Balığınyeri başka

Balığınyeri başka

Kış aylarında insanların sofralarını süsleyen balıklara talep artmış durumda.

Gelenek haline gelmesinden dolayı kış aylarında balık tüketimi iyi düzeyde. Genel itibariyle Konya’da balık kültürü yeni yeni gelişiyor. Fakat mevsimlik olarak gelişiyor. Yaz aylarında vatandaş balık tüketmiyor. Konya balık hali de satışlardan payını almış durumda. Denizlerdeki balık oranının iyi düzeyde olduğunu ifade eden Balık hali esnaflarından Murat Kara, “Denizlerin aksine göllerdeki balık oranı geçmiş yıllara göre azalmış durumda. Buda göl balıklarındaki fiyatı artırmış durumda. Deniz balıklarının fiyatları ise normal seviyede. Denizdeki balık oranları bu seviyede giderse balık fiyatları önemli derecede ucuzlayacaktır. Bu sayede vatandaşlarımız daha fazla balık yeme imkanı bulacaklar. Her ne kadar kış aylarında balık satışı olsa da bu oran yeterli değil. Konya’daki balık kültürü sadece kış aylarından ibaret. Vatandaşımız yaz aylarında balık tüketilmez mantığı ile hareket ediyor. Yazın da birçok çeşit balık var ama kimse alma taraftarı değil. Balık her mevsim tüketilmelidir” dedi. Bilinçli insanların balık tüketimine dikkat ettiğini söyleyen Kara, “Müşteriler yavaş yavaş bilinçleniyor. Balığı sevmeyenler bile ara sıra da olsa balık almak için halimize geliyorlar. Uzmanların balık tüketimi için daha fazla uyarıda bulunmaları lazım.
KONYA’DA BALIK KÜLTÜRÜ GELİŞİYOR
Konya’nın geçmişe göre balık tüketme kültüründe artış olduğunu dile getiren Murat Kara, “Bazı müşterilerimizin haftada en az 3 kez balık aldıkları oluyor. Geçmiş yıllarda balık tüketimi yok denecek kadar azdı. Ama uzmanlar tarafından balığın tüketilmesi önerisi ve fiyatların normal olması balık tüketimini artırmış durumda. Uzmanlara göre haftada en az 3 kez balık tüketmek gerekiyor. Balıkta bulunan kalsiyum ve vitaminleri başka maddelerden temin etmenin çok zor olduğu söyleniyor. Maalesef gençlerimize baktığımızda balık tüketimi yerine abur cubur yiyerek karınlarını doyuruyorlar. Bu doğrultuda hem balık fiyatları hem balığın lezzeti ve içindeki vitaminler balık tüketimini tetiklemiş vaziyette. Balık fiyatları ise sezon başına göre düşmüş durumda. Gelen müşterilerimiz balığın fiyatından şikayetçi olmadan balığını alıyor. Şu aralar en fazla talep ise Karadeniz hamsisi ve istavrit üzerine. Hem fiyatı hem de pişirilmesinin kolay olması vatandaşı bu balıklara yönlendiriyor” diye konuştu.
YÜZLERCE ÇEŞİT KONYA’YA GETİRİLMİYOR
Konya’da en fazla tüketilen balıklar hakkında da bilgiler veren Murat Kara, “Konya’da kış aylarında en fazla hamsi tüketilir. Genel olarak hamsi, istavrit, alabalık, sazan, çupra, palamut gibi balıklar Konya’da biliniyor. Tabi satılmadığı için birçok balık çeşidini Konya’ya getirmiyoruz. Değerli ve çok lezzetli balık türleri Konya’da tüketilmiyor. Bu yüzden Konyalı vatandaşlar bu balıkları tanımıyor. Tüketimi fazla olsa biz bu balıkları getiririz. Tüketim olmadığı için elimizde kalıyor. O yüzden Konyalı vatandaşlarıma balığın önemi yerleştirilmesi lazım” ifadeleri kullandı. Balığın taze olup olmadığının anlaşılması için dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Kara, “Balığın boğaz altının ne çok pembe ne de çok kırmızı olacak. Bu iki rengin ortasında bir ton olursa balık taze demektir. Bu devirde teknolojinin verdiği imkanlar neticesinde balıklar uzun süre taze kalabiliyor” dedi.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.