İstanbul'un fethine giden yolu açan cesur sultan: Yıldırım Bayezid

İstanbul'un fethine giden yolu açan cesur sultan: Yıldırım Bayezid

Osmanlı Devleti'nin 4'üncü sultanı, askeri idare gücü yüksek, halkına ve şehrine yaptığı hizmetlerle öne çıkan,Bursa'yı imar eden, Anadolu Hisarı'nı yaptırıp İstanbul'un fethine giden yolu açan Yıldırım Bayezid, vefatının 621'inci yılında anılıyor.

Babası 1. Murad'ın (Hüdavendigar), 1. Kosova Savaşı'nda 1389'da şehit edilmesinin ardından tahta geçen Bayezid'e, kararlarını hızlıca alıp hayata geçirmesi ve seri bir şekilde at kullanmasından dolayı "Yıldırım" lakabı verildi.

Anadolu Türk birliğinin sağlanması için çalışan ve birçok beyliği Osmanlı Devleti'ne katarak sınırlarını genişleten Bayezid, 1396'da "Orta Çağ'ın sonuncu büyük Haçlı Seferi" olarak da anılan Niğbolu Savaşı'nda, Avrupa devletlerinin ordularından oluşan Haçlı Ordusu'nu yenerek önemli bir zafer kazandı.

En büyük ideali İstanbul'u fethetmek olan ve Boğaz'a, öncelikle deniz yardımının kesilmesi gerektiği düşüncesiyle Anadolu Hisarı'nı inşa ettiren Yıldırım Bayezid, şehri defalarca kuşatmasına rağmen bu hedefine ulaşamadı.

Timur İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı Timur'la 1402'de karşılaştığı Ankara Savaşı'nda yenilerek esir düşen Yıldırım Bayezid, 8 Mart 1403'te 49 yaşındayken vefat etti.

Ulu Cami başta olmak üzere zaviye, medrese, imaret, han, köprü, darüşşifa gibi yapılarla kentin Bursa'nın silüetini oluşturan Sultan Bayezid'in türbesi, Yıldırım ilçesindeki Yıldırım Külliyesi'nde bulunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.