"Hükümetin Hsyk Seçimlerine Müdahil Olması Seçimin Meşruluğuna Gölge Düşürür"

"Hükümetin Hsyk Seçimlerine Müdahil Olması Seçimin Meşruluğuna Gölge Düşürür"

İzmir Barosu Başkanı Av. Ercan Demir, “Başbakan’ın ya da siyasi bir otoritenin talep etmesi, yönlendirmesi üzerine soruşturmaların yapılması veya soruşturmaların kapatılması yargıya olan güveni yerle bir etmiştir” dedi. Demir, hükümetin...

İzmir Barosu Başkanı Av. Ercan Demir, “Başbakan’ın ya da siyasi bir otoritenin talep etmesi, yönlendirmesi üzerine soruşturmaların yapılması veya soruşturmaların kapatılması yargıya olan güveni yerle bir etmiştir” dedi. Demir, hükümetin veya Adalet Bakanlığı’nın HSYK seçimlerine herhangi bir şekliyle müdahil olmasının bu seçim sonuçlarının meşruluğu bakımından sorun yaratacağını vurguladı.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın 2014-2015 Adli Yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Hukuka uygun delil sunulmadan yargıdan operasyon beklenmektedir. Yargıyı isteğe göre dizayn etmek için yargı kurumları üzerinde baskı oluşturulmak istenmesi, yargının kendi içerisinde yapacağı seçimlere ilişkin müdahale girişimleri endişeyle karşılanmaktadır" ifadelerini kullandığını hatırlattı. Bu sorunların zaten kendilerinin dillendirdiği yeni bir sorun olmadığını dile getiren Ercan Demir, “Bu zaten bizimde dillendirdiğimiz sorun olarak ortaya koyduğumuz bir sorun. Yeni bir sorun değil ama son dönemde daha da altı çizili bir durum haline geldi. Yani başbakanın yada bir siyasi otoritenin talep etmesi veya yönlendirmesi üzerine soruşturmaların yapılması veya soruşturmaların kapatılması yargıya olan güveni yerle bir etmiştir.” şeklinde konuştu.

‘HAKİM VE SAVCILARIN GÜVENCELERİ YOK’

Yaşanan süreçte hakim ve savcıların mesleki güvenliklerinin, güvencelerinin bulunmadığını aktaran Demir, “Hakim teminatı ortadan kalkmıştır. Tüm bu yaşananlar, Yargıtay Başkanı tarafından da dillendirildiği şekliyle yargı adına hukuk adına çok sakıncalı ve tehlikeli bir süreci işletmektedir. Buna bir an evvel son vermek zorunluluğu yargının kurucu unsuru olan hakim, savcı ve avukatların ortak çabasına bağlıdır” dedi.

‘HSYK SEÇİMLERİNE MÜDAHALE’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İstanbul Adliyesi’nde görevli hâkim ve savcıları ‘Yargıda Birlik Platformu’nun Ankara’daki aday tanıtım toplantısına otobüsle götürmesini değerlendiren Ercan Demir, hükümetin veya Adalet Bakanlığı’nın HSYK seçimlerine herhangi bir şekliyle müdahil olmasının bu seçim sonuçlarının meşruluğu bakımından sorun yaratacak bir durum olacağını savundu. Demir, “Hakim ve savcılarımızın tüm baskılara veya bu yönlendirmelere boyun eğmeyeceğini, bunlardan etkilenmeyeceklerini ve özgür iradeleriyle HSYK seçimlerinde bağımsız ve tarafsız bir kurul ortaya çıkmasını sağlayacağını düşünüyor ve inanıyorum.” diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.