Fotoğraf Müzesi acilen yapılmalı

Fotoğraf Müzesi acilen yapılmalı

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde bu hafta “Konya Fotoğraf Tarihi” konuşuldu

Prof. Dr. Haşim Karpuz’un sunduğu programa Koyunoğlu Müze ve Kütüphane Müdür Hasan Yaşar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdülmelik Ötügen, Konya Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Yazar Uz.Cemil Paslı, Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve Konya Turizm Derneği Başkanı araştırmacı yazar Seyit Küçükbezirci, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Aliya İzzet Begoviç Camii Yaşatma Derneği başkanı İbrahim Günay, Emekli Kütüphaneci Hasan Yürük, Fotoğraf sanatçıları,Yazarlar, Basın Mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Kartpostal Fotoğrafların önce Avrupa’da (Fransa’da) basılıp geldiğini ifade eden Prof. Dr. Haşim Karpuz, fotoğraf basacak teknolojinin daha sonra geldiğini ve karakalem fotoğrafçılığının yaygın olduğunu söyledi. Uzun uğraşlardan sonra Behçet (Foto Behçet) Bey’in fotoğrafhanesinden kalan malzemelerin ve arşivin Koyunoğlu Müzesine taşındığını ve özel bir seksiyon açıldığını söyleyen Karpuz, “Konya’nın görsel hafızası kurtarılarak Koyunoğlu Müzesi’ne teslim edilmiştir” dedi. Fotoğraflardan tarihe ışık tutan birçok gerçeği de öğrendiğimizi ifade eden Haşim Karpuz, İplikçi Camii’sinin müzeye çevrildiği dönemle ilgili fotoğrafların Eşref Bey tarafından çekildiğini söyledi.

Karpuz; “Popüler kültürün, yani fotoğrafın da iki ayağı var: Birisi televizyon diğeri de Sosyal medyadır. Her ikisinin de temel malzemesini fotoğraf oluşturuyor. Fotoğrafın sanatsal unsurları; kompozisyonu, konusu, fotoğrafta ışık ve kontrastlık, denge, netlik, hareket, ritim, bütünlük ve renk uyumudur.”dedi. Kurumları nezdinde dijital fotoğraf arşivlerinin olduğunu ifade eden Konya Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Yazar Uzman Cemil Paslı, Türkiye’nin seyir defteri ve hafızası olduklarını ve Konya ile ilgili de tarihi değeri olan birçok fotoğrafın dijital kayıtlarının isteyenlere verilebileceğini ve kendilerinde olmayanların da dijital kopyalarının getirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Acilen bir fotoğraf müzesine ihtiyaç oloduğunu söyleyen Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği ve Konya Turizm Derneği Başkanı araştırmacı yazar Seyit Küçükbezirci ise fotoğrafların tanımlanması işleminin de ivedilikle yapılması gerektiğini belirtti. Program sonunda konuşmacı Prof. Dr. Haşim Karpuz’a Abdülmelik Ötügen ve Seyit Küçükbezirci tarafından günün anısına plaket ve kitap takdim edildi.

12-2.20160530103438.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.