Dokuma tezgâhlarına Çin darbesi

Dokuma tezgâhlarına Çin darbesi

Halı dokuma tezgâhları da Çin mallarından nasibini aldı. Çinden gelen ucuz ve kalitesiz mallar dokuma tezgâhlarına da darbe vurdu.

13 yaşından beri kilim ustalığı yapan Bektaş  Düzgün mesleği Aksaray Sultanhanı'nda öğrendiğini belirtti. 2003 yılından itibaren işlerinin durgunlaştığının söyleyen Bektaş Düzgün, “Artık turist az geliyor. Bizim halkımız da dokuma kilim almıyor. Zenginlerden bazen alan oluyor” ifadesini kullandı. Çin'den gelen ucuz ve kalitesiz halılarında işlerine olumsuz etki yaptığına değinen Bektaş Düzgün,”Çin'den gelen bu ürünler kalitesiz. Çin üretimi halıların sağlığa da zararı var. Çin bu halıları koyunun en kötü yünden yapıyor. Fabrika ürünleri de elde dokuma yapanlara zarar verdi. İşlerin durgunlaşmasıyla dokuma tezgahı sayısı da azaldı. Eskiden 100 tezgah dokuma yapıyorsa şimdi 10 tezgah dokuma yapıyor” dedi.
SAĞLIK İÇİN KÖKBOYASI
El dokuması halının değerini kaybetmediğini de ifade eden Bektaş Düzgün, “Elde dokunup kökboyası ile boyanan bir halı kullanıldıktan sonra dahi değerini kaybetmez. El dokuması halı hiç kullanılmayacak hale gelse o dahi işe yarar. Sağlam parçaları kesilir. İki veya daha fazla halının parçaları da birleştirebilinir.  Arkasına bir kumaş konulur. Sonrada o kumaşın üzerine parçalar dikilir. Bu şekilde yapılan halıya kırk pare denir. Kimyasal boyanın 20 sene sonra rengini atar. Kök  boyası rengini atmaz. Hem doğal olduğundan sağlıklıdır. Kimyasal boya ise sağlığa zararlıdır. Kök boyasının yapmak zor olduğu için el dokuması halıların çoğu da kimyasal boya ile boyanıyor.  Kök boyası kışın koyu renk verirse yazın açık renk verir. Havanın sıcaklığı, ipin türü her şey kök boyayı etkiler”  diye konuştu. 
 
MEHMET ALİ ÖZYER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.