Çumralı kavun üreticileri zor günler yaşıyor

Çumralı kavun üreticileri zor günler yaşıyor

Çumranın markası haline gelen ve ününü Türkiyenin dört bir yanına ulaştıran, Çumra Kavunu bu yıl da büyük sıkıntılar içerisinde yetiştirildi.

Çumra kavununun önemini yitirmediğini ancak hak ettiği fiyatı bulamadığı için tarlada kaldığını ifade eden kavun üreticisi Şahmettin Çakar, bu yıl onlarca ton kavun ve karpuzun imkansızlıklar yüzünden tarlada kaldığını söyledi.Uzun yıllardır kavun, karpuz ve domates gibi Çumra’nın markası haline gelen ürünleri yetiştirdiğini ifade eden Şahmettin Çakar, tarlada kalan tonlarca kavundan büyük oranda zarar ettiklerini belirtti. Çakar, “Bu yıl kavun para etmedi şu anda tarlada tonlarca kavun var. Bin bir emekle yetiştirdiğimiz karpuzları ise hiç satamadık. Karpuzlarımızın hepsi tarlada kaldı. Bunun nedeni aşırı ekim bir diğeri de aşırı yağmurlar nedeniyle kavunlarda külleme hastalığı oldu. 50 dönüm kavun ektim ve ortalama 40 bin TL masraf yaptım ama aldığım para 20 ile 25 bin TL’yi geçmedi. Tarladan bin bir güçlükle topladığımız kavunları yol boyunca hazırladığımız sergilerde satıyoruz. Büyükşehirlerdeki marketler tonlarca kavun karpuz aldıkları için fiyatlarını aşağı çekiyor. Biz burada emeğimizin karşılığını almak için gerçek fiyatına 4 ton kavun satamazken, marketler 40 ton 50 ton kavunu toptan aldığı için fiyatları aşağı çekip satış yapıyorlar. Bu da hem bizi hem piyasanın fiyatlarını etkiliyor. Şu anda elimde tonlarca kavun var satamadım. Bunu bir hafta 10 gün içerisinde satamazsak elimizde kalır. Havalar soğuduğu zaman kavun artık satılmaz” diye konuştu.'KARPUZUN TONUNU 50 TL'YE ALAN YOK'
Tarlada çürümeye terk edilen kavun ve karpuzları yerinde gösteren Çakar, “Şu anda tarlaya geldik tarlada el değmeyen tonlarca ürün var. 15 dönümde karpuz ektik bir araba bile satmadık. Tonunu 50 TL’ye alan yok. Getirdiğin işçi parasını kurtarmıyor. Şu anda tarlada bulunan karpuzların ne içi geçti ne çürüdü. Kabak aşısı değil bizim karpuzumuz çekirdek karpuzu. Tadıyla kalitesi ile bulunmaz bir karpuz ama alan yok. Alan olmayınca emek çektiğimiz 15 dönümdeki karpuz tarlada kalıp gidecek. Sadece kavun karpuz değil sofralık domates bile kaldı tarlada. Bu yıl genelde tüm ürünlerin büyük bölümü tarlada kaldı.  Sadece İçeri Çumra ve Çumra değil Karaman’a kadar tüm çiftçiler aynı sorunu yaşıyor.
Karpuzların tarlada kalmasının en büyük nedeni kabak aşısı karpuz ekimi ve satımı ile vatandaşın karpuzdan soğuması. Aşı karpuzun etkisi bizim kaliteli karpuzun satışını etkiledi. Çumra’nın kavunu önemini yitirmiyor ama alan olmadığı için satılmıyor. Bu sene de tüm umutlarımızı satışlara bağlamıştık ama olmadı” şeklinde konuştu.
'KAVUN SATIŞI SADECE BAYRAM DÖNEMİNDE HIZLIYDI'
Uzun yıllardır Çumra’da kavunu tarladayken alan ve yol boyunca açtıkları sergide satan Faik Akman’da satışların bu yıl iyi olmadığını söyledi. İçeriçumra Yolu üzerinde sergi açan Akman, “Bu sene kavun satışı bayram arası biraz hızlıydı. Ama bayram sonrası büyük oranda azaldı. Kavunların büyük bölümü elimizde kaldı. Birde marketlerden dolayı biraz sıkıntı yaşıyoruz. Gelen müşteriler marketlerde kavun fiyatlarının düşük olduğunu söylüyor. Biz burada 4 ton kavun alırken market 40 ton alıyor. Tabi sürümden kazanmak için marketler biraz düşük veriyor. Bunun neticesinde de tarlada tonlarca kavun kaldı. Son zamanlarda yağan yağmur da kavunları biraz çürüttü. Şu anda sergide kışlık kavun ile yazlık kavun satıyoruz. Yazlıklar kurban bayramına kadar gider. Ama kışlık kavunlar en az yılbaşına kadar bekletilir” dedi.
ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.