Çok yönlü bir bilim adamı

Çok yönlü bir bilim adamı

Bilim adamı kişiliğinin yanı sıra araştırmacı yazarlık yönüyle de dikkat çeken Prof. Dr. Fuat Yöndemli, tıpta neden yılanın sembol olarak kullanılması, semazenlerin başının dönmemesi konusunda çalışmalar yaptı. Yöndemli ayrıca biri TRT repertuarına giren

Fuat Yöndemli, bilim adamı kimliğinin yanı sıra araştırmacı yazarlık yönüyle de dikkat çekiyor. Kültürümüzde yılanın yerini ve tıpta neden sembol olarak kullanıldığını araştıran, mesleki bilgilerini de dikkate alarak semazenlerin başının neden dönmediğine ilişkin ilginç açıklamalarda bulunan ve aynı zamanda musikiyle yakından ilgilenerek şarkı güfteleri yazan ve bu eserleri TRT tarafından Türk Sanat Müziği repertuarına giren Fuat Yöndemli, çok yönlü kişiliği ile örnek teşkil ediyor.

Fuat Yöndemli 1951 yılında Nevşehir’de doğdu. 1957-1968 yılları arasında Konya Ereğli’sinde ilk ve orta öğrenimini tamamladı. 1968’de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi. 1974 yılında mezun olarak Doktor unvanını kazandı. İhtisasını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalında yaparak 1979’da KBB uzmanı oldu.
Fuat Yöndemli, 1982 yılından itibaren Selçuk Tıp Fakültesi’nin kuruluşunda görev aldı.
Dr. Fuat Yöndemli 1985 yılında Doçent, 1992 yılında da Profesör unvanını aldı.
Halen Selçuk Tıp Dergisi Yayın Kurulu, Selçuk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Genel Kurulu, Selçuklu Araştırmaları Merkezi Genel Kurulu, Selçuk Üniversitesi Türk Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Genel Kurulu,  Türk Tabipler Birliği Ankara Tabip Odası, Türk Tıp Tarihi Kurumu, Otoskop ve Türkiye Klinikleri gibi çok sayıda kuruluş, merkez ve tıbbî derginin yanı sıra İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dergisinin Danışma Kurulunun üyesidir.
Fuat Yöndemli’nin meslekî, KBB ile ilgili iki kitabı dışında yüzden fazla tıbbî makalesi bulunmaktadır.
Yöndemli’nin yılanlar hakkında yazmış olduğu bir kitap Ukrayna’da, Rusça olarak  basılmıştır.
Mevlevî  Semazenlerinin  dans ederken  neden başlarının  dönmediği  hakkındaki  araştırmaları, Atatürk Kültür  Merkezi ve NKM yayınları arasında neşredilmiştir.
Hekimliğin meslek ambleminin  neden yılan olduğu ve bu yaratığın folklorumuzdaki yeri  hakkındaki çalışmaları  kitap halinde yayımlanmıştır.
Fuat Yöndemli’nin  “Fiat Lux/ Latince Sözler ve Deyimler kitabıyla,  şarkı güftelerinin bulunduğu Sevda Sarmalı  adlı eserleri de bulunmaktadır.  Bu eserindeki güftelerden on kadarı bestelenmiş, biri de TRT’nin TSM repertuarına girmiştir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.