Haydi Er Meydanına! 

Haydi Er Meydanına! 

​​​​​​​Rekabet sadece çim saha ya da parkede değil, online olarak da milyonlarca kişinin katılımıyla sağlanan sanal oyunlarda da devam ediyor hatta bu durum Türkiye’de öyle seviyelere geldi ki, yeşil sahalarda birbirlerine rakip olan takım olan İstanbul t

Rekabet sadece çim saha ya da parkede değil, online olarak da milyonlarca kişinin katılımıyla sağlanan sanal oyunlarda da devam ediyor hatta bu durum Türkiye’de öyle seviyelere geldi ki, yeşil sahalarda birbirlerine rakip olan takım olan İstanbul takımları, League of Legends oyununda birbirleriyle mücadele etmeye başladılar.  

 

Oyuna başlamak için oyuna kayıt olduktan sonra oyunu indirip, bu görkemli dünyanın içine girmiş oluyorsunuz. Öncelikli olarak 1.seviyeden 30.seviyeye kadar oynayacağınız bu oyunda, bu seviye arasında geçen sürede oyunu tanımış oluyorsunuz. Aslına bir başka deyişle oyunu dünyasına giriş yapmış oluyorsunuz.  

 

Bu seviyenin ardından rekabetçi dünyaya geçiş yapıyor ve mücadelenize başlamış oluyorsunuz. Hem belirlediğiniz taktiğe hem de oyun anlayışınıza göre de oyun sizi bronz, gümüş, altın vb. kümelere atıyor. Oyunun içinde 100’ün üzerinde karakter var ve bu da her geçen gün kendini yenileyerek devam ediyor. Oyuna başlarken de 10 kişi 5’er 5’er takımlara ayrılarak koridorlara dağılırlar. Bundan sonrada amaç rakibin üssüne gidip, orayı k etmek oluyor. Yani aslında rakibin kalesine gidip oraya gol atmanız gerekiyor. Her gün dünya üzerinde 100’lerce kişinin birbirleriyle temas ederek oynadığı bu oyunda etkileşimde gün geçtikçe daha üst seviyelere ulaşıyor.  

 

Oynayanlar için bu kadar cazip olmasının bir başka sebebi de, online olarak oynanan bu oyunda siz anlık stratejiler geliştirirken bir yanda da etkileşim için de olduğunuz diğer oyuncularla temas halinde bulunmanız, oyunun gerçeklik seviyesini de arttırmış oluyor. Yaratılan bu rekabetçi sistem sayesinde de hem yükselirken zevk alıyor hem de oyun içinde taraftarı olduğunuz takımların ya da grupların yükselmesi için elinizden geleni ortaya koyuyorsunuz. 

 

 yani herkesin bildiği ismiyle LoL. Piyasaya 2009 yılında yapımcı şirket Riot Games tarafından sürülen LoL  MOBA (multiplayer online battle arena) tarzında devrimler yaratan bir oyundur. Muadili Dota’ ya nazaran gerek daha renkli atmosferi gerek daha radikal karakter değişiklikleriyle birkaç yıl içerisinde en çok oynanan online oyun haline gelmiştir. LoL’ü bu kadar cazip kılan nedir gelin yakından inceleyelim. 

 

MOBA oyunların atası bildiğiniz üzere Dota (Defence of the Ancients) 2005 yılında Ice Frog adlı bir oyuncu tarafından geliştirmiştir. Zamanla oyuncu sayısı azalan DOTA çoğunlukla eski kalmış grafikleri ve erişim zorluğu nedeniyle ağır eleştirilere maruz kalıyordu. MOBA oyunların oyuncu potansiyelini gören büyük şirketler Dota’nın yerini doldurabilmek için kolları sıvamaya başlamıştı. Dota’dan sonra ilk ciddi MOBA oyunu HON(Heroes of Newert) olmuştu. Dota’ya olan benzerliği nedeniyle pek tutulmayan HON’u 2009 yılında şuan en çok oynanan MOBA olan LoL takip etti. Diğerlerinden çok farklı bir politika izleyen LoL oyuna erişimi ücretsiz yaparak bir anda oyunu her oyuncunun bilgisayarına yerleştirmeyi becerdi. Bütün MOBA oyunlarda kalıplaşmış harita modelini değiştirerek radikal adımlar attı. Özellikle diğer oyunlardan farklı olarak grafiklerde yoğun biçimde kullandığı açık renklerle genç kullanıcıların ilgisini çekmeye başladı. Radikal fikirleri uygulamaktan kaçınmayan Riot Games kullanıcıları cezbeden bir ilke daha imza atarak oyun seslendirmelerine farklı dil seçenekleri getirerek her kullanıcıya kendi dilinde oynama imkanı tanıdı. Son olarak  Berlin’de bulunan LoL TR sunucusunu Türkiye’ye taşıyarak bu bölgede ki mevcut pinglerin azalmasını hedefliyor bu bize açıkça gösteriyor ki kullanıcısına diğer oyunlara göre daha çok önem veren LoL neden bir adım önde anlayabiliyoruz. 

 

Anlattıklarımızdan sonra LoL’e başlamak isteyecek arkadaşlara birkaç tavsiye vermeden olmaz. Bildiğiniz üzere MOBA oyunlar takımca oynanan oyunlardır yani eğer kişilik olarak bireysel oyunlar seviyorsanız LoL pek size göre bir oyun değildir. Dediğimiz gibi LoL bir takım oyunu olduğu için oyunda karakter rolleri vardır ancak başlangıçta rol ayırt etmeden her rolü oynamaya çalışın. Takım eleştirilerinde yapıcı olun çünkü oyunun en büyük problemi çoğu zaman takım arkadaşlarınızın yaptığı yorumlar, kötü içerikli bu yorumların canınızı sıkmasına izin vermeyin. Başlangıçta oyun içi harcamaları yapmanızı pek tavsiye etmem çünkü yüksek ihtimal oyun sizi sardıkça yeni bir hesap açıp eski hesabınızda yaptığınız hataları yapmamaya çalışacaksınız. Oyuna başlayacak arkadaşlara şimdiden iyi eğlenceler ve bolca sabır diliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.