Erdoğan Paris'te Putin'le görüşecek mi

Erdoğan Paris'te Putin'le görüşecek mi

Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesinin ardından Moskova yönetimi Türkiye'ye karşı 6 maddelik yaptırım paketi uygulama kararı almıştı.

Fransa’da bugün gözler, Rus uçağının düşürülmesinin ardından karşılıklı sert açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin’de olacak.

YAPTIRIM KARARININ ARDINDAN TAVIR NETLEŞECEK

Erdoğan’ın ısrarla görüşme taleplerine rağmen Rus tarafının “özür olmadan görüşme olmaz” çıkışının ardından iki lider bugün Paris’te BM İklim Zirvesine katılıyor. Rusya'nın 6 maddelik yaptırım kararının ardından, Türkiye'nin nasıl bir karşılık vereceği bu zirvede Rusya'nın tavrına göre belli olacak..

147 LİDER KATILACAK

ABD Başkanı Obama, Almanya Başbakanı Merkel’in de içinde olduğu 147 liderin katılacağı zirvede Putin ile Erdoğan’ın görüşme yapıp yapmayacağı en çok merak edilen konuların başında geliyor.

İKİLİ GÖRÜŞME YAPILACAK MI?

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın ev sahibi olduğu zirvede iki liderin resmi ve netleşmiş bir görüşme programı gözükmüyor. Türk tarafında, olayın ardından ilk defa aynı toplantıya katılacak iki liderin bir görüşme yapmasının ihtimal dahilinde olduğu görüşü hakim. Ancak saati belirlenen bir görüşme gözükmüyor. Rus tarafının özür beklemesi, Türk tarafının da özür dilemeyeceğini açıklamasının ardından görüşme olmasının zorluğu da dikkat çekiyor.

AYRI SALONLARDA OLACAKLAR

Zirvede başka bir olumsuzluk ise Erdoğan ve Putin’in ayrı salonlarda olacak olması. Aile fotoğrafı çekilmesi sırasında ise iki liderin birbirlerine ne kadar yaklaşacağı ve tokalaşıp tokalaşmayacağı da merak konusu.

İki liderin görüşüp görüşmemesini belirleyecek bir başka faktör ise katılacak liderlerin olaya yaklaşımı olacak. Ev sahibi Hollande, ABD Başkanı Obama, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un tutumları da iki liderin biraraya gelip gelmemesinde etkili olacak.

OBAMA VE HOLLANDE TÜRKİYE'Yİ DESTEKLEMİŞTİ

Obama ve Hollande daha önce Türkiye’ye destek veren açıklamalar yapmıştı. Erdoğan bir kaç gündür katıldığı açılışlarda Putin’e sürekli Paris’te görüşme yapma teklifinde bulunmuştu. Paris’teki terör olayının ardından dünya liderleri ilk kez bugün Paris’te buluşmuş olacak. Liderin terörle mücadeleye yönelik açıklamalarda bulunmaları da bekleniyor.

OBAMA - ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Öte yandan bugün Paris'te ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ikili görüşme yapacak.

ERDOĞAN "TÜM ÜLKELER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN" DİYECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Paris’te Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi’nde konuşacak. İklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğine dikkat çekecek olan Erdoğan, tüm ülkelerin bu konuda “elini taşın altına koymasını” isteyecek.

4 KIRMIZI ÇİZGİ

Türkiye, zirvede iklim değişikliği konusunda 4 kırmızı çizgisini de sunacak:

-Türkiye, gelişmiş değil, gelişmekte olan bir ülke. Zirvede, gelişmekte olan ülkelerin tanımı net olarak yapılsın. Eğer Türkiye gelişmiş ülke statüsüne konulacaksa, özel durumu mutlaka maddeye eklenmeli. Türkiye, yatırımlarını sürdürebilmesi için ona uygun düzeyde sorumluluk almalı.

-Her ülkeye düşen tarihi sorumluluk var. Ülkeler iklim değişikliğinin ciddiyetine vararak, sera gazı azaltım politikalarını belirlesin.

-Gelişmiş ülkelerin katılımıyla oluşturulan yeşil iklim fonundan Türkiye de istifade etmeli. Bu fondan Türkiye’ye kaynak aktarılsın. Türkiye, bu fondan sağlanacak finansman ile yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapacak.

-Küresel ısınma, atmosferin global sıcaklığının 2 derece artmasıyla riskli noktaya ulaşacak. Şu anda 0.9 dereceye ulaşılmış durumda. Türkiye, bu sıcaklığın düşürülmesi için sera gazı miktarı artış oranında yüzde 21 azaltıma gidecek.

10.5 TON EMİSYON

Türkiye, zirve öncesinde de Ulusal Katkı Planı’nı hazırlayarak BM’ye sunmuştu. Planda da Türkiye’nin 2030 yılı itibarıyla kişi başı sera gazı emisyon değerini 13.3 tondan 10.5 tona düşereceği taahhüt ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.