Konya'nın twitter haritası

Konya'nın twitter haritası

Konya'da atılan tweetler dikkate alındığında en fazla yoğunluk Zafer, Otogar, Bosna Hersek Mahallesi ve kampüste yaşanıyor. Merkez ilçelerde ise en az tweet Karatay'da atılıyor.

Türkiye'de son 4 yılda atılan tweetler dikkate alındığında Konya'nın twitterda etkin olduğu görülüyor. Türkiye'de en çok tweet ise İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa'da atılıyor. Bursa'yı ise Antalya'nın ardından Konya takip ediyor. Türkiye’de 15 milyon Konya'da ise 300 binin üzerinde kullanıcısı olan twitter, her geçen gün gelişme kaydediyor. Konya'da 2011-2014 yılı arasında atılan tweetlerin istatistiğini kendi twitter hesabında paylaşan KOP İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu, atılan tweetlerin Konya'nın nüfus yoğunluğunun olduğu bölgelerde ağırlıklı olmasına dikkat çekiyor. Konya'da en fazla tweetler Zafer ve Alaeddin'de atılıyor. Otogar ve Real Bölgesi ve öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Bosna Hersek Mahallesi'nde de tweet atma oranı oldukça yüksek. Konya'nın merkez ilçeleri dikkate alındığında ise Selçuklu ilk sırada yer alıyor. Selçuklu'yu Meram takip ederken Karatay son sırada yer alıyor. Konya'daki atılan tweetlerin bölgelere göre dağılımını değerlendiren NEÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Koyuncu, Selçuklu'nun Bosna Hersek Mahallesi'nde twitter yoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğunu kaydetti. Gençler arasında twitter kullanımının yaygın olduğunu ifade eden Koyuncu, “Öğrenciler akıllı telefonları ile günün her anında tweet atıyor. Bu da öğrenciler arasında twiterın potansiyelini artırıyor. Artık Otogar-Bosna Hersek arası öğrencilerin hakimiyetine girdi. Meram bölgesi ise genellikle gelir seviyesi yüksek kişilerden oluşuyor. İnsanlar genellikle işiyle meşgul olduğu için çok fazla tweet ile uğraşmıyor. Öğrenciler gibi ellerinde telefon ile aklına gelen her şeyi sosyal medyada paylaşmıyor. Haritaya göre Karatay bölgesinin twitter kullanıcısının düşük olması ise gelir seviyesi ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Özellikle Kum Köprü, Mengene ve Tatlıcak gibi mahallelerinin gelir seviyesi düşük. Bu da vatandaşın akıllı telefon almasını zorlaştırıyor. Akıllı telefon olsa bile internet paketi engel oluyor. İnsanlar geçim sıkıntısından sosyal medyada çok fazla vakit harcayamıyor. İnsanların en fazla uğrak yeri olan Zafer ve Alaeddin bölgesinde twitter potansiyelinin yüksek olması gayet normal” dedi.

VATANDAŞ KORKUYOR

Gençlerin kaybetme korkusu olmadığı için konu ayırt etmeden her an tweet atabildiğini belirten Ahmet Erik (45) isimli bir twitter kullanıcısı, “Konya'nın genç nüfusu da ağırlıklı olarak Selçuklu bölgesinde bulunuyor. Artık herkeste akıllı telefon var. İstediği yerden istediği tweeti atabilir ama sonucunu düşünmek zorunda. O yüzden iş güç sahibi olmuş olgun kişiler gerek iş kaybetme korkusu gerekse toplumsal statüyü koruma açısından sosyal medyayı daha özenli kullanıyor. Karatay'da yaşayan bir insanın beklentisi de çok fazla yok. Gençler ise kendilerine en kısa sürede problem yaratabiliyor. Ellerinde akıllı telefon ile tramvayda gideceği yere kadar tweet atıyor. Bence atılan tweetlerin dağılımını bu etkiliyor” diye konuştu. Gençler ise twitter sayesinde ülke gündemini çok daha kolay takip ettiklerini belirterek, özellikle seçim döneminde twitterın yasaklanmasının çekiciliğini artırdığını düşünüyor.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.