Hayvancılıkta tüp bebek dönemi

Hayvancılıkta tüp bebek dönemi

Panagro, Türkiyede ilk defa tüp bebek (embriyo) yöntemiyle büyükbaş hayvan üretimi yapmaya başlayacaK

Bu sayede daha verimli ve kaliteli et ve süt ürünleri alınması hedefleniyorÇumra Şeker Entegre Tesisleri’nin diğer bir kolu da et, Türkiye’nin en büyük et ve süt üretim tesisi olan Panagro. Panagro’da yaklaşık 2 bin civarında Avustralya’dan ihraç edilen angus cinsi büyükbaş hayvan bulunuyor. Bu hayvanların Konya’ya gebeyken getirildiklerini ve şimdi yavrularının dahi yavrusunu aldıklarını belirten Çumra Şeker Entegre Tesisleri İşletme Müdürü Dede Ülker, “Bu hayvanları Avusturalya’dan ithal etmiştik. Bunu çiftçilerimize örnek olarak kurduğumuz bu çiftlikte yetiştiriyoruz. Damızlık olarak daha sonra çiftçilerimize dağıtacağız. Bunun etinin diğer ırklara göre homojen bir dağılımı var. Kesif yemden ota kadar her türlü yemi yiyebiliyorlar. Bir diğer özelliği de normal besiler 1’e 3 verirken, bunlar 1’e 7 veriyor. Böylelikle ülkemizde et üretimine katkıda bulunmak ve çiftçiliği geliştirmek adına bu faaliyeti başlattık. Çünkü Avrupa ve Amerika’daki çiftçiler gelirlerinin yüzde 70’ini hayvancılıktan, yüzde 30’unu tarımdan kazanıyor. Bizde ise bunun tam tersi yapılıyor. Biz de bu tür hayvancılığa örnek teşkil etmesini istedik” diye konuştu.AHIRDA DEĞİL, AÇIK ALANDA YETİŞİYORLAR
Hayvanları bu çetin kış şartlarına rağmen, ahırlara kapatmak yerine serbest bıraktıklarını belirten Dede Ülker, “Eskiden hatırlarsanız, ahırlarda hele kış şartlarında ahırdaki ufacık bir deliği bile kapatırdık hayvan üşümesin diye. Buradaki hayvanlar gece gündüz açık alanda duruyor. -15 derecede dahi çok sağlıklı ve mutlular. Bu Türkiye’de bir model olarak yapılıyor. Amacımız, hayvanların soğuktan etkileneceği düşüncesinin ortadan kalkmasını sağlamaktır. Şu an burada yaklaşık 2 bin civarında angusumuz var. Bunlar gebe düve olarak ithal edilmişti. Yavruların da yavrusu doğmaya başladı. Biz bunlara pangus diyoruz artık. Besicilik çalışmalarımız da tüm hızıyla devam ediyor. Olabildiğince çok verim almak için de ar-ge çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Tesislerde sadece et değil, süt ve süt ürünleri üretiminin de gerçekleştirildiğini dile getiren Dede Ülker, “Süt çiftliklerimizde de yine aynı felsefe ile çalışıyoruz. Ayrıca uygulayacağımız embriyo sistemi ile angusların verimini yerli ırkların ekolojik yapısı ile birleştirecek, et ve sütte daha çok verim elde edeceğiz. Embriyo dediğimiz şey, tüp bebek yöntemine benzer bir sistem. Şu an hayvanlarımızın büyük çoğunluğuna embriyo aşısı yaptık. Üreticilerimiz bu yeni ırk sayesinde daha çok kazanacaklar” ifadelerini kullandı.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.