Bilim insanı Albayrak, "otonom otobüs" ile Berlin'i geleceğe hazırlıyor

Bilim insanı Albayrak, "otonom otobüs" ile Berlin'i geleceğe hazırlıyor

Berlin Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Albayrak, yapay zeka sistemleriyle donatılan ve ilk önce Almanya'nın başkenti Berlin'de toplu taşımada kullanılacak "otonom otobüsü" tanıtıyor.

Dünyada "dijital dönüşüm çarkı" çok hızlı dönerken, yapay zeka da bu dönüşümü hızlandırıyor.

Yapay zekaya dayalı teknolojilerin sunacağı fırsatları kaçırmak istemeyen ülkeler de başta ulaşım olmak üzere daha fazla "özellikli" ve "akıllı" olarak insanlara hizmet vermek için insansız hava ve kara araçlarına yoğunlaşıyor.

Yapay zekanın yardımıyla otonom sürüşte en üst seviyede yarışan üç ülke dikkati çekiyor. Bu ülkeler, dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD, Çin ve Almanya olarak sıralanıyor.

Elektrikli otomobillere ilginin oldukça arttığı bu dönemde birçok ülke sahip oldukları yapay zeka teknolojileri ile sürücüsüz otomobiller üretmek için yarış halinde bulunuyor.

Almanya'da yapay zeka konusunda çalışmalar yapan Berlin Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Albayrak da "BeIntelli" adlı projeyle ülkede otonom sürüş için dijital altyapıyla donatılan "ilk ulaşım otobüsünü" tanıttı.

Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Berlin Teknik Üniversitesi ve IAV GmbH ile geliştirdiği "BeIntelli" projesine ilişkin bilgi vererek, Mayıs 2024'e kadar Berlin'de otonom araçlarla akıllı trafik sistemlerini hayata geçirmeyi hedeflediğini söyledi.

Albayrak, Lion's City E modelini temel alan otobüsün proje ortakları Berlin TU Üniversitesi kapsamında hizmet veren DAI-Lab ve GT-ARC tarafından geliştirilen ve Somut Yapay Zeka ve Dijitalleşme Merkezi tarafından desteklenen bir Otomatik Sürüş Sistemi (ADS) ile donatıldığını belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.