Konya trafiğinde sinirlenenlere önemli tavsiye! Bunu yapın

Konya trafiğinde sinirlenenlere önemli tavsiye! Bunu yapın

Konya'da iftara yakın saatlerde hem trafik kuralı ihlalleri artıyor hem de kavgalar yaşanıyor. Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, “Oruç bizi değil, biz orucu tutmalıyız. Sinirli ve yorgun olan sürücüler, toplu taşımayı kullansın” dedi

Ramazan ayında Konya'da trafik kazalarında gözle görülür oranda bir artış yaşanıyor. Kazalar, genellikle iftara yakın saatlerde meydana geliyor. Bu kazalarda maddi kayıpların yanı sıra, can kayıpları da oluyor. Eve hızlı gitmek isteyen, günün yorgunluğuyla hız sınırını aşıp, kuralları ihlal edebiliyor. Bu durum da kazalara davetiye çıkarıyor. Kazaların yanı sıra, Ramazan ayında trafikte yorgunluk ve tahammülsüzlükten dolayı kavgalar da çok çıkıyor. Sinirlerine hakim olamayan sürücüler, karşısındakilere fiziksel şiddet uygularken, ağır hakaretlerde de bulunuyor.

4-3.jpg

SİNİRLİ VE YORGUN SÜRÜCÜLER TOPLU TAŞIMAYI TERCİH ETMELİ!

İftar vaktinden önceki saatlerde trafiğin şehirde en yoğun saatler olduğuna dikkat çeken Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, sürücülerin empati yapması gerektiğini söyledi.

4-4-mehmet-ucar.jpg

Ramazanda programları iftara yakın saatlerde planlamaya özen gösterilmesinin daha doğru olacağını öne süren Uçar, “Eve yetişmek için acele eden insanları göz önünde bulundurarak, programları iftara yakın saatlerde yapmak önemli. Sürücüler, iftara yakın saatlerde daha sinirli oluyor. Mübarek ayda yorgunlukla sinir birleşince istenmeyen tatsız olaylar çıkabiliyor. Sürücüler öfkeleniyor. Sabırlı olmakta fayda var. Trafik kurallarını asla göz ardı etmemek gerekir. Ramazan ayında kendini bitkin, yorgun ve sinirli hissedenler, mümkün mertebe toplu taşıma araçlarını kullanmalı” şeklinde konuştu.

4-2.jpg

İFTARA YETİŞMEK İÇİN HIZ YAPMAKTAN KAÇININ!

Gün içinde araba kullanacak sürücülerin Ramazan ayında iftar ve sahurda yediklerinin ölçüsüne dikkat etmesi gerektiği tavsiyesinde bulunan Uçar, ayrıca şunları kaydetti: “Hafif ve sağlıklı yiyeceklere ağırlık verilmeli. Hafif yiyecekler rahatsız hissin önüne geçer, sinirlenmeyi önler.
Oruç nedeniyle düşük tansiyon ve şeker seviyesi, konsantrasyon kaybını beraberinde getirir.
Görme kayıpları yaşanabilir. Öfke kontrolü kaybedilebilir. Bu tür durumlarda sürücüler yoldaysa aracı uygun bir yere çekmeli, hem kendi hem de diğer sürücülerin güvenliğini riske atmamalı.
Oruçluyken tüm sürücüler yol güvenliğine ve sürüş tekniklerine dikkat etmeli. Takip mesafesi asla unutulmamalı. Ramazan ayında sürekli korna çalınmamalı. İftara yetişmek için hız yapmaktan kaçınılmalı. Ramazan ayında trafik kazalarında ciddi bir artış oluyor. Dikkatli olmakta fayda var. Oruç bizi değil, biz orucu tutmalıyız. Oruç ibadeti sadece açlıkla ibaret değildir. Aynı zamanda davranışlarımızı düzene sokan bir ibadettir.”

TRAFİK KURALLARINA UYMAK DİNİMİZİN DE GEREĞİDİR

İslam dininin can ve mal güvenliğine çok önem verdiğini hatırlatan Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Öğretmeni Mehmet Uçar, kişinin kendini kendi eliyle tehlikeye atmaması gerektiğini ifade etti. Uçar, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “Allah’ın haram kıldığı cana haksız yere kıymamak gerekir. Trafik kuralları, insanın can ve mal güvenliğinin korunmasını amaçlıyor.
Trafik kurallarına riayet edilmesi, dinimizce emredilen ahlaki ilkelere uymanın da bir gereğidir. Trafikte mütevazı, ölçülü ve sabırlı, diğer sürücü ve yayaların haklarına saygılı olunması, trafikte öfke kontrolüne dikkat edilmesi inancımızın emrinin gereğidir. Trafik kurallarına uyulması aynı zamanda dini bir vecibedir. Aksine davranışlar, kul hakkının ihlal edilmesidir. Bir daha görmeyeceğimiz, karşılaşmayacağımız nice insanın hakkına girmemekten kaçınmalıyız.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
20 Yorum