Hizmetlerin en güzeli bana nasip oldu

Hizmetlerin en güzeli bana nasip oldu

Doğanhisar Deşdiğin Belde Başkanı Bayram Çarman, belde halkının da destekleri ile güzel hizmetlere imza attıklarını söyleyerek, Nemutlu bana ki beldeme en güzel hizmeti getirmek bana nasip oldu dedi

YAPTIKLARIYLA ÖVÜNEN BİRİSİ DEĞİLİM
Çarman, Doğanhisar gezimiz sırasında kendisi ile yaptığımız söyleşide hizmetlerini ve hedeflerini anlattı. Öncelikle Merhaba Gazetesi ve Konya Televizyonu olarak kasabamızın tanıtımı konusunda yaptığınız çalışmadan dolayı teşekkür ediyorum. Deşdiğin 1970 yılında belediye oldu. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde de ben halkımızın teveccühü ile belediye başkanı oldum. Kendim İşletme Fakültesi mezunuyum. Acizane kasabama bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Yaptıklarıyla övünen bir kişi değilim, yapacaklarımızı söyleriz daha fazlaca. Yaptıklarımız bizim zaten görevimizdir, onlarda başarılı olduk. Kasabamın gerçekten birçok sorunu vardı. Bunları çözmek için geldik Allah’ın izni ve halkımızın da destekleri ile bunda başarılı oluyoruz.
HİZMETE HALKIMIZIN İSTEDİKLERİ İLE BAŞLADIK
Bozyer çayı diye bir bölge vardı, dere ıslahı gerekiyordu. Burayı belediye başkanları hep ahdederlerdi, ama bu bana nasip oldu. Bin 50 metre uzunluğunda bir isnat duvarlarıyla kenarlarına yol yaptık. Bizim atık suyumuzun atıldığı bir dereydi, derenin yüzde 60’ını ıslah ettik. Hava şartları düzeldiğinde diğer kısımları da ıslah ederek, verimli arazimizin pis kokudan kurtulmasını sağlayacağız. Kasabamızın yine çok eski bir göleti var. Çevresi piknik alanı için rekreasyona müsaitti. Buranın projesini hazırladık. Yani burada mescidiyle, tuvaletiyle, oturup kalkılacak yerleriyle, halı sahasıyla güzel bir proje hazırladık. Bu yıl yüzde 60’ını temmuz ayına kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Bu konuda İş-Kur yetkilileri bize 6 personel vererek katkıda bulundular. Bölgemizin tanıtılması yönünden de çok güzel bir çalışma olacak.
ORGANİK TARIM PROJEMİZ MEVKA’DA BİRİNCİ OLDU
Az önce bahsettiğim gibi kasabamızda yapılan göletimiz eski göletlerden olmasına rağmen gecikmiş bir hizmet vardı. Damla sulamaya geçilmemişti, vahşi sulama ile kasabamız arazileri sulanıyordu. Bunu damla sulamaya geçirerek, teknik sulamaya başlayacağız. Kasabamızda organik tarımı geliştireceğiz. Bu konuda Mevlana Kalkınma Ajansı’na hazırladığımız proje birinci geldi ve en büyük payı aldı. Önümüzdeki günlerde burada da çalışmaya başlayacağız.
Bu proje kapsamında yüzde 25’lik dilimi kasabamız tarafından karşılanması gerekiyordu. Kendileriyle onur duyduğum, ilçemizin il genel meclisi üyeleri Remzi Korkut ve İsmet Akdeniz yüzde 25’lik kesimi il özel idaresinden çıkararak büyük bir katkıda bulundular. Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından yapılacak olan deştiğin göleti ile çiftçilerimizin ufkunu açarak daha organik ürünler üreteceğiz ve üretimi daha verimli hale getireceğiz. Daha az suyla daha çok iş yapmış olacağız. Önceden yaklaşık 800 dekar alan sulanırken, projenin tamamlanmasıyla bin 600 dekar alan sulanmış olacak. Bunu da çiftçi eğitimleriyle teknik, gelişmiş bir çiftçilik yapılır hale getireceğiz.
ALTYAPI VE YOL ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERDİK
Kasabamızın yaklaşık yüzde 35’ine kilitli taş döşenmişti. Geri kalan yüzde 65’lik kesimin ihalesini tamamladık. Firmaya verdik, kasabamızın her tarafını kilitli taşlar döşeyerek temiz ve güzel bir görünüm sağlayacağız. Kasabamızda tarihi Selçuklu öncesine dayanan Şeyh Habib Camimiz var. Bu camimizin bir şadırvanı yoktu. Kasabamız iş adamlarından merhum Hacı Mustafa Koç ve eşi Rabia Koç adına, onların katkılarıyla güzel bir şadırvan yaptık.
ARITMA VE TAPU KADASTRO ÇALIŞMALARI BİTİYOR
 Beldemizin önemli sorunlarından birisi olan arıtma tesisi için projemiz hazır. Şu an Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından inceleniyor, önümüzdeki günlerde tamamlanmasını bekliyoruz. Bu sayede kasabamıza iyi bir yatırım daha kazandırmış olacağız. Yine kasabamızda 2006 yılında geçen tapu kadastro çalışmalarından sonra orman sınırları içerisinde kalan arazilerimizi vatandaş ekemez oldu. Şu an buralarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu arazileri vatandaşımıza geri kazandırarak kasabamızın ekonomisine katkı sağlamaya çalışacağız.
DEŞDİĞİN’DE SEBZE BİR AY SONRA YETİŞİR
Yine kasabamızın şöyle bir avantajı var. Bölgenin en yüksek kasabalarından bir tanesiyiz. Bin 600 rakımı var yaklaşık. İlçemizdeki iklimle Deşdiği’ndeki iklim arasında büyük fark var. Doğanhisar’da bugün herhangi bir sebze bugün yetişiyorsa, bizim ilçemizde yaklaşık bir ay sonra yetişiyor. Aynı şekilde geç bitiyor. Aslında bu iyi bir Pazar payı ama bunu bu şekilde değerlendiremiyoruz. Organik tarıma geçişle, teknik sulama ile bunları bir adım daha ileriye götüreceğiz ve bu durumu olumlu hale çevireceğiz.
KAYAK MERKEZİ VE RÜZGAR ENERJİ TESİSİ EN BÜYÜK HAYALİM
Kasabamızın yüksek olmasından dolayı kayak yapabiliyoruz. Erzurum’da suni kar yağdırılırken, benim kasabamda 70 santimetre kar vardı. 2000 yılında kayak merkezi için uygun raporu tutuldu. Geciktirilen bir kayak tesisi için yeni bir proje çalışmasına girdik. Bu çalışmada dedik ki bizim dağlarımız 2 bin 300 metre kadar yükseklikte. Burada ve Belyakası dediğimiz bölgedeki sırtlarda rüzgar enerjisine uygun olduğunu tespit ettik, ön rapor aldık. Bunu tekrar kati raporlarla güçlendirip rüzgar enerjisi ve kayak tesisinin projesini birlikte sunmak için bir çalışmaya girdik.
6 AY SONRA FARKLI BİR DEŞDİĞİN GÖRECEKSİNİZ
Örf ve adetlerimiz kaybolmak üzere. Yaşlılarımız için burada bakımevi yapma gibi bir düşüncemiz var. Ama bunları belediye gelirleriyle yapmamız mümkün değil. Belediyemizin 20 personeli var, bunların maaşlarını ödeyemiyoruz. Zamanında alınmış bu işçiler ama şimdi fazla geliyor. Şu an bizim belediyenin imkanlarıyla 1 lira yatırım yapma şansım yok. Ama hibelerle bu yatırımları yapabiliyoruz. Bundan 6 ay sonra Deşdiğin çok daha farklı bir yapıya sahip olacak. Bugün yapılacak olan 11 projemiz var.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.