Hakemlerimizin üzerlerindeki baskıyı kaldırıp, korumalıyız

Hakemlerimizin üzerlerindeki baskıyı kaldırıp, korumalıyız

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ahmet İbanoğlu ve hakemlerin korunması gerektiğini söyledi.

Dünya hakemliğinin önemli isimlerinden Hugh Dallas ve Powel Gil'in hakem danışmanları olarak atandığının altını çizen Büyükekşi, saha ve VAR hakemliğini birbirinden ayırdıklarını hatırlatarak, şunları söyledi: "VAR hakemliğinde uzmanlaşmaya giderken hakem kadromuzu da genişlettik. Her zaman eleştiri konusu olan hakem atamalarında insan inisiyatifini ortadan kaldırdık, dijital atama sistemini uygulamaya koyduk. Her maçın hakemi temel kriterler ve performans olmak üzere 41 kritere dayanan algoritmayla atanıyor. Yeni sezonda VAR hakemleri de algoritmayla atanacak. Ayrıca algoritmaya takımların istatistikleri de girilecek. Böylece maçların zorluk dereceleri de verilerle detaylı şekilde takip edilecek. Aday hakemlikten normal hakemliğe geçiş için kriterleri belirledik. Geçtiğimiz dönemde gözlemci sayısını iki katına çıkardık. Gözlemci raporlarından, veri analizi yapılabilen, sayısal rapor uygulamasına geçtik. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren hakemlerin değil oyunun konuşulmasını istediğimizi belirttik. Kulüp yöneticilerinin, teknik adamların ve futbolcuların, hakemleri baskı altına almayı amaçlayan açıklamalarını engellemek adına yeni bir talimat çıkardık, caydırıcı cezalar getirdik."

Hedeflerinin adil, eşit, şeffaf ve tarafsız yönetim anlayışıyla Türk futboluna olan güveni inşa etmek olduğunu ve bu konuda MHK ile hakemlere büyük sorumluluk düştüğünü belirten Büyükekşi, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hakemlik en zor mesleklerden birisi. Sürekli eleştiri var, tebrik ve takdir neredeyse hiç yok. Her zaman söylediğim bir şey var; hekim, hakim, hakem... Bunlar geri dönüşü olmayan konularda muhakeme yürüterek hüküm veren meslek erbabıdır. Doğru kararı verecek bilgi ve tarafsızlığını koruyacak ahlak sahibi olmalıdırlar. Üçünün de aldığı kararlar bağlayıcıdır. İnsan hayatına en çok dokunan onlardır. Hekimler ve hakimler hak ettikleri saygıyı ve sevgiyi görürken hakemlerimiz için durum neden böyle değil? Biz bu algıyı değiştirmek istiyoruz. Hakemlerimizin de insan olduğunu, hata yapabileceklerini unutmayalım. Önemli olan kasıt gözeterek bir hatanın yapılmaması."

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.