Çavuşoğlu: Daiş Ve Ypg'ye Destek Veremeyiz

Çavuşoğlu: Daiş Ve Ypg'ye Destek Veremeyiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri Diyarbakır'da değerlendirdi. Peşmerge'nin eğitilmesi için gerekli yardımların yapıldığını anlatan Çavuşoğlu, "Suriye Ulusal Koalisyonuna da destek veriyoruz. Ama...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri Diyarbakır'da değerlendirdi. Peşmerge'nin eğitilmesi için gerekli yardımların yapıldığını anlatan Çavuşoğlu, "Suriye Ulusal Koalisyonuna da destek veriyoruz. Ama Suriye'nin belirli bir bölgesini bölerek kontrol etmek isteyen örgütlere de kimse destek beklemesin. Yani ne DAİŞ'e, ne de YPG’ye destek veremeyiz. Bunu kimse beklemesin." dedi. Irak'la ilişkilerin geliştiğini belirten Çavuşoğlu, Irak Başbakanı Haydar El Abadi'nin 25 Aralık'ta Ankara'ya geleceğini açıkladı. Çavuşoğlu, "Irak'ın tüm ihtiyacını karşılamak için her türlü çabayı sarfediyoruz. Irak'ın yeniden yapılanacak ordusunu, bölgelerin güvenlik güçlerini eğiteceğiz, donatacağız, polisini donatacağız, Peşmergeye her türlü desteği veriyoruz." dedi.

AK Parti Dış İlişkiler Toplantısı Diyarbakır'da yapıldı. Programa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç ve 81 ilin dış ilişkliler başkanları katıldı. Programda konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bölgede yaşanan sorunlara bakıldığında güneyde ve kuzeyde sıkıntılı günler geçirdiklerini anlattı. Özellikle güneydeki sorunların bu bölgeyi çok yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, ortada bir terör problemi olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, “DAİŞ Irak'ın topraklarını parça parça kontrol ediyor. Halep’e bir taraftan DAİŞ, bir taraftan rejim saldırıyor. Halep'in olası düşmesi 3 milyon daha insanın sınırlarımıza gelmesi demektir. Hava saldırı ile bunun durmayacağını NATO'ya da diğer yerlere de söyledik." şeklinde konuştu.

DAİŞ'in Kobani'ye tam anlamı ile giremediğini dile getiren Çavuşoğlu, örgütün şimdi Kerkük ve Halep’e saldırdığını vurguladı. Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dün DAİŞ, İŞİD diye bir terör örgütü duydunuz mu? El Kaideyi, Hizbullah’ı biliyordunuz. Şimdi bir de Horasan çıktı. Bu ideolojiyi öldürelim. Bunların İslam'la hiçbir ilgisi yok. İslam barış demektir. Bu bölgeye barış, istikrar ve huzur getirmek için kapsamlı bir strateji gerekiyor. Şu anda Suriye’deki mevcut zulümden dolayı 10 milyondan fazla insan yerinden edilmiş, bunların 7 milyondan fazlasının bazıları Irak’a gitmiş, diğerleri Suriye içinde yerinden edilmiş durumda. 3,5 milyonu komşu ülkelerde yaşıyor. Biz de misafir ediyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. 3 günde 130 bin Kobani’li Türkiye topraklarına girdi. 200 bin civarında Suriye’den Kürt kardeşlerimizi aldık bu topraklara. Ama sadece Kürtleri değil, herkesi aldık ayrım yapmadan. Sadece Türkiye’deki kamplarda doğmuş 35 bin yeni bebek var."

Çavuşoğlu, Türkiye olarak aktif bir politika izledikleri sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.