Konya'da kuraklık kapıda! Acil önlem alınmalı

Konya'da kuraklık kapıda! Acil önlem alınmalı

Konya'da gerek kış aylarında gerekse de mart ayında şehre beklenen yağış düşmedi. Şehrin 6 aylık suyunun kaldığı belirtildi. NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, “Böyle bir mart görmedik. Gerekli önlemleri acilen almalıyız” dedi

Konya'nın kuraklıkla imtihanı devam ediyor. Kış ayında istediği yağışı alamayan ovaya, mart ayında da beklenen yağış düşmedi. Barajlardaki doluluk oranı, geçen yıla oranla biraz daha yüksek olsa da kuraklık sertliğini gösteriyor. Konya'da göller kuruyor, yer altı su seviyesi iyice düşüyor. İlkbahar yağışlarının yetersiz kalması durumunda daha büyük sorunlar Konya çiftçisini bekliyor. Ağır girdi maliyeti altında ezilen üreticinin kuraklık dolayısıyla hem enerji girdi maliyeti yükselecek hem de ürün kaybı yaşanacak. Gözlerini yağış için havaya diken Konya çiftçisinin endişeli bekleyişi sürerken, meteorolojiden gelecek güzel haberler şehre rahat bir nefes aldıracak. Konya'da yağış için yağmur duasına da çıkıldı.

4-1-1.jpg

BARAJLARDAKİ SU SEVİYESİ GEÇEN YILA ORANLA YÜKSEK AMA...

Konya'daki barajların doluluk oranı geçen yıla oranla biraz daha yüksek olsa da kuraklık kendini iyice hissettirdi. Geçen yıl bu vakitlerde Konya'daki barajların genel doluluk oranı yüzde 34 iken, bu yıl bu oran yüzde 39. 2023 yılında Altınapa Barajı'nda doluluk oranı yüzde 46, Bağbaşı Barajı'nda ise yüzde 23'tü. Bu sene Altınapa'da doluluk oranı yüzde 51, Bağbaşı Barajı'nda doluluk oranı da yüzde 27.

4-3-1.jpg

BU GİDİŞLE ÇEVREMİZDE SU KALMAYABİLİR!

NEÜ Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, Konya'ya kış ayında beklenilen yağışın düşmediğini söyledi. “Mart ayında da ara ara yağış görüldü ancak eskisi gibi değil” diyen Pınar, mevsimlerin kaydığına işaret etti. Mart ayında önceki yıllarda kar yağdığını hatırlatan Pınar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdi bırakın mart ayını kış aylarında Konya Ovası'na kar düşmedi. Önceden kışın istenilen yağış düşmediğinda bahar yağışı kışı telafi ederdi. Şimdi öyle bir durum da yok. Yağış olan yerlerde de ani yağıştan ötürü afetler oluyor. Acilen yetkililer tarafından bu gidişata karşı bir reaksiyon gösterilmeli. Gerekli önlemler alınmalı. Böyle bir mart ayını yani yağışsız ayı hiç görmedik. Dedim ya önceden Mart ayında bile Konya'da kar yağardı. Beyşehir Gölü kuruyor ya. Çevremizde su kalmayabilir bu gidişle.”

4-2-2.jpg

BU AY İÇİNDE 64 YILLIK BARAJ KURUDU!

Son dönemdeki kuraklığı gözler önüne en net şekilde seren olay 1960 yılında inşa edilen May Barajının tamamen kuruması oldu. Su kalmayan barajda binlerce balık telef oldu. Konya’nın Akören ilçesine bağlı Ahmediye mahallesinde sulama ve taşkın önleme amacıyla 1960 yılında inşa edilen May Barajı kurudu. Bölge tarımının temel su ihtiyacını karşılayan barajın sularının kurumasının ardından zeminde çatlaklar oluştu.

KONYA'NIN 6 AYLIK SUYU KALDI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, geçtiğimiz günlerde gazetecilerle bir araya geldi ve açıklamalarda bulundu. Altay, Konya'nın 6 aylık suyunun kaldığını söyledi. Başkan Altay, ayrıca şunları kaydetti: “Konya'nın yeterince yağışı almaması durumda yaz döneminde mecburi olarak kuyular devreye girecek. Bu sayede su teminini sağlamayı planlıyoruz. Umut ediyorum ki yağışlı periyotlar gelir ve su sorunu çekmeyiz.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum