Konyalılar bu tepeye çıkıp uçuyor! Şehri kuş bakışı izliyorlar

Konyalılar bu tepeye çıkıp uçuyor! Şehri kuş bakışı izliyorlar

Konya'nın eşsiz doğasında yamaç paraşütüyle uçmak isteyenlerin yol göstericisi olan emekli asker Yaşar Köken, uzun yıllar süren deneyimlerini ve bilgilerini paylaştı. Konyalıların şehri kuş bakışı izlemek için uçtuğu konum dikkat çekti.

Yamaç paraşütü sporuna olan ilgisini askerlik yıllarında keşfettiğini dile getiren Köken, Konya'nın muhteşem coğrafyasının bu spora elverişli olduğunu vurguladı. Yamaç paraşütünün riskli ve heyecan verici bir spor olduğunu ancak doğru eğitim ve deneyimle güvenli bir şekilde yapılabileceğini belirten Köken, pek çok kişinin bu sporu öğrenmesine vesile olduğunu ifade etti. Köken, yamaç paraşütüyle ilgili temel bilgileri paylaşırken, sporun doğa ile uyumunu ve özgürlüğünü vurguladı. Doğru ekipmanın seçimi, hava koşullarının takibi ve güvenli uçuş tekniklerinin önemine değinen Köken, bu sporun sadece fiziksel değil aynı zamanda zihinsel bir hazırlık gerektirdiğini de vurguladı.

whatsapp-image-2024-03-20-at-17-19-39-1.jpeg

KONYA’YI KUŞ BAKIŞI SEYREDİYORLAR

Konya, tarihi zenginliği ve manevi atmosferiyle sadece kültürel bir merkez olmakla kalmıyor, aynı zamanda adrenalin tutkunlarını da cezbetmeye devam ediyor. Şehrin gizemli sokaklarından yükselen yamaç paraşütü heyecanı, bir grup maceraperest tarafından tarihi dokularla harmanlanıyor. Konya, sadece tarihi mirası ve manevi atmosferiyle değil, aynı zamanda heyecan arayanların kalbini de hızlandıran bir merkez haline geliyor. Son dönemde, Konya Hava ve Doğa Sporları Kulübü, Konya'nın eşsiz tarihi dokusunu gökyüzünde keşfetmek isteyen maceraperestlere kapılarını açıyor. Konya'nın mistik havasıyla bütünleşen bu deneyim, Konya Takkeli Dağı'nda yamaç paraşütü ile gerçekleşiyor. Burada, adrenalin tutkunları muhteşem manzaralar eşliğinde tarihi mekânları kuşbakışı gözlemleme fırsatını buluyorlar. Konya'nın eşsiz güzelliklerini bir kuş gibi görmek isteyenler için sunulan bu fırsat, hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler arasında büyük ilgi görüyor. Yüksekten bakıldığında, Konya'nın eşsiz camileri, tarihi yapıları ve muhteşem doğal manzaraları, adeta birer tabloya dönüşüyor. Konya'nın mistik havasıyla buluşan yamaç paraşütü tutkunları, şehrin tarihi yapıları ve doğal güzellikleri arasında eşsiz bir serüven yaşıyor. Eski medreselerin, camilerin ve tarihi dokuların görkemiyle bezeli manzara, adrenalin tutkunlarını ayrı bir heyecana sürüklüyor. Yamaç paraşütü tutkunları, Konya'nın yemyeşil vadilerinden atlayarak gökyüzünde özgürlüğün tadını çıkarıyorlar. Her inişleri, tarihin derin izlerini taşıyan topraklara bir kez daha dokunma fırsatı sunarken, şehrin eşsiz manzarasıyla buluşmanın keyfini çıkarıyorlar. Konya'nın kadim şehri, sosyal ve kültürel anlamda olduğu kadar adrenalin tutkunlarının da gözdesi haline gelmeye devam ediyor. Yamaç paraşütü tutkunlarının bu iddialı aktivitesi, şehrin zenginliklerini keşfetmek isteyenler için eşsiz bir deneyim sunuyor.

whatsapp-image-2024-03-20-at-12-35-38-1-kopya.jpeg

ASKERLİK SONRASI YAMAÇ PARAŞÜTÜNE

Konya Doğa spor kulübü kurucusu Mustafa Yaşar Köken merhaba gazetesine yamaç paraşütü serüvenini anlattı 1964 yılında Osmaniye’de dünyaya geldiğini belirten Köken, “1964 yılında Osmaniye Düziçinde doğdum. Orduda görev yaptım. En son Konya ordu evi komutanlığı görevinde bulundum. Emekli Askerim. Meslek hayatımda Komando olmamdan dolayı paraşüt atlayışı yapıyordum. Dağcılık sporu ile uğraşırken özellikle zirvede uçarak süzülerek inme hayalim hep olmuştur. Bu duygumun ağır basması sonucu yamaç paraşütüne başlamak için araştırmalara başladım. 2012 yılında eğitimini alıp ilk uçuşumu yaptım. Zamanla geliştirdim. Deneyimli bir pilot oldum” şeklinde konuştu.

adsiz-002.jpg

KONYA SEMALARINDA UÇMAK MÜKKEMEL BİR HİS

Konya semalarında uçmanın çok ayrı bir his olduğunu belirten Köken, “Uçmak zamanla bizim için bir tutku halini aldı. Özellikle Takkeli dağın olduğu bölge yamaç paraşütü sporu için şehre yakınlığı göz önüne alındığında bizim için çok büyük bir şans oluyor. Takkeli dağın değişik medeniyetleri barındırması ve tarihi kalıntıları göz önüne alındığında bu bölgede uçmak çok büyük bir keyif oluyor. Ayrıca Beyşehir, Karapınar, Seçme, Çumra ve Karadağ’da da yamaç paraşütü yapma imkânlarına sahip olduğumuz için Konya’mız bu spor için zengin bir konuma sahip. Konya'nın mistik havasıyla bütünleşen bu deneyimimiz unutulmaz anılar sağlıyor. Burada, adrenalin tutkunları muhteşem manzaralar eşliğinde tarihi mekanları kuşbakışı gözlemleme fırsatını buluyoruz. Konya bu yönüyle muhteşem bir imkan” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-03-20-at-12-35-38-2-kopya.jpeg

UÇARKEN KARTAL İLE KARŞILAŞTIM

Yamaç paraşütünün kurallara uyularak yapılan bir spor olduğunu belirten Köken. Paraşütle uçtuğu bir anda kartal ile karşılaşmasını unutamadığını belirterek şöyle anlatıyor: “ Gökyüzünde kendinizi kuşlar gibi özgür ve huzurlu hissediyorsunuz. "Bütün emniyet tedbirini aldıktan, bilinçli yaptıktan sonra hiçbir olumsuz yanı yok. Kazalar tabii ki oluyor ama bu, bireysel hatalardan oluyor. Uçma zevkini bir kere tattığınızda bir daha bırakamıyorsunuz. Benim için en ilginci havada iken bir çift kartalın bize musallat olmasıydı. Kendisi ile bir süre uğraştık kendisi bizi tehdit olarak algıladı sanırım daha sonra kendisi ile çok şükür ki anlaştık ve bizi bıraktı. En unutamadığım anılarım arasında yer alıyor.”

BİRÇOK ÖĞRENCİ KONYA’DA UÇMAYI ÖĞRENDİ

Bu sporun gelişimi için çeşitli defalar yerel yöneticilerimize mülkü amirlerimize sorunlarımızı ve ihtiyaçlarımızı ilettik ancak maalesef yeterli desteği göremedik. Bunda Takkeli dağın sit alanı olmasının da olumsuz yönde etkisi olmaktadır. Konya da yamaç paraşütünü gençler ile tanıştırmak için kulüpler gerek sosyal medyayı kullanarak gerekse çeşitli etkinlikler düzenleyerek bu sporun tanıtımı ve icrası yapılmaktadır. Hevesi olan insanlara Tandem uçuşu, trayk uçuşu yaptırılmaktadır. Bu işi öğrenmek isteyenlere de eğitim verilerek uçacak pilot sayımız artırılmaktadır. Bugüne kadar sadece benim yetiştirdiğim öğrenci sayısı 50’yi geçmiştir. Konya’nın karasal iklimde bulunması özellikle yeni yetişen pilotlar için bir dezavantajdır. Ancak deneyimli pilotlar için özellikle mesafe uçuşları için büyük avantajlar sunmaktadır. En büyük avantaj takkeli dağın Konya ya çok yakın olması 15 dakika içerisinde uçma alanına ( take off) a ulaşmak mümkün olduğundan her fırsatta uçmaya imkân vermektedir. Bu da Konya da ki pilotlar için çok büyük bir şanstır.

YETERLİ DESTEK VERİLİRSE KONYA'NIN TARİHİ ZENGİNLİKLERİNE YENİ BİR KATKI SAĞLANIR

Yamaç paraşütü yaptıkları alanın düzenlemisini talep ettiklerini belirten köken sözlerini şöyle tamamladı: “Konya, tarih boyunca mistik atmosferi, zengin kültürel mirası ve şehre özgü dokusuyla öne çıkan bir şehir olmuştur. Takkeli Dağı'nın zirvesinde, göz alıcı Konya manzarası eşliğinde yaptığımız yamaç paraşütü ile şehrin tanıtımına önemli bir katkı sağlıyoruz Uzun yıllardır yamaç paraşütü sporunu Konya'da başarıyla sürdürüyor ve birçok kişinin bu sporu öğrenmesini sağladık. Deneyimli yamaç paraşütü pilotu Yaşar Köken, buradan şehrimizin şehrin yöneticilerine çağrıda bulunuyoruz. Köken, yamaç paraşütü için bölgede düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. Yamaç paraşütü için çıktığımız alan çok engebeli ufak bir çevre çalışması ile çok güzel olabilir. Eşsiz manzarasıyla dikkat çeken bu spor, Konya'nın doğal güzelliklerini ve macera turizmini ön plana çıkarmasını sağlayacak. Yapılabilecek düzenlemelerle bu potansiyelin daha da artırılabileceği görüşündeyiz”
Yaşar Köken, şehrin yöneticilerinden yamaç paraşütü sporunun yapıldığı bölgede altyapı ve güvenlik önlemlerinin artırılması için destek talep ediyor. Bu desteğin, sadece sporcuların değil, aynı zamanda şehrin turizm potansiyelinin de artırılmasına katkı sağlayacağına inanıyor.

SAİT ÇELİK

Kaynak:Sait Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.