Doğanhisar ekonomisinin kalkınması madenlere bağlı

Doğanhisar ekonomisinin kalkınması madenlere bağlı

Doğanhisar Ticaret Odası Başkanı Abdullah Sami Acar, ilçenin ekonomik yönden kalkınması için büyük bir rezerve sahip olan seramik madenlerinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

EKONOMİNİN CANLANMASI İÇİN GİRİŞİMLER YAPILMALI
Doğanhisar Ticaret Odası Başkanı Abdullah Sami Acar, İlçenin ticareti ile ilgili yaptığı açıklamada önemli bilgiler verdi. Uzun yıllardır ilçede ticaret ile uğraştığını ifade eden Acar: “2004 yılında Ticaret Odası yönetimine girdim. 2009 yılında başkan oldum. Doğanhisar’ın ekonomisi ve sosyal durumu çok fazla hareketli değil. Nüfusumuzun yetersiz olması nedeniyle ticaret yok denecek kadar. Doğal güzelliklerimiz çok ancak bu güzellikler ekonominin canlanmasına yeterli olmuyor. Bunun için bizler doğal güzelliklerimizin turizme kazandırılmasının yanı sıra ekonominin canlanması için de mutlaka girişimler yapmak zorundayız.”
YERALTI MADEN KAYNAKLARI 100 YILLIK REZERVE SAHİP
İlçemizin fiziki yapısına bakıldığında oldukça zengin yeraltı kaynaklarını görmek mümkün ama bunu değerlendirmek gerekir. Fiziki yapımız yeraltı madenleri ile çok zengin. Fakat biz imkanları kullanamıyoruz. Bu madenlerin işlenmesi için büyük firmalar ile yazışmalar devam ediyor. İlçemizin yeraltı kaynakları olarak kil, barit kuarz gibi seramik maden yatakları önemli bir rezerve sahip. 50 yıllık, 100 yıllık rezervlere sahip maden yatakları var. Bu madenler İstanbul’da da çıkıyor ancak oradaki madenlerin birkaç yıllık rezervlerinin kaldığını biliyoruz. Ondan sonra buraların canlanacağına inanıyoruz. Ama biz bu madenlerin değerlendirilmesi için hem tanıtımını iyi yapmak hem maden firmalarını buraya getirecek kolaylıkları sağlamamız lazım.
GÖÇ İLE BİRLİKTE ESNAF SAYISI DA HER GEÇEN GÜN AZALDI
Ticaret Odası olarak esnaflardan çok fazla beklentimiz yok. 350 tane odamızın üyesi olmasına rağmen 130 tanesi aktif durumda. Daha önce bu rakam 700 sınırında idi. O tarihlerde ilçemizin nüfusu 15 bin idi şu anda 5 bin civarında. Bizim en büyük sorunumuz nüfus kaybı. Nüfusu burada tutamadık. Göçü engelleyemedik. Bu nedenle esnaflarımızın para sirkülasyonunu sağlayamadık. Bu olumsuzluğun sonucunda da gerileme dönemi yaşıyoruz. Esnafımızın durumu iç açıcı değil. Hükümetimizden, devletimizden bu konuda destek bekliyoruz. Üç dağın arasında kalıp da unutulan bir yer olmak istemiyoruz” dedi.
ÖĞRENCİLER ESNAF ARKADAŞLARIN AZDA OLSA BİR UMUDU OLDU
İlçemizde öğrenciler esnaf arkadaşlarımız için küçükte olsa bir umudunu oluşturuyor. Meslek Yüksek Okulu’nda 400 civarında öğrenci var. Bunun mutlaka katkısı var. Daha önce İmam Hatip Lisesi’nde bin 200 öğrenci vardı. O zaman hareketlilik biraz daha fazla idi. Ama şimdi 400 öğrenciye kaldık. Öğrencilerde olmazsa daha gerileriz.  Burada görev yapan memurlarımız da burada konaklamıyor. Kaybımız buradan da kaynaklanıyor. Günü birlik gelip gidenlerde var kalanlarda var. Ama memurların yüzde 60’ı günü birlik gelip gidiyor. Memurlarımız da bu konuda haklı. Burada sosyal hayat yok.
TEK ÇAREMİZ YERALTI MADEN YATAKLARINI TÜRKİYE’YE TANITMAK
İlçemizin ekonomik yönden gelişmesi için mutlaka bahsettiğim madenlerin değerlendirilmesi lazım. Buraya gelecek olan yatırımcılara her türlü kolaylığı yapmaya hazırız. İlçe idarecileri olarak buranın canlanması için her türlü desteği vermeye hazırız. Biz bu güvenceyi veriyoruz. Gerek arsa temini gerek diğer hizmetler konusunda her türlü kolaylığı sağlayacağız. Tek ki yatırımcı buraya gelsin. Ama yatırımcıyı görmemiz lazım. Maden yataklarımız şu anda çalışıyor ama madenlerimiz Eskişehir’deki ocaklarda işleniyor. Ülkede kullanılan seramik madeninin büyük bölümü buradan gidiyor. Bu madenlerin önemini bilmek lazım ve madenlerimizin varlığını Türkiye’ye en iyi şekilde duyurmamız gerekir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.