Bayram tatil değildir

Bayram tatil değildir

Ramazan Bayramı'na Şeker Bayramı denilmesinin yanlış olduğunu söyleyen İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, “Bayramlar dost ve akraba ziyareti yapma ve garibanı sevindirme günleridir. Bayramları hakkıyla idrak etmeliyiz” dedi

Ramazan Bayramına sayılı günler kaldı. Kimileri bayramda dost ve akraba ziyareti yapmayı planlarken, kimileri de bayramı 5 yıldızlı otellerde geçirmeyi düşünüyor. İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, bayramın tatil olmadığını, bayramda akrabaların ve yaşlıların ziyaret edilmesi gerektiğini söyledi. Akpınar, bayramlarda garibanların, yetim ve öksüzlerin de sevindirilmesi gerektiğini belirterek, bayramlar toplumsal dayanışmanın yoğun olarak yaşandığı günler olduğunu söyledi.

ŞEKER BAYRAMI İFADESİ YANLIŞ

Ramazan Bayramı'nın 'Şeker Bayramı' olarak adlandırılmasının yanlış olduğunun da altını çizen İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, “Ramazan ayını şeker gibi geçirenler Şeker Bayramı olarak dile getiriyor. Ramazan'da oruç tutmazsa, Ramazan'ın saygınlığını bilmezse, Ramazan'ı Kur'an ayı olarak değerlendirmezse birileri için Şeker Bayramı diğeri ise Et Bayramı'na dönüşecektir. Tabi şeker de et de Allah'ın bir nimetidir. Ancak bu dini kavramların içini boşaltmamak gerekiyor. Aynen olduğu gibi kullanmak gerekiyor. 11 ayın sultanı olarak ağırladık, uğurladık Ramazan-ı Şerif'i işte bu zaman Ramazan'ın Bayramı'dır. Ramazan Bayramıdır. Bu şekilde bilmemiz gerekiyor. Ya da yine dini bir kavram olarak Fıtır Bayramıdır. İnsanın fıtrat üzerine kalışının, sadakayı fıtır, yani yaratılış sadakasını verilişinin bayramıdır. Onun için bu tür Şeker Bayramı gibi yeni kavramlar Ramazan'ın anlamını boşaltmaktır. Kavramların içini boşaltmamamız gerekiyor. Şeker Bayramı olarak dile getirenlerin, öyle sayanların yanlış yaptığını söylemek isterim. Bizim iki tane bayramımız var. Birisi Ramazan, diğeri ise Kurban Bayramı'dır” dedi.

DEĞERLERİMİZİ UNUTMAYALIM

Ramazan ayının ve Ramazan Bayramı'nın anlamının Müslümanlar tarafından iyi bilinmesi gerektiğini söyleyen Akpınar, şöyle konuştu: “Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi bazı vatandaşlar içi oruç tutmamak için bir bahane olabiliyor. Tutması için biyolojik olarak bir engeli olmayanlar 'dayanamıyorum' diyebiliyorlar. Dayanılmayacak bir durumda değiliz. 2 gün boyunca boğazından aş geçmemiş Müslüman kardeşlerimiz var. Bir bakıyoruz ki, Şeker Bayramı diyenler son zamanlarda çoğalıyor. Topluma yön veren bazı medya organları bile Şeker Bayramı olarak adlandırıyor. Bunu bir kültürel yozlaşma olarak adlandırabiliriz. Bunlara fırsat vermemeliyiz. Anne- babalara burada büyük görevler düşmektedir. Ailelerin bu nasihatleri yapmamız gerekir. Anne eli öpülmeden bayram olmaz. Yardımlaşma, birlik ve beraberlik Ramazan Bayramı'nın getirisidir. Ümmetin bu anlayışa sahip olması gerekir.”

BİZİM BAYRAMIMIZ TEKBİRLERLE BAŞLAR

Ramazan Bayramı tatilinin 3 gün bile olsa akraba ziyaretlerinin yapılması gerektiğini dile getiren Müftü Akpınar, “Ramazan Bayramı kardeşliğin, akrabalık bağlarının canlandığı bir fırsattır. Bizim Bayramlarımızın açılışı camide başlar. Sabah namazı ve bayram namazı ile açılır. Bizim bayramımız tekbirlerle başlar. Dolayısıyla dini esaslara uygun davranışlar sergilemek gerekiyor. Tatile gitmek isteyen vatandaşlar olabilir, doğaldır. Ancak planlı programlı bir şekilde 3 günü değerlendirip akraba ziyaretinden sonra tatillerini yapabilirler. Onların gönüllerini almış olurlar. Dualarını alırlar. Onlarla helalleşip ondan sonra gidebilirler. Tatil, piknik gününe çevirmememiz gerekiyor. Zaten senede iki kez olan bayramımız var. Ramazan Bayramı, mübarek gün ve gecelerle dolu üç ayların bittiğini bizlere göstermektedir. Bu bayram, üç ayların sonu olan Ramazan'da, karşılığını Allah'tan bekleyerek oruç tutan ve ibadet eden Müslümanlara Rabbimizin bir mükâfatıdır. Üç ayların ve orucun bu dünyadaki mükâfatını aldığımız gibi, inşallah öteki dünyadaki mükâfatını da kazananlardan oluruz ” ifadelerini kullandı

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.