Kocaman isyan

Kocaman isyan

Hakem hataları yüzünden bir çok maçta puanları çalınan Atiker Konyaspor’da teknik direktörü Aykut Kocaman defalarca VAR sistemi ve hakemlere tepki gösterdi.

Atiker Konyaspor teknik direktörü Aykut Kocaman defalarca haklı olarak VAR sistemi ve hakemleri eleştirdi. Kocaman son oynanan Trabzonspor maçının ardından büyük bir tepki patlaması yaşadı. Aykut Kocaman “Ülkemizdeki ligin adını güçlüler ligi olarak çevirelim” diye haklı bir serzenişte bulundu. Tecrübeli teknik adamın VAR sistemi ve hakemlerle ilgili tepkilerini derledik.

15. HAFTA TRABZONSPOR DEPLASMANI

“UYDURMA PENALTI”

Aykut Kocaman maçın hakemi Mete Kalkavan için söyledikleri: Penaltı ile yakından uzaktan alakası olmayan hakemin tekrar gidip VAR denen sisteme bakarak bizimde kararını düzelteceğini beklerken yanlış kararını ikinci defa görerek bir kere daha yanlışlayarak geldiği pozisyonda maçın şekli şemali bir anda değişti. Bu karar yanlış, yanlı bir karar oldu

17. HAFTA AKHİSAR DEPLASMANI

“ÇOK NET BİR PENALTI ATLANMIŞ”

Maçın son anlarında bir penaltılarının verilmediğini vurgulayan Kocaman, “İki tarafın da itiraz edeceği pozisyonlar oldu ancak maçın son saniyesinde özellikle biraz da maç psikolojisiyle sanırım hakem ve VAR heyeti çok net bir penaltı atlamış. Bizim maç içerisinde göremememiz, onların ekran karşısında görememelerine engel değil. Çok net bir şekilde Yatabare’nin önünden Lopes topu eliyle beraber temizlemiş. İyi veya kötü oynarken maçın içinde olan şeyler bunlar. Hakemlerin temel görevlerinden bir tanesi, hele bu VAR sistemiyle beraber doğruyu tespit konusunda biraz daha kuvvetli kararlar verirlerse daha iyi olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

21. HAFTA MALATYASPOR MAÇI

“HALİL HOCA SAHALARDAN UZAKTI, FORMDA GÖZÜKMEDİ”

VAR sistemini zaman zaman eleştirdiklerini, zaman zaman işlerine geldiğini, zaman zaman aleyhlerine olduğunu vurgulayan Kocaman, “Maçın son anındaki pozisyon daha fazla sanki hakem tarafından da kol sabit gibi düşünülerek karar verildi. Ancak çok net bir şekilde gözüküyor ki, özellikle görüntülerde, ben maçta fark edemedim bunu, kol direkt olarak topa doğru gidiyor. Vücuda yapışık ama kol açık, dirsekten açık ve direkt topa doğru gidiyor. Topu önlemeye yönelik bir hamle gibi gözüktü. Düşünerek karar verince maçın son dakikası ve benzeri şeyler lehimize aleyhimize olabiliyor bu tip durumlarda. O zaman işin biraz daha o tarafına doğru gitti. VAR, düşünerek karar verme imkanı sağlıyor. Benim tahminime göre yanlış kararların o anda verilen ya da verilmeyen yanlış kararların yüzde 85’i gibi, yüzde 90’ı gibi ortadan kaldırıyor. Ancak öbür taraftan bazı yerler var ki duygular yine öne giriyor. Birkaç haftadır Halil hoca sahalardan uzaktı, formda gözükmedi. Karar yetisi açısından biraz yanlışlıklar vardı. Bugün bu anlamda bizim açımızdan tabi biraz daha sıkıntılıydı” ifadelerine yer verdi.

22.HAFTA FENERBAHÇE MAÇI

“HAKEMLER ARTIK HANGİ KARARI VERSEM DİYE DÜŞÜNÜYOR”

VAR sistemiyle ilgili olarak düşünceleri sorulan Aykut Kocaman, “Gözlemlerimiz sadece bugünkü maça özgü değil. Genel olarak VAR’ın adalet getirdiğini söylemek mümkün değil. Ülkemiz, insan yapımız, futbol dünyamız gibi dengeleri bir araya getirdiğimiz zaman VAR, 10 pozisyondan 8’ini temizleyecekti. Ancak kalan pozisyonlarda ekrana bakıp, uzun süre seyredip buradan yanlış karar çıkarıldığı anda, durum değişiyor. Önceden hakem görmedi durumu vardı, artık hakem kasıtlı vermedi durumuna geleceğini söylemiştim. İlk zamanlar hakemlerin doğal olarak, kararlarda netlikleri daha fazlaydı. Ama şimdi bakıp bakıp hangi kararı versem diye düşünüyorlar. Bazı durumlar, güçlü takımların avantajın haline dönüşüyor” açıklamasını yaptı.20161204_2_20498472_16648089_880x440.jpg

“KONYASPOR’UN HAKLARINI SAVUNMAK İÇİN AYNI ŞEYLERİ YAPACAĞIM

Aykut Kocaman, MHK’deki görev değişiminin yaşanan problemleri ortadan kaldırıp kaldırmayacağıyla ilgili sorulan soruya, “Hiç kimseyi görmeden yaftalamak doğru değil. Ancak temel sorunlar halledilmeden, güven tesis edilmeden ki Türkiye’de kimse kimseye güvenmiyor, yeni MHK de aynı davranışları sergileyecektir. Bu sadece MHK için değil, antrenörler için de geçerli. Güven duygusu da adaletle olur. Biz polemik ülkesiyiz ve aynı şeyleri yaşayacağız” yanıtı verdi.

23. HAFTA KAYSERİSPOR MAÇI

“NE YAZIK Kİ HAKEMLER MAÇLARIN SONUÇLARINI ETKİLİYORLAR”

Hakemlerin maçların gidişatını çok net bir şekilde etkilediğini belirten Kocaman, “Hakikatten ilginç bir durumla karşı karşıyayız. Akhisar maçında çok net bir penaltı VAR denen uygulamada görüntüye bile getirilmedi. Trabzon’da olmayan penaltı, penaltıya çevrildi. Malatya maçında son dakikada net bir penaltı verilmedi. Geçen hafta yaşadığımız malum, ters kararlar Hakemlerle ilgili konuşmamak lazım, hem fikirim. Ama nasıl konuşulmayacak? Bu genç Bu genç arkadaşımızın üzerinden de söylemek lazım. Onun da yetenekli bir çocuk olduğu, genç olduğu belli. Ancak duygularıyla maç yönetiyor, karanlığa doğru gidiyor, duygularını karıştırıyor işin içine. Babası çok uzun yıllar futbolun içinde kalmış, bizim dönemimizin rakiplerimizden bir tanesi, kardeşi oyunculuk yapıyor. Dolayısıyla bütün hakemlerin en hassas olması gereken adalet duygusuna daha fazla sahip olması gerekiyor, çünkü aileden sporcu. Ancak duygularıyla maç yönetiyor. Özellikle ben yada benim takımlarım olduğu zaman biraz daha neden olduğunu bilmediğim bir duygu karışıklığı yaşıyor. Skubic’e yapılan hareket çok net yani, ayağını sırtına basış, kırmızı kart olur veya olmaz ama en azından insan bir bakar ve bir sarı kart uygular. Zuta’ya yapılan hareket, Zuta topun önünden çekilmeye çalışıyor, rakibe hiçbir hamlesi yok tam tersi Mensah’ın dirseğiyle beraber suratına bir darbesi var ama hem sarı kart, hem çok tehlikeli yerden bir frikik. Maçın sonlarına doğru Fofana’nın suratına vurulan bir darbeyi görmedi bile. Buradan yola çıkarak söylemek lazım, ne yazık ki hakemler maçların sonuçlarını etkiliyorlar. Bu kadar sonuca etki eden insanlar ortadayken hakemlerden konuşmamak mümkün değil. Ülkede yıllardır en üst seviyede teknik direktörlük yapan, son dönemimde de 4-5 sene civarında Türkiye Futbol Direktörünün çok net bir açıklaması vardı, hakem kurullarını çok iyi tanıdığını, lige ayar verdiklerini ne kadar iyi bildiklerini söyledi. Bir ülkede söylendiği zaman bu yer yerinden oynaması gereken bir cümle, son derece göz ardı edildi. Dolayısıyla göz ardı edildiği zaman VAR’ın da nerelere gittiği görüldüğü andan itibaren burada duygularıyla hareket etti. Söylediklerim ne oyunculara, ne teknik heyete ne de Kayserispor’a karşı. Ancak öbür taraftan da maçın gidişatını gerçekten etkileyen pek çok faktör varken enteresan bir şekilde lige ayar verildiğini çok rahat bir şekilde görüyoruz. Ancak çabaya, çalışmaya, bir şeyleri oturtmaya devam, başka söyleyecek bir şey yok” ifadelerini kullandı.

 

25. HAFTA BEŞİKTAŞ DEPLASMANI

“BİR AYAR VERİCİLER VAR”

Hakem Palabıyık’ın yönetimini eleştiren Kocaman, “Ali Palabıyık’ın yönetimine gelecek olursak, (artık doğal diliyorum) içeride oynayan büyük takımların maçlarında hakem kararlarında sapmalar oluyor. Yine böyle oldu. Hakem maç içinde bazı şeyleri göremedi. Göremeyebilir de. Duygusal sapmalar da oluyor. Kameralarda izleyenlerin hatalarını anlayamıyorum. Pozisyonu inceleyerek penaltı görmüyorlar. Necip’in dizi Amir’in dizine net bir şekilde temas ediyor. Amir dağılıyor, düşmüyor iyi niyetiyle topu kurtarmaya çalışıyor. Amir’in iyi niyeti olması kameradan izleyenlerin kararını etkilememesi gerekir. Defalarca söylüyorum ama Türk futbolunda neler olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bir ayar vericiler var. Kaçıncı ayar bu bilemiyor. 5-6 oldu. Akhisar maçında da yüzde yüz penaltımız var. Trabzon maçında olmayan bir penaltı verildi. Hakemleri konuşmayalım diyoruz ama karar verici onlar. VAR odası denen bir yer var. 50 açıdan göremiyorsunuz. Bileğiniz mi yetmiyor mu kafanızda başka bir şey mi var. Bunu görmemek için ya bakmamaları lazım ya da nasıl olsa güçlü-güçsüz takım hikayeleri var. O devreye giriyor. Herkesin bir çabası var. Bu kadar hata varsa cezalandırılmalı. Bu Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Konya maçı kim olursa olsun verilmeli. Görüp de niye vermiyorsunuz? Ayıp değil mi? Bunu kesinlikle ne Beşiktaşlı oyuncular ne de emeklerine, terlerine söylüyorum” şeklinde konuştu.

“FUTBOLDA GÜVEN SIFIR”

VAR’ın kullanımı konusunda eleştiriler yapan tecrübeli çalıştırıcı, "VAR kararların gri pozisyonları bitireceğini hiç düşünmedim. VAR güvensizliği daha büyük yere doğru gidiyor. Pek çok konuda fedakarlık yapmak gerekir. Güven tesir etmek gerekir. Futbolda sıfır güven var. Kimse kimseye güvenmiyor” dedi.20161204_2_20498472_16648094_880x440.jpg

32.HAFTA TRABZONSPOR MAÇI

“ÜLKEMİZDEKİ LİGİN ADINI GÜÇLÜLER LİGİ OLARAK ÇEVİRELİM”

Hakemlerin verdikleri kararları da sert bir şekilde eleştiren Kocaman, “Suat Arslanboğa ile Halis Özkahya. Neye göre kararı veriyorlar anlayabilmek mümkün değil. Hem kendileri adına hem takımım adına hem Trabzonspor adına. Sahada ter döküyor bu insanlar. Çalışıyorlar, çabalıyorlar bir şey yapıyorlar. Bırakın Trabzonspor’a puan kazandırmayı, ya da Galatasaray’a ya da Fenerbahçe’ye ya da Beşiktaş’a ya da Konyaspor’a, güçlülere. Bırakın oynayabildiğimiz kadar oynayalım. Zaten bizden iyi takımsa yenerler bizi, sana ne? Niye müdahil oluyorsun? Olmayan penaltıyı penaltıya çeviriyorsun. ‘VAR’a gitmek zorunda mıyım?’ diyor. E değilsin tabii ki, güç sende. Ben bu insanlara gerçekten çok hayret ediyorum. Bir insanı kırdığımız zaman üzülüyoruz. Kimsenin gönlünü kırmak istemiyoruz, kalbini kırmak istemiyoruz. Birisi hakkında bir şey söylediğimiz zaman da sonra ‘ayıp ettik’ diyoruz. Bu insanların utanma duyguları ne oldu acaba çok merak ediyorum. Hiç mi anaları, babaları, çocukları yok? Yüzüne baktıkları zaman gurur duyacakları ya da yanlış yaptım diye gözünü kaçıracakları hiç mi insan yok? Niye müdahil oluyorlar? Haftalardır sadece bizim maçlarımız değil. Bu hafta zaten kara bir hafta, söyledikleri gibi bırakın oynasınlar. Çok ayıp. Çalışmaya dair, gelişmeye dair her şeyimizi elimizden alıyor. Yani insan geçen hafta sahaya girip, çıkıp oradan gitmekti yani o acayip gol iptalinden sonra. Bu hafta da acayip acayip şeyler yani son dakikalarda. Sana ne ya Halis hoca bırak oynayalım, Trabzon yener zaten bizi yani. Haftalardır konuşmuyorum, bir şey demiyorum ama fark etmiyor yani, acayip bir şey var, çözmek mümkün değil. Bir önerim var, Süper Lig ismi falan gereksiz. Ülkemizdeki ligin adını güçlüler ligi olarak çevirelim, herkes rahat etsin. Sahaya çıkarken bilelim, gücümüzü bilelim ona göre hareket edelim. Onun için maçla ilgili konuşmanın anlamı yok. Kararı vericiler biz değiliz ne yazık ki, ne oyuncular ne de antrenörler karar verici değil. Ülkemizde facia durumda hakemler. Özellikle VAR girdikten sonra, VAR’da bükülmeye başladı ki tamamen bilerek hareket etme hali oldu. Bu çok acı, herkesi yakacak en sonunda” ifadelerini kullandı.

20190512_2_36417814_44404500_880x440.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.