Domalan tarlasıydı entegre tesis oldu

Domalan tarlasıydı entegre tesis oldu

Çumra Şeker Entegre Tesislerini ziyaret eden Çumralı kadınlar, Daha düne kadar burası boş bir araziydi, domalan tarlasıydı.

Kuzu güttüğümüz bir yerdi, şimdi ise devasa bir tesis olmuş” dedi
Çumralı kadınlar Çumra Şeker Entegre Tesisleri’ni ziyaret etti. Tesis içerisinde bulunan fabrikaları ve seraları gezen kadınlar, gezinin ardından öğle yemeğinde Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nin yöneticileri ile bir araya geldi. Çumra Şeker Tesisleri hakkında bilgi edinen kadınlar, umduklarından daha büyük bir yatırımla karşılaştıklarını belirtti.
TESİSLERDEN ÖVGÜYLE BAHSEDİYORLAR
Çumra Şeker Entegre Tesisleri’ni gezen kadınlar tesislerden övgüyle bahsediyor. Çumralı kadınlardan Ayşe Çelik, “Çumra’da bu tesislerin bulunması bizleri gururlandırıyor. Benim gençliğimde burası düz bir ovaydı, su vardı. Burada kuzu güderdik. Ekilip dikilmezdi, burada böyle bir fabrikanın kurulacak olması aklımızdan bile geçmezdi. Fabrikayı gezdikten sonra yapılmak isteyince yapılıyormuş dedim. Biz de hayvancılık yapıyoruz ve Çumra Şeker’in ürettiği yemi besilerimize yediriyoruz. Ben okçuluyum, bize bu tesisleri kazandırdığı için Recep Konuk’a teşekkür ediyorum” dedi.
Fadime Ölmez: “Çumra şeker tesislerine ilk defa geliyorum. Burada yapılan çalışmaları yakından takip ettim. Burada gençlerimiz çalışıp para kazanıyor. Fabrika burada çiftçilere de kazandırıyor. Pancar alıyor, mısır alıyor. Bunu bizlere yağ, peynir, şeker, yem olarak geri veriyor. Burada temiz bir tesis var. En çok dikkatimi çeken topraksız domates üretiminin yapılabiliyor olması. Buranın daha önceki halini hatırlıyorum, burası dolaman tarlasıydı. Domalan toplamaya geldiğimiz yer şimdi fabrika oldu. Böyle olacağını bilseydim zamanında ben de okurdum. Ama en azından bizim evlatlarımıza yaradı. Tanıdığımız, içimizden çıkan bir insanın bizim için faydalı olabilecek bir şeyler yapması bizleri mutlu ediyor” diye konuştu.
Dursune Tükenmez: “Fabrika yanı başımızda, televizyonlarda reklamlarını gördüğümüz zaman bu kadar büyük bir yer miymiş burası diye merak ediyordum. Düzenlenen bu organizasyonla gezip tesisleri inceleme fırsatımız oldu. Çumra’da böyle bir fabrikanın olması bizleri gerçekten çok gururlandırıyor. Biz gezerken yorulduk, gerçekten çok büyük bir tesismiş. Sebep olandan Allah razı olsun. Bu fabrika Çumra halkına ve Konya’ya verilmiş bir hediyedir. Burada emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Burası daha önce düz bir ovaydı. Burada böyle bir tesisin kurulmasını hayal etmiyordum. Burada son teknoloji alet ve makineler kullanılıyor, hepsi bilgisayarla çalışıyor. Hijyene dikkat ediliyor. ben hep merak ederdim üretimin nasıl yapıldığını gezince görmüş oldum. Daha önce hiçbir fabrika veya üretim tesisini gezmemiştim. Çumra’da muz yetiştirilebileceği hiç aklımıza gelmezdi.”
Şükran Çiçek: “Benim en çok dikkatimi çeken konu insanların beden değil de zihin çalışmasına önem vererek, teknolojiyi kullanarak bir üretim tesisi oluşturmasıdır. Bir yerden pancar giriyor, diğer taraftan şeker, çikolata, yem olarak çıkıyor. İnsanlar elini sürmeden tertemiz olarak paketlenip ortaya koyuluyor. Geçmişte ticaretle uğraşmıştım, o zamanlar böyle bir tesis yoktu. Çuvallar omuzlarında şeker torbaları taşınıyordu. Gerçekten çok büyük gelişmeler oldu.  Koca fabrika bilgisayarlarla yönetiliyor. Ekim alanı olmayan insanlara da ekim dikim sahası verilirse pancar üretimi artırılırsa daha iyi olur bence. Daha çok üretim için daha çok desteklenmesi gerekiyor üreticilerin. Bizim yöremizde, bizim toprağımızda, dört köyün ortasında bayrak gibi bir fabrika dikildi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bugün Çumra’da muz üretiminin yapılabiliyor olması çok güzel bir şey. Dışarıda -15 derece soğuk var, kar yağıyor içeride ise muz yetiştiriliyor. Bunlar hayal ötesi bir şeydi ama gerçekleştirildi. Bu durum fabrikamızın bütün birimlerinin en iyi şekilde çalıştığını gösteriyor.”
Kevser Dağlı: “Ben Çumra Cumhuriyet Lisesi’nde 2. Sınıfta okuyorum. Sayısal bölümdeyim ve bilgisayar mühendisi olmak istiyorum. Burayı gezdikten, otomasyon sistemini gördükten sonra hayallerimde burada çalışmak da yer aldı. İnşallah hayırlısıyla bir meslek sahibi olup, Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde istihdam edilirim diye düşündüm. Burada yapılan çalışmalar, Çumra Şeker’in başarıları okulumuzda da konuşuluyor. Bu tür tesislerin istihdam açısından önemi anlatılıyor. Recep Konuk’a başarılarının devamını diliyorum, mühendis olduğumda beni de bu tesislerde istihdam etmesini istiyorum.”
Şeyma Torun: “Konya Şeker Marmara bölgesinde tanınıyor özellikle Torku ismi ile tanınıyor. Ben İstanbul’da okuyorum. Konya’nın bir markasının İstanbul’da tanınıyor olması beni sevindiriyor. Hem istihdam sağlanıyor, hem model oluyor, hem de Konya’nın ismini duyuruyor.”  n RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.