Asgari ücret için  ek zam talebi

Asgari ücret için ek zam talebi

Hükümet ve ekonomi yönetimi, asgari ücrete ara zam yapılmaması konusunda ısrar ederken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu'ndan açıklama geldi.

Çerkezoğlu, enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Hem Merkez Bankası'nın (TCMB) hükümete yazdığı açık mektup hem de Çalışma ve Sosyal Gücenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasında asgari ücrete ara zam yapılmayacağının ifade edildiğini belirten Çerkezoğlu, bu yaklaşıma itirazlarını dile getirdi.

Söz konusu açıklamaların enflasyonla mücadele iddiasına dayandırıldığını, enflasyonun talep kaynaklı olduğunun ve ücret artışlarının enflasyon yarattığının iddia edildiğini belirten Çerkezoğlu, oysa enflasyonu yaratan nedenler arasında ücret artışlarının etkisinin çok çok az olduğunu, ücret artışlarının enflasyonun sebebi değil sonucu olduğunu söyledi.

"Eğer biz tanıyı yanlış koyarsak tedaviyi de yanlış yaparız" diyen Çerkezoğlu, "Enflasyonu ücretleri baskılayarak, halkın alım gücünü düşürerek ve talebi kısarak düşürmeye çalışmak, hem milyonlarca işçinin olağanüstü derecede yoksullaşmasına yol açacak hem de enflasyonla mücadele açısından etkin bir yol olmayacak" dedi. Enflasyonu yaratan asıl nedeninin kur ve maliyet artışları ile aşırı kârlar olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, halkın alım gücü düşerken sermaye kesiminin yüksek kârlar elde ettiği görülmeden enflasyonla etkin bir mücadelenin olamayacağını vurguladı. Asgari ücretin ortalama ücret haline geldiğine dikkat çeken Çerkezoğlu, asgar ücrete ara zam yapılmamasının özel sektörde toplu sözleşmesiz çalışan milyonlarca çalışanın da zam almaması ve yoksullaşması anlamına geleceğini söyledi.

Çerkezoğlu, yıl ortasında asgari ücret tespit komisyonunun toplanması ve sadece enflasyonu değil büyümeyi de hesaba katarak zam yapılması gerektiğini söyledi.

HABER MERKEZİ


Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.