Kar pastırma satışını artırdı

Kar pastırma satışını artırdı

Kar yağışı ve soğuk hava, pastırma satışlarını artırdı. Esnaf Mehmet Tosun, “Soğuk kış günlerinde vatandaşın tercihi pastırmadan yana oldu. Soğuktan korunmak için en çok tercih edilen ürünler arasında pastırma da yerini aldı” dedi

Çiğ etin çeşitli baharat ve tuzla kurutulması ile yapılan pastırma, kendine alıcı bulmaya devam ediyor. Konya'da etkili olan kar yağışı ile birlikte vatandaş, eski bir Türk yiyeceği olan pastırmaya yöneldi. Kilogram fiyatı 70 TL'den satışa sunulan, besin değeri, kalori miktarı yüksek olan ve tüketen kişiyi zinde tutan pastırma; Konyalılar tarafından, en fazla yumurta kırılarak ve yağ somunu yaptırılarak tüketiliyor. Celaleddin Üçyıldız Pastırma ve Sucuk İşletme Ortağı Mehmet Tosun, “İlgiden memnunuz, satışlarımız arttı” dedi.

SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA ÜRETİLENİ ALMAYIN

Tosun, pastırma tüketilirken dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca sağlıksız koşullarda üretilen pastırmanın, kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğini kaydetti. Pastırmayı alırken nerede ve nasıl üretildiğine vatandaşın özen göstermesi gerektiğini hatırlatan Tosun, “Her şey kararında güzeldir. Pastırmanın tüketimi yeteri miktarda olmalı. Pastırma, kurutulma ve çemenleme işleminden geçerken yeterince işleniyor. Pastırmada önemli olan kendi ürün değerini kaybetmemesi. Pastırmanın içinde katkı maddesi bulunmaz. Bu nedenle yiyen kişinin vücuduna kimyasal hiçbir madde giremez” diye konuştu.

PASTIRMA SAKLAMANIN PÜF NOKTALARI

Pastırmanın Türkiye'de en çok tercih edilen et ürünü arasında yer aldığını ve farklı biçimlerde yenildiğini söyleyen Tosun, pastırmayı muhafaza etmek için püf noktaların olduğunu dile getirdi. Pastırmanın paket halinde alınabildiği gibi gram olarak tartılarak da satıldığını ifade eden Tosun, daha sonra şunları kaydetti: “Paket halinde alınan pastırmanın son kullanma tarihine dikkatli bakılmalı. Paket içinde satılan pastırmanın, paketsiz olarak satılana göre ömrü daha  uzun olur.  Zaten pastırma, taze şekilde tüketilmek isteniyorsa bir veya iki günlük tüketilecek miktar; almak için yeterlidir. Pastırma alındıktan hemen sonra buzdolabı veya soğutucuya koyulmalı. birkaç günde tüketilecek şekilde alınırsa, kopma ve tat kaybını en aza indirmiş olur. Bu şekilde pastırma iyi şekilde muhafaza edilmiş olur.”

İYİ PASTIRMA KOYU KIRMIZI RENKTEDİR

Piyasada her türlü pastırmanın satıldığını belirten Tosun, iyi pastırmada olmazsa olmazların neler olduğunu da kaydetti. “Genelde sığır ve deve etinden yapılan pastırma; koyun, keçi etinden de yapılmaktadır. En kaliteli pastırma ise sığır etinden olandır” diyen Tosun, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Taze, doğal ve kaliteli pastırmayı anlamak bazen güç olabilir. Ama vatandaşlar pastırma alırken özellikle renk tonuna dikkat etsin. İyi pastırma koyu kırmızı renktedir. Açık kırmızı renkte olan pastırmalar iyi kalite değildir. Bu anlamda pastırma mutlaka güvenilir bir satıcıdan alınmalıdır. Ağızda lastik gibi uzayan pastırmanın besin değeri azdır. Kış aylarında daha çok tüketilir, bunun da farklı nedenleri var. Bedenen çalışan insanlar için bol enerji kaynağıdır. Konya'da hava soğudu, kar yağışı etkili oldu. Vatandaş, pencereden karı izlerken; pastırma ile karnını doyurdu.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.