Cumhurbaşkanı Gül, Borsa Kampüsünün Temelini Attı

Cumhurbaşkanı Gül, Borsa Kampüsünün Temelini Attı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adana'nın tüm Türkiye'yi besleyen en bereketli topraklara sahip olduğunu belirterek Adana Ticaret Borsası'nca 100.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adana'nın tüm Türkiye'yi besleyen en bereketli topraklara sahip olduğunu belirterek Adana Ticaret Borsası'nca 100. yıl dolayısıyla yaptırılan kampüsün hayırlı olması temennisinde bulundu. Gül, 36 derece sıcakta Ceyhan yolu üzerinde temelini attığı kampusun açılışında kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları da selamladı. Müftü Arif Gökçe'nin duasının ardından temeli atılan borsa kampüsü 100 bin tonluk depolama kapasitesine sahip olacak.

    Abdullah Gül, açılıştaki konuşmasında, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ile yönetim kurulu üyelerinin bir süre önce kendisini ziyaret ettiğini söyledi. Kampüs temeli atılacağını söyleyip Adana'ya davet ettiklerini anlatan Gül, "Adana'ya sevgimi göstermek, desteklemek ve hak ettiği hedeflere süratlı ulaşmasını temin etmek için Adana'dayım. Adana, Cenabı Allah'ın her türlü nimeti verdiği bir yer." dedi.

    İnsanın en temel ihtiyacının yeme ve içme olduğunu anlatan Gül, barınmanın ve lüksün ise sonradan geldiğini anlattı. Türkiye'de uçakla gezildiğinde yeşil ve çorak yerlerin dikkat çektiğini kaydeden Gül, "Adana ve civarında bereketi hemen görürsünüz. Türkiye'nin gelişmesine, kalkınmasına destek veren sanayicilerin, iş adamlarının hep buradan çıktığı yer Adana olmuştur." diye konuştu.

    Şehirde, Osmanlı döneminde Sultanhamid zamanında çok büyük çiftlikler kurulduğunu anlatan Gül, çevre illerden de vatandaşların 'taşı toprağı altın diye Adana'ya geldiklerini' bildirdi. Hükümetlerin her zaman Adana için ellerinden geleni yaptığına dikkat çeken Gül, şöyle devam etti: "Ticaret Borsası'nın modern kampüsü kurulduğunda çiftçiye, üreticiye, alıp satana büyük hizmet olacak. Ürettiğiniz şey, bunların fiyatları önemlidir. Ürettiğiniz neyse değerini bulmak istersiniz. Tüketirken kaliteli ve ucuz olmasını istersiniz. Alan ve satanın buluştuğu alıp ve sattıklarının ne olduğunu bilmeleri ticaretin dürüstlüğünü gösterir. Kalite ve miktar ticaret borsalarının işlevidir. Burada çok büyük depolar yapılacak. Bazen mevsim kötü oluyor. Birçok şehirde kışın don oldu, mahsuller istenilen verimliliği alamıyoruz. Mesela Malatya'da her sene olduğu gibi değil çok büyük bir zaiyat var. Ertesi sene ne olacak. Depolama hizmetleri devreye girecek. Fazla mahsul buralarda depolanacak. Bu depolardaki mahsuller devreye girecek fiyatların anormal yükselmesi önlenecek."

    Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç ise başlangıçta 72 dönüm arazi üzerine kurulacak borsa kampüsünde modern idari bina, elektronik kantarlar, akredite olmuş laboratuvarlar, elektronik ortamda fiziki alım satım yapılabilecek salonlar bulunacağını bildirdi.

    2013 yılında borsada 5,5 milyon ton ürünün işlem gördüğünü bunun parasal değerinin yaklaşık 5 milyar TL'nin üzerinde oluştuğunu anlatan Bilgiç, "Bugün temelini atmakta olduğumuz borsa kampüsümüz yaklaşık 2 yıl içerisinde 100 bin tonluk depolama kapasitesi ile faaliyete geçtiğinde 5 milyar TL'lik işlem hacminin katlanarak artacağını, 2023 vizyonunda Adanamıza düşen görevini de layıkıyla yerine getireceğine inanıyorum." diye konuştu, CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.