Çimentoya 3 yılda  yüzde 1800 zam

Çimentoya 3 yılda yüzde 1800 zam

Çimento fiyatları Nisan 2021'de 130-150 TL iken, 2023 Nisan ayında ortalama 2 bin 500 TL'ye çıktı. Çimentonun ton fiyatı 36 ayda yüzde 1800'den fazla zamlandı.

Çimento şirketleri son olarak 1 Nisan itibarıyla yüzde 40'a yakın zam yapacaklarını duyurdu.

Zam kararına tepki gösteren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, maliyet artışlarını aşan zamların ardından grev kararı almayı değerlendirdiklerini söyledi.

Çimento'da maliyet girdilerinin yüzde 50'sinin enerji olduğunu söyleyen Tellioğlu, enerjiye zam gelmediği halde çimentoya yüzde 40 zam yapılmasına itiraz ettiklerini söyledi.

Tellioğlu, "Borsada işlem gören çimento şirketlerinin son 1-2 yıldır kârlılık oranları yüzde 1000'in üzerinde. Bu da onların ne yaptığını ortaya koymuş oluyor" dedi.

Tellioğlu, 1 Nisan'da Ticaret Bakanı'ndan randevu talep ettiklerini ve görüşmede doğalgaz ve elektriğe zam gelmediği halde çimentoya yapılan yüzde 40'lık zamma itiraz ettiklerini söyledi. Tellioğlu, itirazın ardından resmi görüşme yapılmasa da zammın piyasaya tam olarak yansımadan yarısının geri çekildiğini belirtti.

Tellioğlu, zam oranın düştüğünü ancak yapılan zammın tamamının geri çekilmesini hatta fiyatların düşmesini istediklerini söyledi. Tellioğlu, zammın geri çekilmesini istemelerindeki temel gerekçelerini ise şöyle açıkladı: "Ülkemizde bir enflasyon var. Çimento üreticilerinin maliyet artışları olabileceğini dikkate alıyoruz dolayısıyla girdi maliyetleri oranında zam yansıtmalarına bir itirazımız yok. İtirazımız çimentoya girdi maliyetlerinindeki artışın iki katından fazla zam yapılması. Türkiye'nin her yerinde bu zammı yapıyorsanız ve piyasaya uygun şartta satış yapan beton firmasına 'ucuz beton satarsan sana çimento vermeyiz' sopasını gösteriyorsanız bunun adı başka bir şey. Buna itiraz ediyoruz."

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.