Ap Başkan Yardımcısından Rus Rublesine Yaptırım Teklifi

Ap Başkan Yardımcısından Rus Rublesine Yaptırım Teklifi

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ryszard Czarnecki, Rus ekonomisinin önemli alanlarını hedef alacak önleyici yeni paket konusunda hazırlık yapılması gerektiğini açıkladı. Polonya Parlamentosu’nda konuşan Polonya Hukuk ve Adalet Partisi...

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ryszard Czarnecki, Rus ekonomisinin önemli alanlarını hedef alacak önleyici yeni paket konusunda hazırlık yapılması gerektiğini açıkladı. Polonya Parlamentosu’nda konuşan Polonya Hukuk ve Adalet Partisi milletvekili Czarnecki, Rus rublesinin konvertibl para biriminden çıkarılmasını ve uluslar arası dolaşımdan men edilmesini önerdi.

Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda erken hazırlık yapılması ve buna göre çalışılması gerektiğini savunan Polonyalı vekil, “Rusya’nın saldırgan askeri adımlarına karşı, önleyici yaptırımlar bir an önce uygulamaya konmalı. Rublenin uluslar arası dolaşımdan men edilmesi Rusya ekonomisine ciddi zarar verebilir.

Czarnecki, Rusya’nın Avrupa’ya enerji arzının kesilmesini ve transit geçişlerin de kontrol edilmesini önerdi.

Polonya Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Komisyonu’ndan Dünya Ticaret Örgütü üyeliği çerçevesinde Rusya’nın gıda ambargosunun mahkemeye taşınmasını istedi.

Polonya, Rusya’nın yaptırımlara karşı gıda alımını durdurmasından en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. Polonya 2013’de Rusya’ya 1,5 milyar dolarlık gıda ihraç etmişti. Polonya, Almanya ve Hollanda ile birlikte AB ülkeleri içinde Rusya’ya en çok gıda ihraç eden üç ülke arasında yer alıyor.

DOLAR DA BORSA DA YÜKSELİŞTE

Rusya’da yaptırımlar ve ambargo nedeni ile mali piyasalarda istikrarsızlık sürüyor. Dolar 6,5 kapek artarak 36,36 rubleye yükselirken, avro da 14 kapek artarak 48,15 rubleye çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun krizin çözümüne yönelik Minsk’te bir araya gelecekleri yönündeki haberler ise borsaya olumlu yansıdı. Dolar bazlı RTS endeksi yüzde 1,18’lik artışla 1464 puana çıkarken, ruble bazlı MICEX endeksi de yüzde 1,02’lik artışla 1270 puandan işlem görüyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.