Arazide Buldukları Mantarları Yiyen İki Çocuk Zehirlendi

Arazide Buldukları Mantarları Yiyen İki Çocuk Zehirlendi

Erzurum’un ilçelerinde iki küçük çocuk arazide buldukları mantarları yemeleri sonucu zehirlendi. Hastanelere kaldırılan çocuklar tedavi altına alındı.Aşkale ilçesinde K.Yıldız (9) isimli çocuk arazide bulduğu yaban mantarını yemesi...

Erzurum’un ilçelerinde iki küçük çocuk arazide buldukları mantarları yemeleri sonucu zehirlendi. Hastanelere kaldırılan çocuklar tedavi altına alındı.

Aşkale ilçesinde K.Yıldız (9) isimli çocuk arazide bulduğu yaban mantarını yemesi sonucu rahatsızlandı. Babası tarafından ilçe devlet hastanesine götürülen Yıldız’ın mantardan zehirlendiği tesbit edildi. Hayati tehlikesi bulunmayan Aslan, bir süre müşahedede tutulduktan sonra taburcu edildi.

Aziziye ilçesine bağlı Özbek köyünde ise 3 yaşındaki M. Ilgaz isimli çocuk okul bahçesinde oynarken yerde bulduğu yaban mantarını yedi. Ailesinin durumu fark etmesi üzerine Aziziye Devlet Hastanesi’ne götürülen minik çocuk burada tedavi altına alındı. Ilgaz, yapılan tedavinin ardından taburcu edildi.

Son günlerde mantar zehirlenmelerinde artış yaşandığına dikkat çeken Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyenlerinden Metin Yıldızbaşoğlu ormanlık alanlardan toplanan mantarların insan sağlığı açısından büyük tehlike oluşturduğunu ifade etti. Yıldızbaşoğlu, mantar zehirlenmelerin ölümle sonuçlandığına dikkat çekerek, "Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür." dedi.

MANTARDAN ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Diyetisyen Yıldızbaşoğlu, mantar zehirlenmesinin belirtilerini ise şöyle sıraladı: "Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir."

MANTARLA İLGİLİ DOĞRU OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN YANLIŞLAR

Yıldızbaşoğlu, mantarla ilgili doğru olduğu düşünülen fakat yanlış olan şeyleri ise şöyle sıraladı: "Yoğurtla yenen mantar zehirlemez. Pişirilen mantarda zehir yok olur. Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır. Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz. Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir. Mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir; mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir. Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir. Zehirli mantarlar yabani hayvanlarca yenmezler. Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır. Salyangozlar zehirli mantarları yemezler. Mantarı kopart, azcık beklet. Rengi solmazsa ye gitsin." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.