25 engelsiz bayanımız için bilgisayar kursu açtık” diyerek sözlerini tamamladı.
MERMEK 14 YILDIR HİZMET VERİYOR
Meram Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (MERMEK) kurulduğu 1998 yılından bu yana sadece ev hanımlarının değil, talep eden herkesin bir meslek sahibi olmalarını sağlamaya yönelik çalışıyor. MERMEK’in yaptığı eğitim faaliyetleri ile ilgili değerlendirme yapan Meram Belediyesi Meslek Edindirme Kursları Güzel Sanatlar Sorumlusu Gülşen Koyuncu, MERMEK’in Konya’da kurulan ilk meslek edindirme kursu olduğunu ifade ederek, “MERMEK olarak 25 farklı branşta hizmet vermekteyiz. Geleneksel sanatlardan, ebru, hat, tezhip, çini, seramik, bunun dışında fotoğrafçılık, gitar, bağlama, ney kursları, mefruşat, kuaförlük, kilim, kırk yama gibi herkese hitap edebilecek kurslarımız bulunuyor. Haftanın 7 günü akşam 9’a kadar dönüşümlü olarak ders veriyoruz. Biz burada sadece bayanlara değil erkeklere de ders veriyoruz. Çalışanlarımızı da düşünerek haftasonu ve akşamları da ders yapıyoruz” dedi.
MERMEK’in yeni ve farklı branşlarda açarak farklı istihdam alanları oluşturmaya yönelik çalışmalar yaptığını bildiren Gülşen Koyuncu, “Bu kapsamda diğerlerinden farklı olarak mum yapımı ve seramik bölümünü açtık. Kurslarımızı Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile açıyoruz. Milli Eğitim onaylı oluyor. Her kursun kendisine göre bir süresi var. Bazıları uzun süreli olurken, bazıları daha kısa sürüyor. Burayı biz bir hobi merkezi olarak düşünmüyoruz. Burada detaylı bir eğitim vererek, meslek mensubu kişiler yetiştirmek istiyoruz. Belediye olarak kurstan çıktıktan sonra bir yere yerleştirebilme lüksümüz yok ama aracılık yaparak, yönlendirerek, imkanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Hocalar olarak sadece vesile oluyoruz” diye konuştu. İŞKUR’a hangi istihdam alanlarında birlikte çalışabilecekleri yönünde başvuruda bulunduklarını fakat olumlu bir sonuç alamadıklarını söyleyen Koyuncu, İŞKUR’un daha çok sananiye yönelik çalışmalar yaptığını bildirdi.
KURSİYER SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
MERMEK’te kursiyer sayısının her yıl periyodik olarak arttığını ifade eden Gülşen Koyuncu, “14 yılda yaklaşık 12 bin kişiye eğitim verdik. Geçtiğimiz dönem bin 614 başvurumuz oldu ve bine yakınına sertifika verdik. Biz, bir yıl eğitim almış olan kursiyerlerimizi bırakmadık. Bir sonraki yıl yine devam etmelerini sağladık. Bu sayede daha başarılı sonuçlar elde ettik. Farklı branşlarda eğitim alan kursiyerler birbirilerine de yardımcı oluyor. Biz burada karmaşık eğitim veriyoruz. Burada iletişimimiz çok güzel. Daha çok sosyalleşebiliyor burada insanlar. Kimse kimseden rahatsız olmuyor, daha çok kişiye hitap edebiliyoruz. Hedefimiz branş sayısını artırmak, Konya’da hiç olmayan alanları bulup o alanlarda profesyonel kişilerle birlikte kursiyer yetiştirmek” dedi.
SELMEK, İSTİHDAM ÜZERİNE PROJELER ÜRETİYOR
Selçuklu Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (SELMEK)’in amacının kurslardan başarı ile mezun olan kursiyerlerin iş hayatında yer edinmesini sağlamak olduğunu belirten Selçuklu Belediyesi yetkilileri ise 1997 yılında çinicilik kursu ile faaliyetlerine başlayan SELMEK’in şu an 64 branşta hizmet verdiğini bildirdi. Şu an en çok hasta ve yaşlı bakım kursu, tıbbi sekreterlik, annelik okulu ve makine nakışı gibi istihdama yönelik kursların ilgi gördüğünü ifade eden yetkililer, “SELMEK’e her yıl yaklaşık 2 bin – 2 bin 500 kişi başvurmaktadır. 1997 yılından beri yaklaşık 10 bin kişi kurslarımızdan mezun olmuştur. Mezun olanlarla ilgili İŞKUR’la üretilen bir projemiz bulunmuyor. Ancak KOSGEB ile ortak çalışmalarımız ve projelerimiz oluyor. SELMEK’in hedefi vatandaşlarımızın kendilerine güvenini kazandırmak ve istihdam oluşturmaktır” dedi.
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.