Kırmızı Etiket Yapıştırılmış Asansörleri Kullanmayın

Kırmızı Etiket Yapıştırılmış Asansörleri Kullanmayın

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Kayseri İl Müdürü Kamil Akçadırcı, denetimler sonucunda periyodik bakımı yapılmamış, denetimleri geçememiş asansörlerin üzerine kırmızı etiketli bilgi yapıştırıldığını açıkladı. Bu etiketin bulunduğu...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Kayseri İl Müdürü Kamil Akçadırcı, denetimler sonucunda periyodik bakımı yapılmamış, denetimleri geçememiş asansörlerin üzerine kırmızı etiketli bilgi yapıştırıldığını açıkladı. Bu etiketin bulunduğu asansörlerin kullanılmaması uyarısında bulundu.

İl Müdürü Kamil Akçadırcı, insan hayatına konfor ve kolaylık sağlayan asansörlerin teknik düzenlemelere uygun olmaması ya da ehil ve yetkili olmayan kişilerce bakımının yapılması durumunda ölümle sonuçlanabilecek kazalara zemin hazırlandığını dikkat çekti. Asansörlerin yetkili kişilerce bakımının yaptırılması uyarısında bulunan Akçadırcı, bina sorumlularının yükümlülüklerine de hatırlatarak, şunları söyledi: “Bina sorumlusu (yöneticisi), asansörün Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğine uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmaktan sorumludur. Kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için de yılda en az bir kere A tipi muayene kuruluşuna asansörün yıllık periyodik kontrolünü yaptırmaktan sorumludur.”

Akçadırcı, asansörlerin kullanılması esnasında, can ve mal güvenliğini teminen sürekli kontrol altında tutulabilmesi için; bina yöneticisi, asansörü monte eden veya onun yetkili servisiyle veya bir başka asansör monte eden veya onun yetkili servisiyle aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapmak zorunda olduğunu hatırlattı. Bina yönetimlerince bakım sözleşmelerinin mutlaka TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi'ne sahip, montajcı bir firma veya montajcı bir firma ile noter onaylı sözleşme imzalayan ve yetkili servis özelliği kazanan firmalarla yapılması gerektiğini söyledi.

Denetimler sonucunda sorunlu olan asansörlerle ilgili üzerine kırmızı etiketli bilgi asıldığını hatırlatan Akçadırcı, il müdürlüğü olarak yaptıkları denetim ve sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “İlimizde 5 bin 262’si Melikgazi, 2 bin 766’sı Kocasinan, 1.251’i Talas ve 300'ü ise diğer ilçelerimizde olmak üzere toplam 9 bin 579 asansör kullanılmaktadır. İl Müdürlüğümüzce piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında son bir yılda gerek kullanıcı şikâyeti ve gerekse re’sen asansör denetimlerine yoğun olarak devam edilmiştir. Yapılan denetimler sonucunda asansör bakımı yapan ancak TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi bulunmayan üç firmaya, Asansör Bakım İşletme Yönetmeliğine göre bakım yapan firma tarafından asansörün bulunduğu binada en az iki kişiye verilmesi gereken acil kurtarma hizmet eğitimi vermediği tespit edilen bir firmaya, montajcı olmayan veya montajcı bir firma ile noter sözleşmesi bulunmadığı halde bakım hizmeti veren altı firmaya ceza uygulanmıştır. İl Müdürlüğümüzce güvensizlik şüphesi sonucu test ve muayenesi istenen ve test sonucu güvensiz çıkan iki adet asansörün montajını yapan iki firmaya olmak üzere toplam 12 firmaya 86 bin 299 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca yapılan denetimler sonucu güvensizlik şüphesi tespit edilen üç asansör üzerinde de TSE’ye test ve muayeneleri yaptırılmış ve test sonuçları beklenilmektedir.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.