Emlak sektörü gelecekten umutlu

Emlak sektörü gelecekten umutlu

Seçim öncesi büyük bir durgunluk içerisine giren emlak sektörü, bu yıl oldukça bereketli geçen tarım sezonundan oldukça umutlu.

Seçim öncesi büyük bir durgunluk içerisine giren emlak sektörü, bu yıl oldukça bereketli geçen tarım sezonundan oldukça umutlu. Ancak emlak sektörüne ilginin artması hem satılık konutların hem kiralık konutların fiyatlarını büyük ölçüde etkiledi.

Emlak sektörünün son durumu hakkında görüşlerini aldığımız Konya Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, sektörün tatil ve tarım sezonunun sona ermesi ile hak ettiği yere geleceğini söyledi.

Sayın Başkanım emlak sektöründeki son durumu değerlendirir misiniz?
Geçtiğimiz seçim öncesine kadar emlak sektörü oldukça canlı idi. Ancak seçimlerden sonra bir durgunluk yaşadık. Altının, dövizin yükselmesi her sektörü olduğu gibi bizi de etkiledi. Altın ile döviz piyasasının yükselmesi nedeniyle bir durgunluk yaşanıyor. Ancak biz bunu geçici olarak görüyoruz. Bu aylar tatil, harman ve tarım sezonu. Onun için bir canlılık olmaz. Okullar kapandı herkes tatile gitti, bağ bahçesi olan köylere gitti. Bu nedenle bayramdan sonra emlak sektörü önümüzdeki aydan itibaren yeniden canlanacak. Biliyorsunuz bütün sektör zarar etse de emlak sektörü hiç bir zaman zarar etmez. Yatırım amacı kar eden tek meslek emlak piyasasıdır. Şu ana kadar emlak sektörüne yatırım yapan kazandı. Bundan sonra da kazanmaya devam edecek.
Emlak fiyatları ne durumda?
Şu anda hem kiralık evlerde, hem satılık konutlarda hem inşaat yapılacak arsalarda bir düşüş yok. Fiyatlar her geçen gün artıyor. Kiralık ev bulmakta bile zorlanıyoruz. Bulduğumuz evlerde biraz daha pahalı. Konut yapılacak olan arsaları bulmakta zorlanıyoruz, yap-sat işi yapan müteahhit arkadaşlar arsa bulamıyor. Satılık dairelerde ise bu durum devam ediyor. Yani emlak piyasası şu anda beklemede her hangi bir krizden etkilenmedi. Bu beklenti mevsim itibari ile yaz olması, seçimlerin olması, arkasından altın ve dövizin yükselmesi vatandaşı beklemeye aldı. Bu geçici bir süreçtir. Bayramdan sonra piyasada yine eskisi gibi gayrimenkul alım satımının canlanacağını umut ediyorum. Biz esnaf olarak bunun rahatlığını yaşıyoruz.
Gurbetçilerin emlak sektörüne bakışları nasıl?
Eskiden gurbetçilerimiz Türkiye’ye turist gibi geliyordu. Ama şu anda gelen gurbetçilerimiz gayrimenkule yatırım yapıyor. Bu boşluğu da onlar dolduracak. Yatırımlarını genelde kira amaçlı aldıkları iş yeri ve arazi üzerine yapıyorlar. İlerde imarın gelebileceği yerlerde arazi satışları artıyor. Büyük ölçüde yatırım yapabilecekler arazi satın alıyorlar. Bizim geçtiğimiz yıllarda Avrupa’dan gelen hemşehrilerimiz alım satım yapmıyordu. Birinci kuşak dediğimiz dedeleri Türkiye’de önemli yatırım yapmıştı. Babaları ise dedeleri kadar olmasa da yatırım yaptı. Ancak torunlar ne yazık ki beklenen yatırımı yapmıyordu. Şu anda tam tersi oldu gurbetçi arkadaşlarımız gayrimenkule yönelik yatırım yapmaya başladı. Hemen tüm meslek gruplarının gelişmesi emlak sektörüne bağlı. Bu nedenle yatırım yapılacak en iyi sektör emlak sektörü.
Yatırım için vatandaş nereleri düşünmeli?
Konya’nın her semti birbirinden değerli ama yatırımcı genelde imarın geleceği yerleri soruyor. İmara açılabilecek olan yerlere, çevre yollarının geçeceği yerler, TOKİ’ nin yatırım yapmış olduğu mevkiler değerlendi. Bunun yanı sıra kira amaçlı yapılan yatırımlarda daha çok öğrenci potansiyelinin fazla olduğu yerler ilgi görüyor. Öğrenciye yönelik olduğu için kiraya vermekte zorlanmıyorlar. Konya’nın her semti kendi çevrelerine göre yatırım olarak değerli. Ancak burada en şanslı ilçe Selçuklu, Selçuklu’nun nüfusu birçok ilden fazla.. Oteller, kampüs, alışveriş merkezleri, sanayilerin, otogarın bu bölgede olması buraları emlak yönünden canlı kılıyor. Bu yatırımlar Selçuklu ilçesi için büyük avantaj,

Üniversiteler arazi fiyatlarını değerlendiriyor
Bu durum yeni üniversite kurulan bölgeler için de geçerli. Bir zamanlar hiçbir değeri olmayan bölgeler bu tür yatırımların veya yeni üniversitelerin yapılması ile bu bölgede bulunan araziler birden bire değerlendi. Yani her yatırım yapılan bölgelerin çevresi değerleniyor. Yatırım emlak olarak büyük bir önem kazanıyor. Metrekaresini 10 TL’ye aldığınız bir yere eğer bahsettiğimiz bu yatırımlar gelirse bir anda 100 TL’ye çıkıyor. Mesela Adliye binasının yapıldığı yer bir zamanlar hiçbir kimse gitmezdi. Başka yerde bir ev 50 TL ise bu bölgede evler 10 TL’yi bile satılmazdı. Bu nedenle yatırım yapılan her vatandaşa kar olarak dönüyor.
Emlak alırken mutlaka bir kaç yere danışın
Yatırımcı konut alacaksa, alış veriş merkezlerinin civarı, şehrin kalabalık olduğu yerler, okulu, ulaşım güzergahı kolay olan yerler tercih edilmeli. Özellikle son zamanlarda konutlar için güvenlikli siteler gözde.  Dükkan veya ticarethaneye yatırım yapacak olanlar cadde üzeri olan yerlere dikkat etmeli. Arazi alacak kişiler içinde yatırım yapacaklar imara açılabilecek yerleri, çevre yolları güzergahları, önümüzdeki yıllar içerisinde imara açılacak sahaları tercih etmemeliler. Arsa alacak kişiler bina yapacak kişiler ise kendi mevkilerine göre imar durumu iyi, her hangi  bir hamuru çamuru olmayan ve altyapısı yapılan yerler tercih edilmeli ki ilerde mağdur olmasınlar. Arkadaşlarımıza önerilerimiz bunlar.
Öğrenciler kira ve satış fiyatlarını etkiliyor mu?
Kiralık daireler konusunda değerlendirme yaparsak bizim yıllardır sıkıntı çektiğimiz bir durum bu. Okulların açılma dönemleri gerçekten sıkıntılı bir dönem oluyor. 2011-2012 öğretim sezonunda da bunu göreceğiz. Gerçekten çok sıkıntılı bir durum olacak. Okullar açıldığı zaman konut sıkıntısı bir kez daha ortayla çıkacak. Kiralık konut bulmak şu anda çok zor bulunanlar ise gerçekten pahalı. Öğrenciler bu arada biraz daha şanslılar. Çünkü 3-4 öğrenci bir araya geldikleri zaman konut tutma şansları yüksek. Bu ev sahibinin de işine geliyor. Ev sahiplerinin tercihleri de şu anda bu yönde. Eskiden Konya halkı öğrencilere sıcak bakmazdı ama son yıllarda bu durum değişti. Ama ev sahipleri aileleri konusunda biraz daha duyarlı olmalı. Memur olan veya değişik alanlarda görev yapan aileleri biraz daha vicdanlı olmalı. Bu yılsonuna kadar kiralık evlerin sıkıntı olacağı konusunda endişeliyiz.
Konut açığı yok ama sıkıntının da önüne geçilmiyor
Konutların yeterli üretilmesine rağmen konutlarda sıkıntı yaşanması kaçınılmaz oluyor. Konut açığı olmamasına rağmen satılık ve kiralık konutlarda yaşanan sıkıntının önüne geçilmiyor. Vatandaşın ek konut alma sıkıntısı var. Bunun nedeni de inşaat fiyatlarının aşırı yükselmesi. Arsa payları yükseldi, yapı denetim firmalarının çıkması ayrı bir ek ücret külfeti getirdi. Tabi bunlar tamamen tüketiciye yansıyor. Ama ne olursa olsun ben Konya’da emlak sektörünün sen güzel yatırım aracı olduğu konusunda biraz daha rahatım.
ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.