Argümanlar geliştirilmeli

Argümanlar geliştirilmeli

Ufuk Turu toplantıları devam ediyor. Toplantının ikinci gününde konuşan SDE Başkanı Birol Akgün, “Gençlere yönelik yeni yöntemler geliştirilmeli. İslam karşıtlı kampanyalara karşı yeni argümanlarla mücadele edilmeli” dedi

Bu yıl 12.si düzenlenen ve Ankara Büyük Anadolu Otel’inde icra edilen Ufuk Turu Toplantılarında ikinci günün programı Prof.Dr. Birol Akgün, Prof.Dr. Yavuz Atar, Prof.Dr. Erdal Tanas Karagöl ve Memur Sen eski genel başkanı ve Ak Parti Milletvekili Adayı Ahmet Gündoğdu’nun katılımı ile yapıldı. Oturum başkanlığını ise eski Milli Eğitim Bakanlarından Vehbi Dinçerler üstlendi. İlk konuşmayı Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Prof.Dr. Birol Akgün yaptı. Konuşmasında İslam dünyasının güçlü ve zayıf yönlerinden söz edeceğini ifade eden Akgün, 2030 yılında dünya nüfusunun yüzde 26’sını, 2050 de ise dünya nüfusunun yüzde 30’unu Müslümanların teşkil edeceğini söyledi.

BİLGİ MERKEZLERİ DÜŞÜŞE GEÇTİ

Akgün’ün konuşmasından satır başları ise şöyle: “İslam dünyasının nüfus yoğunluğu Asya-Pasifik bölgesinde. İslam Dünyasının yüzde 87’si Sünni yüzde 13’ü Şii. İslam dünyası jeopolitik olarak hem sıcak iklim kuşağında hem de bu bölge ticaret yollarının ortasında. Enerji havzaları ve petrol bu bölgede. Müslüman İslam İşbirliği Teşkilatı BM’den sonraki en büyük örgüttür. İslam dünyasının zayıf yönlerini ise; Ülkelerin önemli kısmı fakir. Eğitim kalitesi çok düşük. Etnik ve mezhepsel çatışmalar var. Doğal kaynakların zenginliğe paralel bir teknoloji ve işleme yetenekleri yok. Müslüman dünya terör ve şiddetle anılıyor. İslam medeniyetinin kadim şehirleri tahrip edildi. Şam ve Bağdat gibi. Bilgi üreten merkezleri düşüşe geçti. Ezher örneğinde olduğu gibi. Geleneksel kurumlar dini öğretmede yetersi kaldı. Sosyal medya yeni yeni anlaşılıyor. Dinin ahlaki ve ibadet yönü yerine politik unsur olarak kullanımı yaygınlaşıyor. Gençlere yönelik yeni yöntemler geliştirilmeli. İslam karşıtlı kampanyalara karşı yeni argümanlarla mücadele edilmeli. Azınlık fıkhı gibi konularda çalışmalar yapılmalı. Yeni bilgi üretim merkezleri inşa edilmeli. Türkiye yeniden örnek ülke olma konusunda ciddi çalışmalar yapmalı.”

KRİZ SONRASI ARAYIŞA GİRİLDİ

Prof.Dr. Birol Akgün’den sonra söz alan oturum başkanı Vehbi Dinçerler ise İslam’da iktisat ve maliye konuları ile yeni üniversiteler inşası hususlarına dikkat çekti. Programa Prof.Dr. Erdal Tanas Karagöl’le devam edildi. Konuşmasında iktisadi hayatın siyasetle ilişkisine dikkat çeken Prof. Karagöl, 20087 ekonomik krizinden sonra hem ülkemizin hem de dünyanın yeni arayışlara girdiğini ifade etti. Programda ki üçüncü konuşmacı olan Memur-Sen eski Başkanı Ahmet Gündoğdu “Yeni Türkiye-Başkanlık Sistemi ve Egemenlik” konularında bir sunum gerçekleştirdi. Eski Türkiye ile arzu edilen Yeni Türkiye’nin farklarını anlatan Sn.Gündoğdu ilk anayasanın sıkıntısız bir anayasa olduğunu ama tek parti tarafından uygulamada yaptığı yanlışlar sebebi ile halkla bütünleşmeye mani olduğu ifade etti. Programın son konuşmacısı YÖK Başkanvekili ve anayasa hukukçusu Prof.Dr. Yavuz Atar’dı.  Konuşmasına iyi anayasa için iyi bir anayasa mühendisliğine ihtiyaç var diyerek başlayan konuşmacı yeni bir anayasanın zaman, tercih ve yöntemin doğru olması durumunda istenilen seviyede olabileceğini ifade etti. Prof.Dr. Yavuz Atar, ülkemizde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin daima problemli olduğunu ve bunun ülkeye kan kaybettirdiği ifade ederek yapılan son değişikliklerle cumhurbaşkanının direk halk oyu ile seçilmesi ile bu sorunun artık aşıldığı söyledi. Program sonrasında katılımcılara plaket takdim edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.