Konya'nın en çok turist alan köyü İVRİZ

Konya'nın en çok turist alan köyü İVRİZ

Ereğli ilçesine bağlı İvriz Köyü, yeşil doğası, yerin altından kendiliğinden çıkan suyu, mağaraları, İvriz Kaya Anıtı ile Konyanın en çok turist alan köyü

Ereğli ilçesine bağlı İvriz Köyü, yeşil doğası, yerin altından kendiliğinden çıkan suyu, mağaraları, İvriz Kaya Anıtı, tarihi İvriz Köprüsü gibi tarihi ve doğal yapıları ile Konya’nın en çok turist alan köyleri arasında ilk sıralarda yer alıyor

Konya Ovası’nın güneydeki Toros Dağları ile sınırı biten ilçesi Ereğli, tarihi yapısı, doğal güzellikleri, beyaz kirazı, dinamik ekonomisi, sürekli artış eğiliminde olan nüfusu ile Konya’nın en büyük ve en çok ilgi gören ilçelerinden bir tanesi. Toros Dağları'nın İç Anadoluya bakan eteklerindeki düzlükte kurulan ilçemizin çevresi, dağlar arasına sokulan vadilerin zeminindeki kavak ağaçları ve meyve bahçeleriyle kaplı. Yani kuzeyi düzlük bir görünüme sahipken, güney yöresi oldukça engebeli bir yapıya sahip. İlçe tarihi ve doğal güzellikleri ile turistik açıdan ön plana çıkıyor. Öyle ki, sadece İvriz Köyü’nde bulunan doğal yapı, İvriz Köyü’nü ihya etmeye yetiyor.
Köye özellikle içinde bulunduğumuz yaz döneminde çok sayıda turist geliyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler de rehberler eşliğinde buraya gelerek bu doğal güzelliklerin tadını çıkarmaya çalışıyor.
İVRİZ KÖPRÜSÜ
İvriz -Aydınkent köyüne giderken yolu İvriz çayının üstünden karşı tarafa atlatan civan kaşı gibi kurulmuş tek gözlü ve tek kemerli köprü bir köprüdür. Karamanoğulları devrinin eseri olduğu tahmin edilen köprünün üstü sonradan beton ile tahkim edilmiştir. Hiçbir yerinde yapıldığı tarihi ve yaptıranı gösteren kitabe yoktur. Bu köprü Divle'nin çift gözlü köprüsüyle yaşıt gibidir.
İVRİZ ÇAYI
Ereğli'nin en önemli akarsuyu Toros Dağlarının bir parçası olan Bolkar Dağlarından çıkan ve çıktığı köyün adını alan İvriz Çayıdır. Bu çay doğusundaki Delimahmutlu köyünden gelen Delimahmutlu çayı ile birleşerek 83 milyon metreküp su kapasiteli İvriz barajına dökülüyor. Burada suyun doğduğu yer, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. İvriz Çayı’nın doğduğu yerde su sadece bir yerden değil, çok yerden çıkıyor. Toprağın altından adeta su fışkırıyor.
Farklı yerlerden doğan suyun en büyüğünün doğduğu yerde bulunan ağaç ise dilek ağacı olarak biliniyor. Köy halkı özellikle sınav dönemlerinde çoğunluğu Ereğli ve Konya’dan olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencilerin buradaki ağaçlara çaput bağlayıp dilekte bulunduklarını söylüyor.
TURİSTLER KÖYÜ KALKINDIRIYOR
Köydeki evlerin bahçelerinde yetiştirilen meyve çeşitleri ise, yaşları 60’ın üzerinde ve çoğunluğu kadın olan köylüler tarafından sergilenerek turistlere satılıyor. En büyük geçim kaynaklarından birinin burada ürettikleri meyveleri turistlere satmak olduğunu belirten köylüler, pazara götürüp sattıkları zaman pek de para etmeyen kiraz, kayısı, şeftali, üzüm gibi meyvelerin, buraya gelen ve piknik yapan yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi gördüğünü, bu sayede daha çok para kazandıklarını söylüyor.
İVRİZ KAYA ANITI
Ereğli’nin tarihinin ne kadar eski olduğunu kanıtlayan ise İvriz Kaya anıtı. Milattan önce 1200 – 742 yılları arasında tam bir bağımsızlığa sahip Tuvana Krallığı döneminde 420 santimetre boyunda ve 240 santimetre eninde yapılmış olan bu kaya anıtı, kayaların oyulması şekliyle yapılmış. Kabartmanın sağında Kral Warpalavas, solunda ise Tuvana Krallığı’nın baş tanrısı Tarhundas (Şantaş) bulunuyor.
HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum