Konya Havalimanı'na giderken kara kara düşünmeyeceksiniz! Tramvay hattı yapılacak

Konya Havalimanı'na giderken kara kara düşünmeyeceksiniz! Tramvay hattı yapılacak

İlk etabının uzunluğu 17,4 kilometre, istasyon sayısı ise 13 olacak olan Konyaray projesinde 2024 yılı yatırım bütçesi belli oldu. Buna göre Konya Havalimanı'na vatandaşlar artık tramvayla gidebilecek.

2024 yılı yatırım programı Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı programda yer alan 3 bin 799'u ana proje olmak üzere 12 bin 41 proje için yaklaşık 1 trilyon 7 milyar lira ödenek konulurken, en yüksek pay ulaştırma ve haberleşme ile eğitim sektörüne ayrıldı. Konya da yatırım bütçesinden payını aldı.

o5bx6ejzllqo6drwjuau8tvcqbgi1vcuepxug3yo.jpg

Bu yatırımlardan en dikkat çekeni ise bitmesi durumunda Konya trafiğini rahatlatacağı söylenen Konyaray projesi oldu. Konyaray projesinde bir önceki yıla oranla bütçe artırıldı. Projede 930 milyon TL daha fazla bütçe ayrıldı. Yine bu projede dış kredi kullanmayacak. Konyaray projesi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü ile Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilecek.

ibchaginvhafkatoamlhfyf2gkfjmfkak6jnqf1p.jpg

2024'TE BU PROJEYE 1 MİLYAR 700 MİLYON TL BÜTÇE AYRILDI

Konya'da şehir içi trafiğini rahatlatacak hamleler arasında Konyaray projesi yer alıyor. Toplam uzunluğu 45,9 kilometre olan Konyaray projesinin ilk etabının uzunluğu 17,4 kilometre. İlk etap, 13 istasyondan oluşacak. Bu projenin ilk etabı için 2024 yılı bütçesi belirlendi. Toplam maliyeti 2 milyar 943 milyon 212 bin 93 TL olan projeye 2023 yılında toplam harcanan miktar 769 milyon 15 bin 799 TL olmuştu. 2024 yılında da bu rakam, 1 milyar 700 milyon TL'ye yükseltildi.

konyaray-yatirim.png

HAVALİMANINA İLK KEZ RAYLI SİSTEM GİDECEK

Proje tamamlanınca günlük 90 bin yolcuya hizmet verilecek. 3 etap halinde planlanan projeyle birlikte şehrin mesai saatlerindeki trafik yoğunluğu da azalacak. Konyaray projesiyle gerek Meram Gar, gerek Selçuklu Gar, gerekse de havaalanı ilk kez raylı sisteme kavuşmuş olacak. Konyaray projesinin araçları Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilecek. Kara yolu ile bir saat süren yolculuklar, bu projeyle 30 dakikaya düşürülecek. Proje, aynı zamanda sanayi bölgeleri ile şehir merkezi arasındaki ulaşımı optimize ederek işçi taşımacılığına önemli bir katkı sağlamayı amaçlıyor. Yetkililer, 30 Nisan 2023 tarihinde Konyaray banliyö hattının temsili temel atma töreninde çalışmaları 2 yıl içinde tamamlanacağını söylemişti. O dönem yapılan açıklamalarda proje bedelinin 2 milyar 300 milyon TL olduğu söylenmişti. Bugün gelinen süreçte proje bedelinin 2 milyar 943 milyon 212 bin 93 TL olduğu resmi yatırım belgelerinde yer aldı.

hphmu52kin31ywvlem2arit4pyvwmjfpixluelps.jpg

SANAYİ BÖLGESİ İLE ŞEHİR MERKEZİ İKİNCİ ETAPLA BAĞLANACAK

Konyaray projesinin 2. Etabı (Ek 8,6 kilometre) ise Yaylapınar ile Organize Sanayi Bölgesi'ni birbirine bağlayacak ek 8,6 kilometrelik bir hat ekleyerek toplam hat uzunluğunu 26 kilometreye çıkaracak. Bu aşama, sanayi bölgeleri ile şehir merkezi arasındaki ulaşımı daha da optimize edecek ve işçi taşımacılığına olanak tanıyacak.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum