Dr. Çelen: 50 Yaş Üzerinde 8 Kadından Birinde Osteoporoza Rastlanıyor

Dr. Çelen: 50 Yaş Üzerinde 8 Kadından Birinde Osteoporoza Rastlanıyor

Fizik Tedavi Uzman Dr. Hüseyin Çelen, vücutta bulunan kemiklerin kütle kaybetmesine yol açan ve en yaygın görülen kemik hastalığı olarak adlandırılan osteoporozun 50 yaşın üzerinde her 8 kişiden birinde rastlanıldığını, 70 yaşın üzerinde...

Fizik Tedavi Uzman Dr. Hüseyin Çelen, vücutta bulunan kemiklerin kütle kaybetmesine yol açan ve en yaygın görülen kemik hastalığı olarak adlandırılan osteoporozun 50 yaşın üzerinde her 8 kişiden birinde rastlanıldığını, 70 yaşın üzerinde her 3 kadında ve her 1 erkekte görüldüğünü söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Hanımlar Lokali ile Hayat Hastanesi iş birliğiyle gerçekleştirilen seminerde, kadınlara ‘Osteoporoz ve Erken Teşhis’ konusunda bilgiler verildi. Yıldırım’daki Hanımlar Lokali’nde gerçekleştirilen seminerde, Uzman Dr. Hüseyin Çelen kadınları osteoporozun riskleri ve alınması gereken önlemler konusunda bilgilendirdi.

Vücutta bulunan kemiklerin kütle kaybetmesine yol açan ve en yaygın görülen kemik hastalığı olarak adlandırılan osteoporozun 50 yaşın üzerinde her 8 kişiden birinde rastlanıldığını, 70 yaşın üzerinde her 3 kadında ve her 1 erkekte görüldüğünü belirten Çelen, hastalığın yaklaşık 8 milyon kişinin de yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti. Osteoporoz hastalığının temelinin çocukluk ve ergenlik dönemine dayandığını hatırlatan Uzm. Dr. Çelen, söz konusu hastalığın sağlıklı süt tüketimi, düzenli beslenme ve egzersizle önlenebileceğini vurgulayarak sütün kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyumun en önemli kaynağı olduğunu söyledi.

NASIL BESLENMELİ?

Beslenme alışkanlıklarının hastalığın önlenmesinde en önemli faktör olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Çelen, osteoporozun ilacının kalsiyum olduğunu vurgulayarak, "Kalsiyum, sadece kemik sağlığı için değil, diğer vücut fonksiyonları için de gerekli bir mineraldir. Vücudumuz kanda gerekli bir miktar kalsiyum bulundurmak zorundadır. Kaslarımızın kasılması kalp ritmi ve normal kan akışkanlığı için kalsiyuma ihtiyaç vardır. Kalsiyum yeşil sebzeler, kabuklu deniz ürünleri, sardalya balığı, soya fasulyesi, badem, pekmez, ekmekler ve kalsiyum ile zenginleştirilmiş meyve sularında bol miktarda bulunur." diye konuştu.

Çelen, sigara içenlerde ise kemik erimesinin daha hızlı seyredeceğini ifade ederek, "Yediklerimize içtiklerimize özen gösterdiğimiz kadar zararlı alışkanlıklarımızdan da vazgeçmemiz gerek." dedi. Seminer sonunda, katılımcılara Hayat Hastanesi işbirliğiyle osteoporoz muayenesi ve testi hediye edildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.