En büyük banknot  menüye yetmiyor

En büyük banknot menüye yetmiyor

Enflasyon karşısında para mum gibi eriyince en büyük banknot olan 200 TL ile karın doyurmak bile zorlaştı.

Enflasyon karşısında para mum gibi eriyince en büyük banknot olan 200 TL ile karın doyurmak bile zorlaştı. İktidarın yaklaşık 1,5 yıl boyunca uyguladığı düşük faizli ekonomi modeli enflasyonu patlattı. Mayıs 2023 seçimleri sonrasında bu model terk edilirken, faizi artışlarına rağmen enflasyon canavarı ile baş edilemiyor. Alım gücü günden güne eriyen vatandaşlar ise, hayat pahalılığından şikayetçi.

Bugün dışarıda yoğun tüketilen bazı ürünlerin fiyatı ortalama şu şekilde:

Hamburger Menü: 240 TL.

Küçük Boy Pizza menü: 220 TL.

Kaşarlı Pide menü: 205 TL.

Köfte menü: 230 TL.

Tavuklu Makarna menü 209 TL.

Enflasyonun 20 yılın zirvesine çıkması ile TL’nin de alım gücü eriyince tedavüldeki en büyük banknot olan 200 lira da hızla değer yitirdi.

En büyük banknot olan 200 lirayla tedavüle girdiğinde ortalama 1.6 TL olan kurla 125 dolar alınabiliyordu. Bugün ise 32.4 liralık dolar kuruyla 200 lira ile sadece 6,17 dolar alınabiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı son veriye göre mart ayı tüketici enflasyonu aylık yüzde 3,16 olurken, yıllık yüzde 68,50'ye yükseldi. Martta yıllık gıda enflasyonu yüzde 70,41 oldu. Bağımsız araştırmalar ise yıllık enflasyonun yüzde 110’ün üzerinde olduğunu gösteriyor.

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum