Augustta sona gelindi

Augustta sona gelindi

Meram Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl Şubat ayında restorasyonuna başlanan August Otelinde restorasyonun sonuna gelindi. Ay sonuna kadar restorasyon çalışmasının bitirileceği söyleniyorİstas

Meram Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl Şubat ayında restorasyonuna başlanan August Oteli’nde restorasyonun sonuna gelindi. Ay sonuna kadar restorasyon çalışmasının bitirileceği söyleniyor



İstasyon Caddesi üzerinde bulunan ve eski tarihlerde otel olarak kullanılan yaklaşık 150 yıllık bina Meram Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl ekim ayında restore edilmeye başlamıştı. Bir dönem otel olarak da kullanılan ve ilk sahiplerinden Rum asıllı zenginlerden August’un ismi ile anılan otelde yapılan restorasyonun sonuna gelindi. Otelin restorasyonunun eylül ayı sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.
BUTİK OTEL OLARAK HİZMET VERECEK
Meram Belediyesi Plan Proje Müdürlüğü Mimarı ve August Otel Restorasyonu’nda Kontrol Mühendisi görevi yapan Serdar Arıca, otel binasında restorasyon hakkında bilgi verdi. 2010 yılı ekim ayında binanın restorasyonu için ihale açtıklarını dile getirerek, “Bundan önceki yıllarda buranın mülkiyet hakkını hallettik. Asıl mal sahiplerinden 15 yıl şartı ile Meram Belediyesi olarak biz aldık. Tüm mülkiyet hakları 15 yıl boyunca bizim üzerimizde olacak. Şartımız, Meram Belediyesi olarak komple restorasyonunu yaptırmaktı. Projelerini ilk arsa sahipleri üstlendiler. Biz de butik otel olarak yapıyoruz” dedi. Bununla ilgili ihaleyi Ankaralı bir firmanın aldığını ifade eden Serdar Arıca, “2 Şubat 2011’de yer teslimini yaptık. O günden bu yana bu aşamaya geldik. Şu anda teslimle ilgili süreçler var. İçeride ince imalatla ilgili ufak tefek çalışmalar devam ediyor. Bunun haricinde inşaatımızı teslim eder etmez, yeni bir ihale başlatacağız. İşletme ihalesi yapılacak. İhaleyi alan işletmeci, binanın iç kısmının dizaynını kendisi yapacak. Tabi belediye olarak biz yine bunu da denetleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
150 YILLIK CANLI TARİH
Binanın Konya’nın en değerli binalarından bir tanesi olduğunu söyleyen Mimar Serdar Arıca, “Yaklaşık 1860’lı yıllarda yapıldığı tespit edildi. Eski Konyalı Rum zenginlerden August isimli bir tüccar tarafından yapılmış. 1924’e kadar otel olarak işlemiş. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra mübadele döneminde Selanik’ten gelen Türk göçmenlere burası verilmiş. Şu an arsa sahipleri o gün buraya göç eden göçmenlerin çocukları, torunlarıdır. Burası geçmişinde otel dışında Astsubay hazırlama okulu gibi çeşitli şekillerde kullanılmış. Bundan yaklaşık 30 yıl öncesine kadar da otel olarak işletilmiş. Hatta burası Konyalı tarafından Selçuk Palas olarak bilinir. Fakat 1975 yılından sonra terk edildiği için çok yıpranmış. Burası harabe durumundaydı biz elimize aldığımızda. Buradaki amaç gerçekten sadece kamuya hizmet. 150 yılı bulan bir değer burası. Serdar Kalaycı da başkanlığa geldikten sonra burası için çok gayret gösterdi. Vali bey, arsa sahipleri de çok sık görüşmeler yaptılar. Burası ile ilgili vali beyin de çok isteği oldu. Vali bey anlaşmalarda destek sağladı. Şöyle bir desteği daha oldu, bize İl Özel İdaresi’nden katkı payı adı altında bedel çıkarmış oldu. Halen de ödemeler her hak edilişte geliyor. Bunun yarısını katkı payı ile diğer yarısını da kendi bütçemizden karşıladık” dedi.
NEREDEN NEREYE GELDİ
Teslim alınmadan önce otel binasının içeriye girilmez bir halde olduğunu söyleyen Serdar Arıca, “Otelin bütün çatısı çökmüş durumdaydı. Son katın döşemesi de çökmüştü komple kaldırıldı ve yenilendi. Son kat döşemeleri ve aşağı katların döşeme sistemleri komple değiştirildi orijinaline uygun olarak. Buradaki en ilginç şey, burada 150 yıl öncesinde yapılmış olmasına rağmen çelik döşeme sistemlerinin olmasıydı. Yıprananlarını düzenledik. Dış cephede taş kaplamalarda çürümeler vardı. Cephenin çok büyük yüzdesiyle bu taş kaplamalar değişti. Bütün balkonları çökmek üzereydi, tamiratları yapıldı. Arka bahçe tamamen kazıldı. Kamelya gibi eskiye uygun yeni imalatlar yapıldı. Burası temizlendikten sonra taş kaplandı. Bodrum kat, ilginçtir tavana kadar toprakla doluydu. Dışarıdan getirilen moloz, toprak buraya yığılmış. Tonlarca toprak ve molozu buradan çıkardık. Bodrumu da komple yer döşemelerinden duvarlarına, mutfağına kadar yenilemiş olduk” dedi.
BİNANIN ORİJİNALLİĞİ BOZULMADI
Otelin yanı sıra bir süre de konut olarak kullanılan binanın 12 tane otel odası şeklinde düzenlendiğini dile getiren Arıca, “4 tanesi suit oda şeklinde yapıldı. İçerdeki bağdadi adı verilen ahşap duvarlar da çok yıpranmıştı. Eski ahşap duvarların aynısını yeni projeye göre tekrarlamış olduk. Burada yeni olarak yapılan hiçbir şey yok. Eskiden görmüş olduğumuz ne varsa onların eksiklerini giderdik. Ama o dönemde otel odalarında banyolar yokmuş. Çağdaş gereksinim içerisinde bu odalara banyolar koyduk. Eski geleneksel sistemlerle gerçekleştirdik bunu. Ama şekiller birebir aynı oldu. Binada genel bir güçlendirme çalışması yapılmadı. Bunlarla ilgili deprem dayanıklılığı için inşaat mühendisleriyle döşemelerin taşıma gücünü sağlayacak şekilde elde edildi. Buraya herhangi bir betonarme güçlendirme yapılmadı. Çelikleri ve döşemeleri yenilenerek, nispeten eskisi gibi güçlü hale getirildi. Duvarlara herhangi bir müdahale yapmamız söz konusu değildi. Burası birinci dereceden tescilli varlıktır. Konya Koruma Bölge Kurulu’nun da denetimleri altında yapılmaktadır. Projelerimiz zaten bu kuruldaki hocalarımızın denetimleriyle onaylandı. Bir yandan da zaten denetim Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Dış cephe itibariyle sadece kesme taşlar görünüyor. Dışarıda kaplama taşları var. Bunların içinde asıl duvarlar bulunuyor. Yığma binalardır. Bodrumu ise tamamen taş duvarlardan yapılmıştır. Zemin, birinci ve ikinci katın duvarları da yığma taşlardan oluşmaktadır. Ana ağırlıkta Konya’nın taşı olan Sille taşı bulunmaktadır. Ana yüzeylerde daha değişik, o dönem içinde Nevşehir, Kayseri taşlarının da kullanılmış olduğunu gördük. O farklı farklı olan taşlar Nevşehir taşlarıdır. Binanın tamamının restorasyonu için ihale bedeli olarak 799 bin TL belirlemiştik. Yüzde 50 artışla yapıldı ve 1 milyon 200 bin TL’ye mâl oldu restorasyonu. Şu an restorasyonun sonuna geldiğimizi söyleyebilirim. Bu ayın sonu itibariyle burayı tamamen bitirip hizmete açmayı düşünüyoruz. Süresi doldu, biraz geciktirdik” diye konuştu.
n RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.