Konyalılar dışarıda iftar yapamıyor! Menüler kişi başı 450-600 lira arasında

Konyalılar dışarıda iftar yapamıyor! Menüler kişi başı 450-600 lira arasında

Konya’da Ramazan menüleri cep yakıyor. Ailecek dışarıda iftar yapmak pahalılık nedeniyle imkansız hale geldi. En ucuz menü 350 liradan başlıyor. Tavuk menüler, 350 liradan başlarken, et menü ise 450 ile 600 lira arasında değişiyor

Hayat pahalılığı, Ramazan ayında kendini iyice hissettirdi. Temel tüketim ürünleri başta olmak üzere çoğu şey, insanlar için lüks hale geldi. Dışarıda iftar yapmak sadece dar gelirliler için değil, orta kesim için de imkansız hale geldi. Ramazan menüleri, bu yıl yüksek oranda pahalandı. Fiyat artışlarına gerekçe olarak girdi maliyetlerinin yükselmesi ve enflasyon gösteriliyor. 2022 yılında Konya'da en lüks mekânlarda ortalama tek kişilik iftar menüsü 175-190 TL’ydi. 2023 yılında bu fiyat tavuk menülerde 200-250 liraya, et menüde de 350-420 liraya yükselmişti. 2024 yılı Ramazanında bu fiyat daha da yükseldi. Geçen yılın en yüksek et menü fiyatı, bu yıl en düşük tavuk menü fiyatına denk geliyor. Konyalılar, ailesiyle restoran ve lokantada iftar yapamamaktan şikayetçi oluyor.

5-3.png

GEÇEN YIL TAVUK MENÜ 200-250 ET MENÜ DE 350-420 TL’YDİ

Restoranlarda ve otellerde verilen iftarlar, pahalıya mal oluyor. Dışarıda iftar açmak, asgari ücretin 17 bin 2 TL olduğu Türkiye'de her geçen gün daha da imkânsız hale geliyor. Geçtiğimiz yıl Konya'da en lüks yerde et menü en yüksek 350 TL’yi görmüştü.

5-2.png

MENÜ FİYATLARI GEÇEN YILA ORANLA NEREDEYSE İKİYE KATLADI

Ramazan ayında et çeşidine ve mekâna göre menü fiyatı 350 ile 600 lira arasında değişiyor. En ucuz Konya düğün pilavı menüsü bile 500-550 TL’den başlıyor. Geçen Ramazan Konya düğün pilavı menü fiyatı 180-250 TL arasında değişiyordu. Geçen yıl 150-160 liradan başlayan, 180 liraya kadar yükselen etliekmek menüsü, bu yıl en düşük 250 liradan başlıyor. 4 kişilik bir ailenin dışarıda en ucuz olan etliekmek menüsüyle iftar yapması durumunda geçen yıl 600 lira cepten gidiyordu. Bu yıl etliekmek menüsüyle dışarıda iftar yapmak isteyen bir ailenin cebinden en az bin TL para çıkıyor. Etliekmek örneğinde olduğu gibi birçok menü çeşidinde fiyatlar, geçen yıla oranla en az ikiye katladı.

5-1.png

ÇOĞU İŞLETME FİYAT PAHALILIĞINDAN ÖTÜRÜ MENÜ TANITIMI YAPMADI!

Ekmek arası tavuk menü fiyatı da 150 liradan başlıyor. Ekmek arası köfte menü 175 liradan satışa sunuluyor. İskenderun soslu döner menü fiyatı 175 lira. Tavuk şiş pilav menüsü bazı mekânlarda 400 TL'yi buluyor. Karışık tavuk ızgara menü fiyatı 350 liraya yükseldi. Tavuk şiş porsiyon fiyatı da 275-300 liradan başlıyor. Beyaz et de kırmızı et gibi çok pahalandı. Maddi durumu olmayanların ötesinde, imkânı olan vatandaşlar da fiyatları yüksek buluyor. Birçok alanda tasarruf yolunu arayan, harcamalarından kısma mecburiyetinde kalan vatandaşlar, dışarıda iftar açmak yerine, iftarını evinde yapıyor. Fiyatların yüksekliğinden ötürü geçmiş yıllara nazaran yeterince talep görmeyen restoranlar, 'daha çok zarar ederiz' gerekçesiyle menü fiyatlarını da düşüremedi. Bazı restoranlar ise iftar menüsünü kaldırdı. Geçmiş yıllarda sürekli menü reklamı yapan, sosyal medya hesapları üzerinden sponsorlu menü reklamı veren çoğu işletme, fiyatların yüksek olmasından dolayı tanıtım yapmadı. Bunların yanı sıra, vatandaşın ucuza ve kaliteli iftar menüsü tüketmesi adına fedakârlık yapan restoranların olduğu da biliniyor.

SADECE İFTAR DEĞİL DIŞARIDA SAHUR YAPMAK DA LÜKS OLDU!

Konya’da sadece iftar menüleri değil, sahur menüleri de cep yakıyor. Konya’da sahur için hizmet veren işletmelerde ortalama fiyat 300 ile 400 TL arasında değişiyor. Bu fiyat ise kişi başı. Dışarıda sahur yapmak isteyen 4 kişilik bir ailenin cebinden ise en az bin 200 TL para çıkıyor. Ayrıca iftar menülerinin otellerde restoran ve lokantalara göre daha pahalı olduğu biliniyor.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum