Bakan Avcı, 'Medya Okuryazarlığı Dersi' Tanıtımına Katıldı

Bakan Avcı, 'Medya Okuryazarlığı Dersi' Tanıtımına Katıldı

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Nabi Avcı, çocukların karakter oluşumunu etkileyebilecek unsurlar için "Söz konusu unsurların herkese açık olması, birbirinden çok farklı kesimlerin taleplerine göre şekillenen içeriklerin çocuklarımızın zihnine...

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Nabi Avcı, çocukların karakter oluşumunu etkileyebilecek unsurlar için "Söz konusu unsurların herkese açık olması, birbirinden çok farklı kesimlerin taleplerine göre şekillenen içeriklerin çocuklarımızın zihnine hızla nüfuz edebilmesi bizleri haklı olarak hassas davranmaya sev ediyor. Bu durum aslında ilaçların üzerinde yazan 'çocukların erişemeyeceği yerde muhafaza ediniz' uyarısı kadar dikkat gerektiriyor." dedi.

    Bakan Nabi Avcı, Bilkent Otel’de ‘Medya Okuryazarlığı Dersi Tanıtım Toplantısı ve Yenilikler’ paneline katıldı. Katıldığı programda konuşan Avcı, medya araçlarını hızla yaygınlaşması zaman ve sınırı tanımadan ve hayatımıza girmesi özellikle çocuklar söz konusu olduğunda daha tedbirli olunması gerektiğinin altını çizerek "Çocuklarımız için oluşan tehdit algısını izole etmek maksadıyla tedbirler alıyoruz. Bu nedenle çocuk medya ilişkisinde önce oluşan tehditlere bakmalıyız." açıklamasında bulundu.

    Medyada çocuklarımızın karakter oluşumunu menfi yönde etkileyecek onların sağlıklı gelişimini bozabilecek pek çok unsur olduğunu inkar edilemeyeceğini kaydeden Avcı, "Söz konusu unsurların herkese açık olması, birbirinden çok farklı kesimlerin taleplerine göre şekillenen içeriklerin çocuklarımızın zihnine hızla nüfuz edebilmesi bizleri haklı olarak hassas davranmaya sevk ediyor. Bu durum aslında ilaçların üzerinde yazan çocukların erişemeyeceği yerde muhafaza ediniz uyarısı kadar dikkat gerektiriyor." diyerek hatırlatmada bulundu.

    "MEDYANIN GENİŞLEMESİ GELENEK BİÇİMLERİNİ DEĞİŞMEYE ZORLUYOR"

    Medyanın sınırlarını sürekli genişletmesi gücünü gelenekten alan ilişki biçimlerini değişmeye zorluyor toplumunu temel dinamiklerini kendisi üzerinde gelişen bir zihniyetle yeniden biçimlendirdiğini ifade eden Avcı, "Ailenin, okulun, akrabalık ilişkilerin kişilerin üzerinde etkisi azalırken, medya araçlarının yaptığı yaşam tarzları ilişki bicileri yaygınlık kazanıyor. İletişim araçları yaygınlaşıyor. Buna karşılık insandan insana ulaşan yollar biraz uzuyor. Sanal bir alemin ortasında yalnızlaşıyor." şeklinde konuştu.

    "HER İZLEYİCİ AYNI ZAMANDA BİR MÜŞTERİ"

    Medya araçlarının her biri dev bir endüstri haline geldiğini söyleyen Avcı, "Milyar dolarlık pastaların paylaşımı için acımasız bir yarış var. Bu devasa yapıların varlıklarını sürdürebilmek için daha fazla izlenebilirliğe daha fazla izleyiciye, daha edilgen, daha kolay yönlendirilebilen kitle ve kişilere ihtiyacı var." olduğuna değindi. Avcı, işin doğası gereği her izleyici aynı zamanda bir müşteri bir alıcı olarak ele alındığını ve medya zamanın kaçınılmaz bir gerçeği olduğunu ifade etti.

    Bakan Avcı şunları söyledi: "Çocukları medya karşısında daha korunaklı kılmanın bir diğer yolu da elbette onlara medyadan doğru faydalanmanın yollarını öğretmektir. Medya okuryazarlığı dersi bu amaca hizmet etmek için okutulmaktadır. Yazılı ve görsel bütün araçlara doğru yaklaşımı temin edecek bir kültürü bir bilinci ve alışkanlığı çocuklarımıza kazandırmalıyız. Medya okuryazarlığı dersi öğretim programıyla ders araçlarıyla, hizmet içi hizmet seminerlerinden geçmiş öğretmeleriyle daha etkili olarak okutulacak ve inşallah çocuklarımızdan başlayarak ailelerine ve oradan bütün her yere dağılan bir bilinci çekirdeğini oluşturacağız." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.