Çiftçimiz sulama yapmadan bu güne geldi

Çiftçimiz sulama yapmadan bu güne geldi

Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş, gazetemize yaptığı açıklamada yağışları ve taban fiyatı konusunda beklentilerini dile getirdi.

Geçen yıllara oranla bu yıl yağışların önemli ölçüde artmasının çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Akbaş, “Çiftçimiz bu yıl daha pancar sulamadı. Yağışlar fazla olması çiftçimize büyük oranda bir girdi sağladı. Şu ana kadar birçok pancar çiftçimiz daha hiç sulama yapmadı. Daha önce bu günlerde çiftçimiz 2 veya 3 kez sulama yapardı. Buğday içinde aynı şeyleri söylemek mümkün bu güne kadar arpa ve buğday üreticilerimiz bir veya iki kez sulama yaptı. Arpa ve buğday üretiminde yağışların bereketli olması nedeniyle bu yıl yüzde 50 oranında artış bekliyoruz. Bir ton mahsul alan bu yıl inşallah 1,5 ton mahsul alacak. Son yağan yağmurlar arpaları biraz yatırdı ama o kadar olacak. Çok fazla zarar gören çiftçimiz yok. Çiftçi inşallah bu yıl umduğundan fazlasını bulacak” dedi.
ÇİFTÇİ TABAN FİYATLARINI BEKLİYOR
Yağışların fazla olmasının yeraltı su miktarını artırdığını da dile getiren Akbaş, “Yağışlar nedeniyle yeraltı sularında yüzde 100 bir artış oldu. Bu bizim için önemli bir gelişme. Ancak
çiftçimizin taban fiyat beklentisi hala sürüyor. Geçen yıl bizim tüccara 530 liradan sattığımız buğday şu anda tüccarda veya depolanan diğer illerde 670 TL’ye satılıyor. Bu aradaki fark ne yazık ki çiftçi yerine tüccarın cebine giriyor. Madem bu kadar yüksek fiyata satılabiliyor bizde bu yıl taban fiyatını 650 ile 670 TL arasında bekliyoruz. Bunun altında olan bir taban fiyatı ne yazık ki çiftçimizin yıllardır yaşadığı sıkıntıları bitirmeyecek” diye konuştu.
PANCAR TABAN FİYATI 160 TL OLMALI
Açıklamasında pancar taban fiyatlarını da değerlendiren Akbaş, “Pancarın taban fiyatı 118 liradan 125 liraya çıktı. Son 10 yıl içerisinde pancarın taban fiyatı yüzde 50 ile 70 oranında artarken buna paralel olarak şekerin fiyatı 10 yıl içerisinde neredeyse yüzde 480 arttı. 10 yıl içerisinde şekerin yüzde 480 oranında artmasına paralel olarak pancar taban fiyatının bu kadar düşük artması çiftçimizi çok savla sevindirmedi. Bu kadar artışa karşılık pancar çiftçisinin bu yıl beklediği taban fiyatı 150 ile 160 lira arasında” diye konuştu.
ÇİFTÇİNİN YÜZÜ BU YIL GÜLECEK
Çumra’da diğer ürünlerin bu yıl çok iyi olacağını da belirten Akbaş, yağışlar nedeniyle kavun, karpuz, domateslerin iyi durumda olduğunu ve Türk çiftçisinin yüzünün bu yıl güleceğini söyledi. İlçe olarak yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren ve Çin’den fasulye getirilmesinin yanlış bir karar olduğunu belirten Akbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: Türkiye’de yeterince fasulye var ama buna rağmen Çinden fasulye getiriliyor. Gelen bu ürünler piyasayı düşürüyor. İşin en acı yanı Mersin’deki tüccar tüm bu ürünleri Türk malı diye satıyor. Bunun için biz dışardan fasulye getirilmesine karşıyız. Türkiye’de fasulye fiyatları bin 200 ile bin 300 lira arasında değişmektedir. Bunun maliyeti bin liranın üzerinde. Bunun için devletimiz buna dikkat etmeli.
PİVOT SİSTEMİ İLÇEDE BENİMSENDİ
Konuşmasının sonunda sulama konusunda yaptıkları yenilikleri de değerlendiren Akbaş, “Damlama ve yağmurlama sistemi ile sulamaya büyük önem vermeye başladık. Şu anda çiftçilerimiz tarlalarını birleştirerek tek bir sistem ile sulama yapabiliyor. Örneğin bir tarlanın 4 bir yanında bulunan küçük tarla sahipleri bir araya gelerek aldıkları pivot sistem dediğimiz sistem ile tek bir kuyudan tüm tarlalarını suluyor. Bu hem sudan hem işçiden hem sulama ekipmanları yüzünden tasarruf sağlıyor. 4 tarlanın tam ortasına kurulan ve dönerek 4 tarlayı birden sulayan bu sistem çiftçilerimizin büyük ilgisini görüyor” dedi.
n ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.