Diyarbakır’da Stk’lar: Şiddet Olayları Çözüme İnancı Zayıflatıyor

Diyarbakır’da Stk’lar: Şiddet Olayları Çözüme İnancı Zayıflatıyor

Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları, ortak bir basın açıklaması yaparak demokratik eylemlerin şiddete dönüşmemesi çağrısında bulundu. Açıklamada, şiddet olaylarının çözüme olan inancı zayıflattığı vurgulandı.Aralarında...

Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları, ortak bir basın açıklaması yaparak demokratik eylemlerin şiddete dönüşmemesi çağrısında bulundu. Açıklamada, şiddet olaylarının çözüme olan inancı zayıflattığı vurgulandı.

Aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ticaret Borsası ve DİGİAD gibi sivil toplum kuruluşlarının da olduğu 20 sivil toplum kuruluşun başkanı Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yaptı. Sivil adına açıklamayı DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu yaptı. Ebedinoğlu, son dönemde bölgede yaşanan gelişmelerden kaygı duyduklarının altını çizdi. 6 - 7 Ekim olaylarının bölgeyi birçok yönden olumsuz etkilediği ve çözüm sürecini yaraladığının ortada olduğunu anlatan Ebedinoğlu, “Hemen arkasından Adana, Van, Bingöl, Kars, Yüksekova, Silopi ve en son Diyarbakır’da bir astsubayın vurulması ile yaşanan ölümlerin toplumun sürece olan inancını zayıflattığı ve toplumu geleceğe dair endişelendirdiği gerçeği ortadadır.” diye konuştu. “Yaşam hakkının ihlali ile sonuçlanan bu olayları tasvip etmiyor ve kınıyoruz.” denilen açıklamada, buradan güçlü bir şekilde çözüm sürecinin önemli ve değerli olduğunun tekrar altını çizmek istediklerini kaydetti.

Ebedinoğlu, “ Bu sebeple herkes ve her kesim çözüm sürecinin akamete uğramaması konusunda azami çaba sarf etmelidir. Ancak son yaşanan olaylar öncesi ve sonrasında tarafların kullandığı dil ve üslubun çözüm sürecinin ruhuna uygun olmadığını da vurgulamak istiyoruz. Özellikle temsil makamında bulunan kişilerin, topluma yayıldıkça etkisi daha da artan, toplumu kutuplaştıran söylemlerden uzak durmak konusunda daha dikkatli olması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

“KOBANÎ’YE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ ŞİDDETE DÖNÜŞMEMELİ”

Herkesin olaylar karşısında demokratik tepkilerini koyma hakkı olduğuna inandıklarının altını çizen Ebedinoğlu şöyle devam etti: “ Ancak bu hakkın kullanımı hiçbir zaman bir başka insanın hak ve özgürlüğünü sınırlayacak, bu hak ve özgürlüklere zarar verecek bir boyuta ulaşmaması tepkinin meşruluğu açısından önemlidir. Bu minval üzere 6-8 Ekim olaylarının çeşitli yönlerden toplumda meydana getirdiği sonuçlar da göz önüne alınarak 1 Kasımda yapılması düşünülen Kobanê ‘ye destek yürüyüşünün demokratik sınırlar içerisinde kalmasını ve yapılmasını, toplumun can ve mal güvenliğini tehdit edecek şiddet hareketlerine dönüşmemesini özellikle sorumluluk sahibi herkesten talep ediyoruz.”

Açıklamaya Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Barosu, DESOB, DOGÜNSİFED, MAZLUMDER, İHD, DİSİAD, GÜNSİAD, MÜSİAD, DOSİAD, DİKAD, DOGÜNKAD, Diyarbakır Tabip Odası, TES-DER, GÜNTİAD, GÜNGİAD, DİGİAD, TMMOB ve OSGİAD başkanları imza attı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.