Hayvanat Bahçesi'nde kış

Hayvanat Bahçesi'nde kış

Karatay Hayvanat Bahçesi'nde bulunan hayvanların doğal yaşam koşulları farklılık gösteriyor.

Hayvan türlerinin doğal yaşam alanlarını oluşturabilmek için mevsime göre iklimlendirme çalışması yapılıyor
Karatay Belediyesi tarafından 2001 yılında Karatay Hobi Bahçeleri içerisinde faaliyete geçirilen Karatay Hayvanat Bahçesi, Türkiye'nin ve dünyanın farklı bölgelerinden getirilen, farklı doğal yaşam alanlarına mensup hayvanları barındırıyor. Kurulduğu günden bu yana sürekli gelişen Karatay Hayvanat Bahçesi'nde farklı coğrafi yapılara ve farklı hava şartlarına göre yaşayan hayvanlar için ise doğal yaşam alanlarına uygun koşullar sağlanıyor. Dört mevsimin bütün güzellikleri ile yaşandığı Konya'da bu hayvanlar için doğal yaşam alanları oluşturmaksa biraz zor oluyor. Bazı hayvanlar sıcak iklimi severken, bazıları da soğuk iklimde yaşıyor. Bu nedenle mevsime göre hayvanların yaşadıkları alanlar, Karatay Hayvanat Bahçesi çalışanları tarafından yaşam koşullarına göre her mevsim yeniden dizayn ediliyor. Karatay Hayvanat Bahçesi'nde kış mevsiminin nasıl geçtiğini sorduğumuz Hayvanat Bahçesi Müdürü Mehmet Ali Can, farklı doğal yaşam alanlarına sahip hayvanları burada yaşatmak, bakımlarını yapmak ve üremelerini sağlamak için veteriner hekimler kontrolünde çalıştıklarını dile getirdi. ÇOCUKLARA HAYVAN SEVGİSİ AŞILANIYOR
Karatay Hayvanat Bahçesi'nin 2003 yılında daha geniş bir alana taşındığını ve şu an 35 bin metrekare alana ulaştığını söyleyen Mehmet Ali Can, “İlçemizin Fetih Mahallesi Saadet Caddesi’nde  Hobi Bahçeleri ve serbest piknik alanı  yanında görsel eğitim amaçlı hizmet veren hayvanat bahçesi  hizmetine devam  etmekte  olup, şu anda hayvanat bahçemizde  80  çeşit 520 adet  hayvan  halka açık olarak  sergilenmektedir.     Vatandaşlarımızın hayvanat bahçesi yanında bulunan serbest piknik alanında piknik yapıp eğlenmeleri amaçlanırken aynı zamanda halkımızın ve çocuklarımızın hayvan sevgisi kazanmaları ve eğitilmeleri sağlanmaktadır. Halkımızın ancak televizyonda belgesellerde seyredebileceği evcilleşmiş veya yabani tür hayvanları canlı olarak doğal ortamına uygunluğu sağlanmış alanlarda görmelerine imkan sağlamaktadır. Nesli tükenmekte olan hayvanların muhafaza edilmeleri ve üremelerinin sağlanması için çaba sarf edilmektedir. Hayvanat bahçesinin genel bakımı ve burada bulunan hayvanların hastalık, aşı, bakım, üreme ve tedavileri belediyemiz tarafından karşılanmaktadır” diye konuştu.
Karatay Hayvanat Bahçesi'nde internet aracılığı ile sürekli canlı yayın yapıldığını söyleyen Mehmet Ali Can, burayı yıllık ortalama 150 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Grup halinde gelen öğrencilere, şehit yakınları, gaziler ve gazilerin yakınlarına girişin ücretsiz olduğunu bildiren Mehmet Ali Can, “Hayvanat bahçemiz doğadan yakalanan yaralı güçten düşmüş hayvanlar için rehabilitasyon merkezi görevi görmekte olup yakalanan hayvanlar burada tedavi edilip belirli bir süre beslendikten sonra doğal ortama salınmaktadır. Her hayvanın ihtiyacına göre  farklı beslenme şekilleri uygulanmakta ve her hayvan için farklı iklimlendirme  yazın  serinletme kışın ise ısıtma amaçlı tedbirler alınmaktadır.Bu amaçla kışın kalorifer, elektrikli ısıtıcılar, toprak, alttan ısıtma ve yazın su püskürtülerek serinletme yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Karatay Hayvanat Bahçesi'nde ayrıca bir de müze oluşturmak için çalıştıklarını söyleyen Mehmet Ali Can, “Hayvanat bahçemizde bulunan piton yılanı belli dönemlerde deri değiştirmektedir. Biz yılanın derisini atmadık ve burada muhafaza ediyoruz. Ayrıca yaban koyunları, dağ keçileri ve geyiklerin de belli dönemlerde boynuzları düşmekte. Bu hayvanların da boynuzlarını atmıyor, muhafaza ediyoruz. Ayrıca, hastalık nedeniyle ölen hayvanların postları da burada tutuluyor. Belli bir sayıya ulaştığımız zaman bir müze çalışması yapmayı düşünüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum