Güneydoğu’da Eğitim Yılı Boykotla Başladı

Güneydoğu’da Eğitim Yılı Boykotla Başladı

Doğu ve Güneydoğu illeri eğitim yılına ‘boykot’ çağrısıyla başladı. KCK’nın, günler öncesinden ‘bir haftalık boykot’ çağrısına sivil toplum kuruluşları, sendika ve partiler de destek verince, okullara ilk gün giden öğrenci...

Doğu ve Güneydoğu illeri eğitim yılına ‘boykot’ çağrısıyla başladı. KCK’nın, günler öncesinden ‘bir haftalık boykot’ çağrısına sivil toplum kuruluşları, sendika ve partiler de destek verince, okullara ilk gün giden öğrenci sayısında büyük düşüş yaşandı. Boykot çağrısı bölgede en çok Diyarbakır’ın Bağlar, Mardin’in Nusaybin, Kızıltepe, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ile Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde karşılık buldu. Bazı Eğitim-Sen’li öğretmenlerin de boykota uyarak okula gitmediği belirtildi.

2014-2015 eğitim-öğretim yılının ilk günü nedeniyle bölgedeki bazı okullara giden öğrenci sayısı mevcudun çok altında kaldı. Boykotla ilgili ilk çağrı, 10 gün önce terör örgütü KCK’nın dil ve eğitim komitesi tarafından yapılmıştı. Bu çağrıdan bir gün sonra örgüt yöneticilerinden Cemil Bayık, yaptığı açıklamada, “Boykot, en değerli demokratik eylemdir. Siyasi görüşü ne olursa olsun, Kürtler okulları felç ederek anadilde eğitimi kaçınılmaz kılmalıdır. Bu okulların amacı ve anlamı iyi ortaya konulmalıdır. Eğer bir yerde topluluklar kendi anadilleriyle eğitim yapmıyorsa orada demokrasi yoktur.” ifadelerini kullanmıştı.

Ardından, Diyarbakır’da basın toplantısı düzenleyen Kurdi-Der, Eğitim-Sen ve DTK basın toplantısı düzenlemiş, Kürtçe okulların kurulduğunu açıkladıktan sonra bir haftalık boykot çağrısında bulunmuştu. Bu çağrılar üzerine gözler bugün açılan okullara çevrildi. Batman, Bingöl ve Muş’ta ciddi boykot olmazken Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Hakkâri’de veliler çocuklarını okula göndermedi. Boykotun en büyük karşılık bulduğu yerden biri Yüksekova ilçesi oldu. Yüksekova'da eğitim kurumlarının büyük kısmı boykot edildi. Okulların çoğuna öğrenci gitmedi. Buna rağmen okulların çevresinde güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü. Şırnak’ın Cizre ilçesinde de okullar boş kaldı. Sabah saatlerinde okullara gelen çok az sayıda öğrenci daha sonra evlerine döndü.

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise gezdiği sınıflarda eksik öğrenci olmadığını belirtti. Kıraç, “Diyarbakır’ın şu özelliği vardır. Mevsimlik tarım işçisi olarak çok sayıda öğrenci velisi, annesi ve babası ile başka illerde çalışmaya gidiyor. Belli bir süre gecikmeler olabilir. Şu an Diyarbakır’da eğitim ve öğretimde ne kadar öğrenci ders başı yaptı. Çok ciddi bir eksiklik olacağını düşünmüyorum.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.