İsraf korkunç boyutta!

İsraf korkunç boyutta!

Teknoloji her geçen gün gelişiyor. Gelişme devam ettikçe teknoloji israfı da artıyor. Bir zamanlar pahalı olduğu için satın alınamayan bilgisayarlar, bugün ya yedek parça olarak kullanılıyor ya da çöplüklere atılıyor

Marka ve yeni model tutkusu nedeniyle telefonlar daha sık değiştirilmeye başlandı. Bunun sonucunda tümü ithal olan bu ürünlere milyarlarca dolar döviz akıtılıyor. Aynı durum bilgisayarlarda da yaşanıyor. Bir zamanlar pahalı olduğu için satın alınamayan bilgisayarlar, bugün ya yedek parça olarak kullanılıyor ya da çöplüklere atılıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, yeni yeni elektronik ürünler satışa sunulurken, kullanılmayan bilgisayar, cep telefonu gibi hurda elektronik eşyalarda da artış yaşandı. Elektronik ürünlerde her geçen gün yaşanan artış, hurdacıların yeni kazanç kapısı oldu. Bazı hurdacılar, sokak sokak gezerek bilgisayar, cep telefonu, teyp gibi hurda elektronik eşyaları topluyor. Eskiden hurda demir, plastik, naylon, pet şişe toplayan hurdacılar, artık elektronik eşya topluyorlar.

TEKNİK SERVİSLERDE DOLDU TAŞTI

Yapıcı İş Merkezi'ndeki bulunan teknik servisler ise eski ve bozuk bilgisayarlar, cep telefonları, laptoplara doldu taştı. Bilgisayar Teknik Servisçisi Nazım Özfidan, teknolojinin baş döndürücü bir hızla gelişmesiyle birlikte israfın da arttığını söyledi. 10 yıl önce çok pahalı olan masa üstü bilgisayarların şu an yüzüne bile bakılmadığını dile getiren Özfidan, “Bundan en fazla 10 yıl önce pek çok kişide bulunmayan masaüstü bilgisayarlar ve monitörler, artık çöpe atılmaya başladı. Günümüz teknolojisinde rağbet görmeyen bu araçların, artık kullanıcılar için bir anlamı yok. Teknoloji geliştiği için çoğu eski bilgisayarlar ve monitörler ister istemez rağbet görmemeye başladı. Bu gibi durumları günümüz şartlarına göre yorumlamak lazım. Günümüzde akıllı teknoloji, makinaların hızı ve işlevleri göz önüne alınarak vatandaşlarımız bilgisayar ve diğer eşyaları alıyor. Bütçesine göre alım yapan insan sayısıda azaldı. Teknoloji israfının artması günümüzde normal karşılanıyor” dedi.

YEDEK PARÇA OLARAK KULLANILIYOR

Teknolojinin ilerlemesiyle fiyatların iyice ucuzladığını belirten Özfidan, şunları söyledi: “Tüplü monitörlerin yerini LCD monitörler aldı. Bir tüketicinin bilgisayarı bozulsa, fiyatlar uygun olduğu için tamir ettirmek yerine yenisini almayı tercih ediyor. Artık kimse eski araçlarla uğraşmak istemiyor. Bu araçlar insana kolaylık ve rahatlık sunarken, bir yandan da kendine bağımlı hale getiriyor. İnsanlarda teknoloji doyumsuzluğu oluşturuyor. Şu an küçük bir çocuğun elinde bile rahatlıkla teknolojik alet görebiliriz. Bu durumun farkında değiliz ama bu durum gelecek nesilleri tehdit ediyor. Elektronik atık kapsamına giren birçok ürün var. Özellikle son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte inanılmaz bir büyüme gösteren elektronik sektörü, elektronik atık hacminin de genişlemesine neden oldu. Hasar gören veya kullanım ömrü biten elektronik eşyalar, doğayı kirleten ve zarar veren ağır metaller içeriyor. Gelecek nesilleri tehdit edici boyuta ulaşıyor. Elektrikli ve elektronik eşyalar tüm dünya için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu durumun farkında olup bilinçlenmemiz lazım.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.