Bakan Elvan: İnternet Demokrasi Anlayışının Vazgeçilmezi Oldu

Bakan Elvan: İnternet Demokrasi Anlayışının Vazgeçilmezi Oldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internete yüklenen anlamın her geçen gün değiştiğini söyledi. Elvan, “Önceleri hayatı kolaylaştıran bir ortam olarak ilgi duyulan İnternet artık yeni ekonominin, yeni sosyal ve kültürel...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internete yüklenen anlamın her geçen gün değiştiğini söyledi. Elvan, “Önceleri hayatı kolaylaştıran bir ortam olarak ilgi duyulan İnternet artık yeni ekonominin, yeni sosyal ve kültürel yaşamın ve yeni demokrasi anlayışının vazgeçilmezi oldu. Çekirdek aile tanımı bile değişti. Önceleri çekirdek aileyi anne baba çocuklar olarak tanımlarken bugün anne, baba, çocuklar ve internet olarak tanımlıyoruz.” dedi.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen İnternet Yönetişimi Forumu (IGF) açılış toplantısına katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, gelinen noktada Türkiye’de geniş bant internet abone sayısının 38,5 milyon’a, mobil internet kullanan abone sayısının 30 milyon’a, internet kullanıcı sayısının 61 milyon’a, mobil abone sayısının 71 milyon’a ulaştığını söyledi.

Türkiye’nin Aylık abone başına mobil trafik ve SMS sayısında Avrupa birincisi olduğuna dikkat çeken Elvan, “Sosyal oyun kategorisinde, oyuncu basına ‘oyun oturumu süresinde’ dünyada birinci konumdayız. Olumlu bir şey değil ama burada ifade etmek istiyorum. İnternete yüklenen anlam her gün yeniden değişiyor ve fazlalaşıyor. Önceleri hayatı kolaylaştıran bir ortam olarak ilgi duyulan İnternet artık yeni ekonominin, yeni sosyal ve kültürel yaşamın ve yeni demokrasi anlayışının vazgeçilmezi oldu. Çünkü internet ya yeni ihtiyaçlar oluşturuyor ya da var olanı yeniden biçimlendiriyor. Bildiğiniz gibi son yıllarda ‘çekirdek aile’ tanımı bile değişti. Önceleri çekirdek aileyi anne baba çocuklar olarak tanımlarken; bugün anne, baba, çocuklar ve internet olarak tanımlıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin, interneti abone başına aylık 36 saat kullanım ile en yoğun kullanan ülkelerden biri olduğunu kaydeden Bakan Elvan, şöyle devam etti: “Çok geniş bir coğrafya’ya sahip olmamıza rağmen, nüfus’un bulunduğu her yerleşim yerine mobil haberleşmeyi ve internet hizmetini götürüyoruz. Özellikle tüm okullarımıza Genisband İnternet Hizmetini temin etmemizin gururunu taşıyorum. Bu arada birçoğunuzun da bildiği gibi, toplam bedeli 10 milyar doları aşan ‘Fatih projesi’ ile ülkemizdeki 40 binden fazla ilköğretim ve orta öğretim okullarına akıllı tahta ve 16 milyondan fazla öğrencimize tablet bilgisayar vermeye başladık. Dersler, ödevler İnternet ortamında ve interaktif iletişimli olarak yapılmaya başlandı. Bilişim ve iletişim alanında geleceğin nesillerine ortak fırsat sunmak istiyoruz. Türkiye olarak son derece önem verdiğimiz bu projeyi 3 yıl içinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

‘İNTERNET OLUMSUZ YÖNDE AZIMSANMAYACAK ÖLÇÜDE KULLANILIYOR’

İnternetin günümüzde hem olumlu hem de olumsuz amaçlarla kullanıldığına değinen Elvan, “Bir taraftan çocuklarımız ev ödevlerini yapmak için, hastalar doktorları ile iletişim kurmak için vergi mükellefi vergisini ödemek için, kısacası bilgi paylaşmak, eğlenmek, iş yapmak için internet kullanıyor. Ama internetin kullanımı hep bu kadar iyi niyetli kullanım ile de sınırlı olmuyor. İnsan tacirleri de, uyuşturucu madde satıcıları da, hırsızlık şebekeleri de, terör örgütleri de, çocuk istismarcıları da internet kullanıyor. Hem de hiç azımsanmayacak ölçüde kullanıyorlar. Bunlarla mücadele her kesimin sorumluluğunda olmalıdır. Yani hem devletin, hem uluslar arası kuruluşların sorumluluğunda ve denetiminde olmalı. Ama daha da önemlisi servis sağlayıcıların, içerik sağlayıcıların, sivil toplum kuruluşlarının ve internet kullanıcılarının sorumluluğunda ve denetiminde olmalı. İnternetin evrensel gücü yapılacak evrensel işbirliği ile ya insanlığın gelişimine hizmet verecek şekilde artacak ya da suç şebekelerinin rahatça hareket ettikleri bir ortam olacak. Ben bu noktada, ‘İnternet Evrensel Beyannamesi’nin’ çok paydaşlı olarak ve zaman geçirilmeden hazırlanmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.