Bakan Yıldız: Sondaj İçin Getirilen Makinelerin Kurulumu Akşama Biter

Bakan Yıldız: Sondaj İçin Getirilen Makinelerin Kurulumu Akşama Biter

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 18 işçinin mahsur kaldığı madendeki su ve çamuru tahliye etmek için MTA'nın yapacağı sondaj için makinelerin montajının akşama kadar tamamlanacağını söyledi.Taner Yıldız beraberindeki,...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 18 işçinin mahsur kaldığı madendeki su ve çamuru tahliye etmek için MTA'nın yapacağı sondaj için makinelerin montajının akşama kadar tamamlanacağını söyledi.

Taner Yıldız beraberindeki, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile 18 madencinin su baskını sonucu mahsur kaldığı madenden tahliye edilen suyun bulunduğu bölgede inceleme yaptı. İncelemelerinin ardından su tahliyesinin yapıldığı bölgenin yakınındaki gazetecileri ziyaret eden bakanlar, burada kısa bir açıklama yaptı.

Bakan Lütfi Elvan, madendeki nefeslik bölümünden deşarj edilen suyun miktarına bakmak için geldiklerini belirterek, "Şu anda her bir hortumdan saatte 200 metreküp suyu deşarj ediyoruz. Yani nefeslikten saatte 400 metreküp suyu tahliye ediyoruz." dedi.

'DAHA ÇALIŞMANIN YARISINDAYIZ'

Kurtarma çalışmaları için suyun çekilmesinin hayati önem taşıdığını kaydeden Bakan Yıldız, "Suyu aldıkça, yerinde çamur ve pasa malzeme kalıyor. Bir kısmının tavanın çökmesi, bir kısmının orada malzemelerin dökülmesi hem rayların önünden onları alacaksınız, hem de tahkimatı güçlendireceksiniz. İlerlediğinizde Allah vermesin geriye dönük de göçükler olabilir. Bu risklere girmemek açısından son derece tecrübeli yaklaşık 4-5 tane ekip iç içe beraber çalışıyorlar. Suyla alakalı İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi olmak üzere bütün KOSKİ'nin, Konya Şeker'in ve birçok özel ve kamu şirketlerinin burada katkısı var. Daha çalışmanın yarısındayız arkadaşlar. Daha çalışma tamamlanmış değil. "

Yıldız, vardiyaları 8 saatten yerine göre 4 ila 6 saate indirerek daha seri hareket imkanı elde edildiğini dile getirdi. Çalışmanın ne zaman bitebileceği konusundaki soruya Yıldız, zaman vermesinin mümkün olmadığını söyledi.

"ÜÇÜNCÜ NOKTADAN SONDAJ İÇİN MAKİNELERİN MONTAJI AKŞAMA KADAR TAMAMLANACAK"

Üçüncü noktadan sondaj çalışmaları için makinelerin montajın akşama kadar tamamlanacağını ifade eden Yıldız, "Orada çok kademeli teknik bir konu var. Aşağıya yüksek basınçlı hava basıp, ters kompres edip malzemeyi kenarından çekmek. 5 santimlik borudan yüksek basınçlı hava vermek, 25 santimlik borudan da malzemeyi almak. Tamamen o çamuru çekebilecek, burada çamur ve şılam çeken arkadaşlara daha hızlı yardımcı olmak açısından, eğer bu nefeslikteki su ondan daha hızlı devreye girmiş olursa son nihai dip noktada ona ihtiyaç olmayacak. Yok hala ihtiyacımız olursa o da işi hızlandırmış olacak." ifadelerini kullandı.

Suyun çok temiz aktığının bunun içeride balçık varlığının göstergesi olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine Yıldız, "Zaman zaman su balçıklı zaman zaman temiz geliyor. Arkadaşlar, işçilerimizin üzerinde hala su var. Bu akşama kadar bu suyun bu şekliyle devam ediyor olması halinde akşam bunları netleştireceğiz. Net olan bir şey var, işçilerimiz daha hala suyun altında duruyorlar. Su seviyesini yavaş yavaş düşürüyoruz. Yarı oldu." şeklinde konuştu.

Torba Yasa görüşmeleri sırasında maden işçilerinin çalışma sürelerinin 6 saate indirilmesinin AK Parti'nin önerisiyle 2015 yılına bırakılmasını nasıl değerlendirdiğinin sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Bunu daha sonra değerlendireceğiz. Şu anda biz madenden çıkan suyu ve ulaşacağımız işçi kardeşlerimizi düşünüyoruz." diye karşılık verdi.

Bakan Yıldız, madendeki suyun kaynağının henüz tespit edilemediğini sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.